Sfatul Psihologului Rodica Cucuietu: Cum să depășim stresul în perioada examenelor de BAC

0
137

În cadrul rubricii „Sfatul Psihologului” discutăm astăzi despre cum să depășim stresul din perioada examenelor de BAC. Doamna Rodica Cucuietu, psiholog școlar la IP Liceul Teoretic „B. P. – Hasdeu” din orașul Drochia ne oferă câteva informații.

Mulți elevi resimt un nivel înalt de anxietate înainte de examenele de BAC  anume din motiv că în dialogul interior apar gânduri și scenarii catastrofale: „Dacă nu reușesc să învăț tot?”, „Dacă iau o notă scăzută?”, „Dacă pic examenul?”.

„Chiar dacă nu suntem expuși la pericole fizice imediate, creierul nostru răspunde în mod similar. Din această cauză, putem experimenta agitație, oboseală, scăderea capacității de concentrare și memorare, tensiune și încordare în corp, dureri de cap, spate sau gât. De asemenea, pofta de mâncare poate fi afectată, iar calitatea somnului poate suferi. În timpul perioadei de examene, atunci când simțim că suntem copleșiți de neliniște, ne putem îmbrățișa cu brațele și ne putem repeta: “Sunt în siguranță fizică și fac tot ce-mi stă în putință pentru a mă pregăti pentru examen și a obține cea mai bună notă posibilă.” Gândurile noastre generează emoții, dar emoțiile nu pot demonstra că gândurile noastre sunt adevărate. Disconfortul emoțional semnalează faptul că ne concentrăm asupra unor aspecte negative și credem în ele. Creierul nostru identifică rapid riscurile pentru a asigura supraviețuirea, motiv pentru care avem tendința de a gândi în mod negativ automat. Cu toate acestea, gândurile noastre nu sunt reflectări exacte ale realității, iar creierul nostru nu poate distinge între gândurile iraționale și cele veridice. Răspundem emoțional în funcție de anumite erori de gândire, care constituie o cauză majoră a suferinței psihologice”, ne-a povestit psihologul Rodica Cucuietu.

Mai jos găsiți o tehnică de respirație, pe care o propune doamna psiholog. Acest tip de tehnică vă poate aduce în prezent într-un spațiu al liniștii.

Tehnica de resetare 3-4-7

Această tehnică este extrem de simplă, însă foarte eficientă în situațiile tensionate în care simțim că ne pierdem cu firea. Pașii sunt:

  • Închideți ochii, apoi inspirați pe nas numărând până la trei. Concentrați-vă atenția asupra aerului care pătrunde în plămâni;
  •  Țineți-vă apoi respirația până când numărați până la patru;
  •  Expirați ușor numărând până la șapte. Expirația se poate face și pe gură, însă inspirația – numai pe nas;
  •  Repetați timp de patru minute.

De asemenea, puteți folosi tehnica free writing înainte de somn, prin care să listați în scris, în formă liberă orice gând care vă trece prin cap. Este un fel de „vomă emoțională” care permite minții să se relaxeze.

În rândurile de mai jos, psihologul școlar, Rodica Cucuietu vine cu niște sfaturi pentru părinți despre cum ar fi ajutați și susținuți copiii în perioada examenelor.

Părinții ar trebui să își ajute copiii să vadă examenele ca pe ceva bun, ca pe o oportunitate de a se exprima și de a-și măsura forțele, nu ca pe o amenințare. La adolescenți, capacitatea de reglare emoțională nu e maturizată, pentru că o parte din creierul lor, numită cortex prefrontal, este în curs de dezvoltare. Emoțiile adolescenților sunt la fel de puternice ca cele ale adulților, dar reglarea lor emoțională nu este maturizată, ceea ce implică o vulnerabilitate emoțională de care părinții ar trebui să aibă grijă.

În concluzie, este important să menționăm că reinterpretarea examenului ca pe o oportunitate în loc de amenințare stă la baza încrederii în sine și crește probabilitatea de a obține anume acele rezultate pe care și le doresc.


Articolul precedentVeronica Ursu: “Aici, în Ghana, mă pot bucura de mult soare, de fructe exotice gustoase, răsărit și apus de soare fermecător” / GALERIE FOTO
Articolul următorUnde se află Muzeul Ostașului Român „Memoria”, dedicat eroilor din armata română, căzuți în Basarabia? / VIDEO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.