Grădinițe renovate și modernizate cu ajutorul partenerilor Uniunii Europene

0
14

În nordul țării, grădinițele și creșele devin locuri mai călduroase și mai confortabile pentru cei mici, datorită sprijinului financiar oferit de organizațiile internaționale și Uniunea Europeană. În ultima perioadă, tot mai multe instituții de educație timpurie sunt reparate, modernizate și dotate cu fonduri venite din exterior.

Clădirea grădiniței „Scufița Roșie” din orașul Drochia a fost termoizolată. Iar pe pereții proaspăt renovați, mai mulți artiști au pictat frânturi de poveste. Proiectul a fost finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD Moldova.

RAISA TOMAC, directoarea IET „Scufița Roșie”, or. Drochia: „Este o pictură din lumea poveștilor, lumea cea mai apropiată a copiilor, cu eroi pozitivi, cu fapte care îi învață să fie oameni buni. Toate acestea au avut un impact foarte pozitiv pentru dezvoltarea lor, atât cognitivă, socială și emoțională. Pe lângă pictura care a finalizat acest proiect, a mai inclus termoizolarea podului și acoperișul blocului doi, termoizolarea instituției, adică a fațadei și a fundamentului instituției.”

„Pictorii au fost foarte implicați și foarte creativi, copiii vin cu mare drag la grădiniță și noi părinții ne bucurăm pentru emoțiile lor pozitive.”

Valoarea totală a proiectului este de două milioane de lei.  

NINA CERETEU, primara or. Drochia: „Aici este pusă baza de fapt, ca sănătate, dar și ca dezvoltare, pentru că ei trebuie să beneficieze de condiții adecvate de educație. Pe parcursul perioadei de iarnă am avut primele rezultate atât căldură în instituție, cât și la facturi. Au fost simțitoare facturile reduse.”

Grădinița – Creșă „Garofița” din satul Viișoara, raionul Edineț, are și ea un aspect nou. Lucrările de renovare au fost executate într-un proiect finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, a Guvernului României.

ALINA COSTENIUC, părinte: „Am copil aici la grădiniță, în grupa medie. Sunt foarte uimită de condițiile care s-au făcut, prin acest proiect. Condiții bune avem, copiii noștri sunt foarte mulțumiți de condiții, este ceva ce nu mai e în alte grădinițe.”

VIORICA GAVRILIUC, directoarea Grădiniței – creșe „Garofița”, s.Viișoara: „Au fost reparate toate sălile de grupă, inclusiv dormitoare, blocuri sanitare. S-au schimbat tavanele, podelele, s-a schimbat mobilierul din instituție, s-au procurat covoare. Dacă ne-am refer la fondurile care vin din Uniunea Europeană, atunci ele sunt ca o binecuvântare pentru noi, ne ajută foarte mult la mărirea bugetului instituției noastre.”

VERONICA SPATARI, educatoare: „S-au schimbat simțitor tot. Înainte erau condiții, tot bune lucru bune, dar acum vedeți și singuri, este o frumusețe în jur și ne vine și nouă mai ușor să lucrăm cu copiii. Avem multe materiale, multe centre, așa că este o plăcere să venim la lucru în fiecare zi.”

La finele anului 2023, în Republica Moldova activau de 1479 de instituții de educație timpurie, peste 76% sunt din în mediul rural.


Articolul precedentCum să previi și să elimini mucegaiul din ghivecele cu flori
Articolul următorCe dietă au avut cei mai longevivi oameni din lume?
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.