Penitenciarul nr.6 din Soroca a fost sfinţit

0
233

Astăzi, la Penitenciarul nr.6 din Soroca a fost mare agitaţie, însă nu pe motiv că ar fi evadat cineva, motivul a fost unul plăcut, de suflet. În faţa instituţiei de detenţie a fost inaugurată o răstignire, care a fost şi sfinţită. Totodată, după finalizare mai multor lucrări de reparaţie, a fost sfinţită toată puşcăria.

Ideea  de a instala o răstignire în apropierea închisorii aparţine conducerii instituţiei de detenţie, dar şi colaboratorului Sainciuc, care şi-a asumat realizarea acesteia, el fiind priceput la sculptat în piatră. Crucea a fost sculptată în piatră de Cosăuţi, iar lucrările au durat circa trei săptămâni. Au contribuit material şi sunt ctitori ai acestei răstigniri, întreg efectivul instituţiei, a precizat administrația P6.

„În timpul liber de serviciu sculptez în piatră. Sculptura a fost realizată în aproximativ trei săptămâni, m-au ajutat şi câţiva consăteni căror le aduc mulţumiri pe această cale: Iurie Covali şi Anatolie Dubravschi”, a menţionat autorul lucrării, Viorel  Sainciuc, Supraveghetor superior, serviciul regim de supraveghere.

Evenimentul  a început cu o rugăciune oficiată de trei preoţi, după care a fost sfinţită crucea din piatră de Cosăuţi. Totodată, preoţii au binecuvântat efectivul instituţiei, dorindu-le activitate fără primejdii. Au participat la eveniment reprezentanţi ai Direcţiei Instituţii Penitenciare, ai Comisariatului Militar Teritorial Soroca, Inspectoratului de Poliţie Soroca.

Într-un discurs ţinut în faţa angajaţilor la penitenciar, Igor Guja, reprezentant DIP, a menţionat: „Din partea mea şi a conducerii DIP  şi a Ministrului Justiţiei, vă mulţumesc pentru munca de zi cu zi, în detrimentul interesului personale, de multe ori poate nu vă înţeleg în familii, dar faceţi un lucru foarte greu şi important. Anul acesta am avut multe succese şi în domeniul actelor legislative, care deja au intrat în vigoare şi bucură deţinuţii, mă refer la Legea cu privire la amnistie, elaborată cu sprijinul DIP şi a instituţiilor e suport; Strategia de dezvoltarea a Sistemului Penitenciar 2016-2020, cred eu că până în 2020 vom schimba ceva radical în acest sistem; Legea nouă cu privire la Penitenciare, aşteptăm adoptarea ei curând. Deci s-au pus bazele normativ-Legislative pentru ceva nou,  mai bun, în pas cu timpul. Sperăm să fie şi salarii pe măsură. Cunoaştem că la capitolul salarii şi infrastructură avem multe de făcut, dar avem şi suportul Ministerului, Guvernului şi sper că vom reuşi. Mă bucur că aici, la Soroca s-a consolidat o echipă bună şi aveţi rezultate frumoase, se simte mână de gospodar”, a conchis domnul Guja.

Viorel Sainciuc
Viorel Sainciuc

„Ne-am gândit ca această răstignire să fie amplasată aici, lângă acest loc dureros pentru suflet.  Uitându-mă la cei care vizitează deţinuţii, mă gândeam că e bine să fie aici o sfântă cruce, ca privind-o, să nu-şi piardă nădejdea că i-a părăsit Dumnezeu. Mulţumim şi conducerii Departamentului pentru receptivitate”, a menţionat părintele Boris Nartea.

După ce au sfinţit crucea, preoţii au intrat şi in interiorul închisorii, unde au stropit cu agheasmă şi celulele deţinuţilor.

img_3473

„Astăzi a fost sfinţită răstignirea şi, după finisarea lucrărilor de reparaţie şi tot penitenciarul, blocul administrativ, dar şi toate încăperile din interior, inclusiv celulele deţinuţilor. Totul a fost realizat cu sprijinul colectivului P-6, nemijlocit cu acordul şi suportul  conducerii DIP, al Ministrului Justiţiei. Lucrurile continue să se schimbe spre bine în instituţia de detenţie din Soroca, suntem deschişi spre colaborare”, a menţionat Dorin Marcu, şeful Penitenciarului nr. 6.

În Penitenciarul nr. 6 din oraşul Soroca îşi ispăşesc pedeapsa peste 700 de deţinuţi.


Articolul precedentÎncă un 0-4 pe teren propriu!
Articolul următorTrei echipe vor lupta pentru titlul de campioană

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.