Remedii naturale pentru hipertensiunea arterială

0
133

Hipertensiunea arterială este o afecțiune serioasă, care necesită evaluare medicală de specialitate și, de multe ori, tratamente specifice, care trebuie respectate cu rigurozitate. Pe lângă acestea, există și o serie de remedii naturale pentru hipertensiune, care facilitează reglarea valorilor, scrie doc.ro

Remediile naturale pentru hipertensiune nu au efecte spectaculoase pe moment, așa cum au inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei sau diureticele, de exemplu, însă, consumate cu regularitate, pot acționa eficient, sporind și menținând efectele medicamentelor și prevenind variațiile tensionale mari în perioada în care este posibil ca organismul să nu fie acoperit de efectele medicației.

Remediile naturale pentru hipertensiune nu se iau fără acordul medicului

Atenție, orice remedii pentru hipertensiune vrei să utilizezi, e indicat să discuți mai întâi cu medicul tău curant, pentru a te asigura că acestea nu îți influențează negativ starea de sănătate și nu interferează cu acțiunea medicamentelor pe care le iei.

Remedii pentru hipertensiune care pot fi încercate acasă

Ca exemplu, un remediu util pentru reglarea valorilor tensionale poate fi sucul de lămâie cu apă de nucă de cocos ori consumul zilnic de capsule de usturoi, deoarece aceste alimente au proprietăți și nutrienți care ajută la controlul tensiunii arteriale. Iată în cele ce urmează câteva idei:

„Apa de usturoi” poate scădea tensiunea mare

Un remediu natural care se poate dovedi eficient pentru hipertensiunea arterială este așa-numita „apă de usturoi”. Pentru persoanele care nu suportă gustul sau mirosul de usturoi, au probleme digestive asociate cu consumul acestuia, ori afecțiuni biliare, duodenale etc., la fel de eficiente pot fi și capsulele de usturoi care se găsesc la farmacie sau în magazinele naturiste.

Cum se prepară apa de usturoi?

– 1 cățel de usturoi crud, curățat și zdrobit
– 100 ml apă

Se pune cățelul de usturoi zdrobit într-o sticlă de un litru, cu gură largă și se lasă să stea 6 până la 8 ore (peste noapte). Se consumă pe tot parcursul zilei următoare câte un pahar din această apă, care se ține între timp la frigider. Usturoiul¹ conține o substanță numită alicină, care ajută la reglarea colesterolului, combaterea hiperlipidemiei și este util și în reducerea tensiunii arteriale ridicate.

Limonada cu cocos poate contribui la reducerea valorilor tensionale

Un remediu eficient și mai bun la gust, fără mirosuri neplăcute, precum în cazul usturoiului este limonada pe bază de apă de nucă de cocos pentru controlul tensiunii arteriale, deoarece are proprietăți diuretice, care ajută la reglarea valorilor tensionale. Apa de cocos se găsește la supermarket sau în diverse magazine cu produse naturale, inclusiv în farmaciile mari, cu produse diverse.

Cum se prepară limonada pentru hipertensiune?

– zeama de la 3 lămâi
– 200 ml de apă de nucă de cocos

Se amestecă bine ingredientele și se bea apoi cantitatea de limonadă repartizată în doze de câte un pahar mic, pe tot parcursul zilei.

Ceaiul de păducel, unul dintre cele mai utilizate remedii naturale pentru hipertensiune

La noi în țară, unul dintre cele mai utilizate ceaiuri pentru prevenirea afecțiunilor cardiace și cardiovasculare este ceaiul de păducel, care se recomandă persoanelor cu tensiune oscilantă și celor cu hipertensiune ușoară sau moderată, care poate fi controlată prin dietă, însă nu urmează tratamente cu hipotensive.

Se recomandă precauție la persoanele care sunt sub medicație cardiovasculară și anticoagulantă (hipotensoare, tonice cardiace, beta-blocante, medicație antiagregantă, derivați de warfarină), întrucât păducelul poate potența sau inhiba acțiunea acestora, motiv pentru care este recomandat să te sfătuiești cu medicul curant în privința ceaiului de păducel.

Cum se prepară ceaiul de păducel?

– O lingură de plantă (ceaiul se găsește în magazine naturiste)
– 250 ml apă

Apa clocotită se toarnă peste o lingură de plantă și se lasă 15 minute la temperatura camerei, apoi se strecoară. Se beau 3 căni de ceai pe zi, cu jumătate de oră înainte de mesele principale.

Și ceaiul de mangaba ar putea fi util în reducerea hipertensiunii arteriale

Un alt remediu potențial util pentru hipertensiunea arterială este fructul amazonian numit mangaba. Acest fruct este renumit în America de Sud, așa cum la noi păducelul este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai eficiente remedii împotriva hipertensiunii. Fructul mangaba se găsește mai greu la noi în țară, însă în magazinele naturiste există ceaiul din coajă de mangaba, cu proprietăți vasodilatatoare, care ajută la scăderea tensiunii arteriale.

Cum se prepară ceaiul de mangaba?

– 2 linguri de coajă de mangaba
– 500 ml de apă

Se adaugă coaja de mangaba în apa care fierbe și lasă la fiert cam 5 minute, apoi se oprește focul. Se acoperă cu un capac și se lasă ceaiul 10-15 minute să se răcească, după care se strecoară. Se pot bea câte 2-3 cești de ceai de mangaba pe zi.

Ce alte plante poți încerca pentru acțiunea lor hipotensivă?

Captalanul

Captalanul este recomandat ca hipotensiv, însă numai în produsele farmaceutice dozate precis și doar la indicația medicului specialist.

Frunzele de coacăz negru

Și frunzele de coacăz negru sunt un remediu popular recomandat pentru hipertensivi, care se pot folosi sub formă de infuzie – o lingură de plantă la o cană cu apă clocotită. Se consumă 3 căni pe zi.

Coada-șoricelului

O altă plantă medicinală cu acțiune potențial hipotensivă este și coada-șoricelului, care poate fi consumată sub formă de ceai sau tinctură.

Crăițele

Poți încerca drept remedii pentru hipertensiune și crăițele, deoarece și aceste plante medicinale au acțiune hipotensivă.

Fragul de pădure

Utilizat ca plantă medicinală, fragul de pădure are, printre altele, și proprietăți hipotensive, care pot avea efecte favorabile și în încetinirea aterosclerozei. Fructele de frag se recomandă a fi incluse în dieta persoanelor cu hipertensiune, cât și a diabeticilor.

Remediile naturale nu înlocuiesc medicația curentă, prescrisă de medic!

În funcție de mai mulți factori, printre care valorile tensionale și starea generală a pacientului, medicul le poate recomanda persoanelor diagnosticate cu hipertensiune arterială modificări ale stilului de viață, în primă fază. În multe cazuri, însă, aceste schimbări nu sunt suficiente pentru aducerea valorilor tensionale la normal, așa că medicii prescriu diverse antihipertensive.

În acest context, remediile naturale pentru hipertensiune pot fi utile ca adjuvant pe lângă tratamentul medicamentos, însă nu înlocuiesc tratamentul. De reținut, orice remediu natural sau supliment alimentar va fi luat numai cu acordul medicului, pentru a fi sigur că nu interferează cu tratamentul.

Sursă foto: Shutterstock


  • ETICHETE
  • VC
Articolul precedentBucurești, Cluj Napoca, Iași – primele trei orașe din România, ca număr de populație. Vezi ce loc ocupă Buzăul, oraș înfrățit cu Soroca
Articolul următorCele mai bune 7 alimente pentru rinichi
OdN
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.