Rinichii tăi oferă un serviciu vital organismului tău – filtrează deșeurile din sânge și le trimit în vezică. De asemenea, reglează tensiunea arterială, gestionează reabsorbția apei, controlează aciditatea din organism și echilibrează nivelul electroliților. Având în vedere importanța lor, a urma o dietă pentru a îmbunătăți sănătatea rinichilor ar putea fi unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face. Următoarele șapte alimente vă vor sprijini rinichii și le vor ușura munca, scrie stiai.net
1. Cireșe
Aceste fructe mici și gustoase ajută la reducerea roșeții și umflăturilor și conțin o cantitate sănătoasă de vitamina C, precum și vitamina K, acid folic, vitamina B6, magneziu și citrat. Cu cât cireșea este mai tare, cu atât nivelul de citrat este mai mare. Citratul reduce acidul uric din sânge, ceea ce poate duce la gută și artrită. S-a descoperit că cei care mănâncă cireșe au un nivel mai scăzut de acid uric și un risc mai mic de atacuri de gută.
2. Merișoare
Merișoarele oferă, de asemenea, niveluri ridicate de vitamina C și mangan. Femeile le-au folosit în mod tradițional pentru a lupta împotriva infecțiilor urinare. Cercetări recente au descoperit că sucul pur de merișor (nu cele cu zahăr) diluat în apă reduce nivelul urinar de oxalat și fosfat, care reduc formarea pietrelor la rinichi.
3. Scorțișoară
Scorțișoara este cunoscută pentru capacitatea sa de a ajuta la reglarea nivelului de glucoză. Acest lucru poate ajuta organismul să gestioneze mai bine glucoza și să ofere protecție împotriva tulburărilor de zahăr din sânge. Excesul de glucoză care rezultă din diabet poate provoca leziuni ale rinichilor. Un alt studiu a confirmat că scorțișoara ar putea fi folosită ca supliment fără îngrijorare pentru riscul crescut de oxalat.
4. Fasole
Fasolea este cunoscută ca un remediu casnic eficient pentru pietrele la rinichi. În antichitate, păstăile serveau ca tonic medicinal.
Pentru a reduce durerea cauzată de pietre la rinichi – scoateți fasolea din păstăi și într-un cuptor lent, fierbeți păstăile în apă purificată timp de 6 ore. După ce ați terminat, strecurați lichidul și lăsați-l să se răcească înainte de a bea. Bea pe tot parcursul zilei.
5. Ulei de măsline
La fel ca și peștele, uleiul de măsline oferă o porție sănătoasă de grăsimi dense, nesaturate în nutrienți. Uleiul de măsline este, de asemenea, baza „dietei mediteraneene”. Un studiu recent a constatat că persoanele care suferă de boală cronică de rinichi care au adoptat această dietă au înregistrat îmbunătățiri atât în ceea ce privește simptomele, cât și supraviețuirea. Componentele active din măsline îmbunătățesc viața celor care suferă de boli renale cronice și cu siguranță vor oferi sprijin pentru rinichi celor care doresc să își mențină sănătatea rinichilor.
6. Ceai Jawa
Cunoscută și sub numele de Orthosiphon stamineus, această plantă a fost un standard al medicinei populare pentru o lungă perioadă de timp. Este de obicei folosită pentru afecțiuni renale. Un studiu recent a confirmat că susține rinichii, precum și ficatul și tractul gastro-intestinal. De asemenea, oferă ajutor pentru stabilizarea zahărului din sânge, protecție antioxidantă și stabilizarea tensiunii arteriale.
7. Ceapa (și usturoi!)
Atât ceapa, cât și usturoiul conțin quercetină. Quercetina este un flavonoid puternic asociat cu beneficii antioxidante. Cercetările au descoperit că quercetina oferă protecție împotriva leziunilor renale pentru fumători.
Pentru nefumători, protecția bonus oferită de quercetină combinată cu metabolismul îmbunătățit al grăsimilor ajută la protejarea filtrelor organismului. Dacă vă bucurați deja de aceste alimente în mod regulat, știți că faceți o favoare rinichilor. Îmbunătățirea alimentației este întotdeauna cea mai bună modalitate de a îmbunătăți nutriția.
Dacă aceste alimente nu vă ajută, atunci ar trebui să vă gândiți să adăugați la alimentația dumneavoastră un supliment de încredere pentru sănătatea rinichilor.