Sarmale ca la Dubna / „Ghidul bucatelor tradiţionale din raionul Soroca”

0
124

Preparatele din carne de pasăre pregătite și consumate de locuitorii din raion sunt variate după compoziție, tehnologia de preparare, produse alimentare asortate, etc. În fiece zi, în familie se pregătesc supe, cartofi cu pui sau găină, pui în smântână.


Unele bucate se pregătesc la sărbătorile de familie și calendaristice: rațe, gâște sau găini umplute, desigur prezente sunt și răciturile de cocoș sau curcan. Pe lângă bucatele preparate de pe timpuri, dar care își păstrează locul sunt cunoscute bucatele noi intrate în bucătăria noastră: diferite salate cu piept de găină, bătutele din piept de găină, pulpe umplute cu ciuperci, gâturi de pasăre umplute.

Ingrediente:
• varză murată
• orez
• grăsime de pasăre
• pastă de tomate
• ceapă
• morcovi
• carne de porc sau pasăre
• sare, piper, frunze de dafin.

Preparare:
Mai întâi de toate vom rupe frunzele de varză în bucăți mai mici în dependență de mărimea sarmalelor dorite. După asta vom pregăti pasatul, tăiem ceapa în lung, radem morcovul prin răzătoare, carnea cubulețe și punem cu ulei în tigaie la încins cam în jur de 20 minute, după asta luăm tigaia de pe foc și adăugăm orezul care este deja spălat din timp, grăsimea de pasăre, sare, piper măcinat, pasta de tomate totul după gust și mestecăm până obținem o omogenizare a ingredientelor. Mai întâi în ceaun sau în oală se pun frunze de varză, ca să nu se lipească și începem sa răsucim sarmalele aranjând-le frumos în vas. Se fierb la foc mic aproximativ două ore.

Amintim că în luna decembrie 2021 la Soroca a avut loc lansarea Ghidului bucatelor tradiţionale din raionul Soroca, eveniment organizat de Secția Cultură și Turism a Consiliului Raional Soroca. Publicația a adunat în ea rețete și modul de preparare a bucatelor populare și în ținutul Sorocii, dar și alte informații utile atât pentru turiști cât și pentru localnici. Autor de proiect este Marina Omelcenco, coordonator Petre Popa, iar redactor și autorea majorității fotografiilor, Ludmila Talmazan. Ghidul poate fi descărcat integral de AICI.

Articolul precedentCe scria în recipisa pe care a încercat s-o înghită cumnatul lui Doron
Articolul următorPisicile albe – ghinion sau noroc?
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.