O mică crăpătură dintr-o tigaie poate elibera mii de particule de plastic

0
86
Foto: Cooker King on Unsplash

Un nou studiu dezvăluie cât de multe particule mici de plastic ar putea să se infiltreze în alimentele noastre în urma contactului cu ustensilele de gătit. O mică crăpătură dintr-o tigaie de teflon ar putea să elibereze până la 9.100 de particule.

Oalele și tigăile antiaderente acoperite cu teflon își pierd treptat stratul de acoperire pe măsură ce le folosim și le spălăm, ceea ce ar putea reprezenta o problemă în timpul pregătirii meselor. Cu toate acestea, este dificil de măsurat cât de mult plastic este eliberat, potrivit Science Alert.

Cum a fost evaluat riscul microplasticelor și nanoplasticelor de pe suprafața ustensilelor de gătit?

Noua cercetare analizează microplasticele (mai mici de 5 milimetri) și nanoplasticele (de milioane de ori mai mici), concluzionând că, în timp, am putea avea de-a face cu un număr substanțial de fragmente de plastic.

„Această cercetare ne dă un avertisment puternic că trebuie să fim atenți la selectarea și utilizarea ustensilelor de gătit pentru a evita contaminarea alimentelor”, spune Youhong Tang, inginer mecanic și inginer de materiale de la Universitatea Flinders din Australia.

În încercarea de a evalua riscul, echipa a folosit ceea ce se numește tehnica de imagistică Raman pentru a studia microplasticele și nanoplasticele de pe un strat de Teflon la nivel molecular prin împrăștierea fotonilor. De asemenea, au aplicat algoritmi personalizați pentru a calcula cât de mult din acest strat ar putea să se desprindă și să ajungă în alimente.

O crăpătură dintr-o tigaie de teflon ascunde „chimicale eterne”

Un strat de acoperire rupt ar putea provoca eliberarea a până la 2,3 milioane de particule minuscule în timpul preparării mesei, potrivit cifrelor – aceasta se bazează pe 30 de secunde de gătit, dacă un strungar a rupt o suprafață de teflon.

Potrivit cercetătorilor, teflonul face parte din familia celor cunoscute ca „chimicale eterne”, care rămân în mediul înconjurător: substanțele per- și polifluoroalchilice (PFAS) care au fost asociate cu o serie de probleme de sănătate.

„Având în vedere faptul că PFAS reprezintă o mare îngrijorare, aceste microparticule de teflon din alimentele noastre ar putea fi o problemă de sănătate”, spune Cheng Fang, cercetător în domeniul materialelor la Universitatea Newcastle din Australia.

Tigăile și cratițele mai vechi ar putea fi scoase din uz după un anumit timp

Deși există încă întrebări cu privire la cât de frecventă și periculoasă ar putea fi această eliberare de microplastice și nanoplastice, cercetătorii solicită continuarea cercetărilor privind posibilele efecte de contaminare în timpul gătitului.

S-ar putea ca tigăile și cratițele mai vechi să fie scoase din uz după un anumit timp sau ca straturile de teflon să fie făcute mai rezistente la uzura prin care trec în timpul spălării și utilizării.

În ciuda muncii impresionante, echipa de cercetători recunoaște dificultatea de a măsura și evalua particulele de plastic la acest tip de dimensiuni microscopice. Acest domeniu ar putea fi îmbunătățit în viitor.

sursa: descopera.ro


Articolul precedentEchipa Colegiului Tehnic Agricol a câștigat titlul de campioană a municipiului Soroca la baschet
Articolul următorÎntre 500 și 1.200 de euro pentru calificativul „admis” la examenele auto: Șeful Comisiei de examinare a subdiviziunii teritoriale Orhei, un instructor auto și doi intermediari – reținuți
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.