Nu Corupției și Spălării de Bani pentru deputații din Parlamentul Republicii Moldova

0
69

Imunitatea deputaților va fi exclusă în cazul infracțiunilor de corupere activă sau pasivă, trafic de influență, exces sau abuz de putere, îmbogățire ilicită și spălare a banilor. Mai mult, în cazul acestor acuzații aduse deputatului, nu va mai fi necesară încuviințarea Parlamentului pentru transmiterea cauzei în judecată, reținerea, arestarea sau percheziționarea persoanei. În acest sens, Cabinetul de miniștri a avizat pozitiv inițiativa legislativă privind modificarea articolului 70 din Constituția Republicii Moldova.

În cadrul ședinței de Guvern, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a explicat că scopul acestui proiect este prevenirea și combaterea corupției de nivel înalt. Astăzi, în una din postările sale pe Facebook, el a anunțat că:

Parlamentul a votat cu câteva clipe în urmă în prima lectură proiectul de modificare a Constituției care exclude imunitatea parlamentară pentru cazurile de corupție.
Imunitatea parlamentară, fără îndoială, își are logica sa.
De aceea, proiectul n-o exclude în totalitate. Ci doar o limitează în raport cu unele infracțiuni foarte concrete, în special fiind vorba de cazurile de corupție. Limitatea imunității conținută în proiectul de lege votat nu afectează independența deputatului, or aceasta trebuie garantată dat fiind statutul constituțional al acestuia. În același timp, imunitatea nu trebuie și nu poate fi un scut pentru blocarea tragerii la răspundere a deputaților corupți. Proiectul este unul echilibrat din această perspectivă, de aceea merită a fi susținut și în lectura finală.
Proiectul de lege urmează să fie adoptat de către Parlament și va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
Articolul precedentDe ce mor sorocenii / VIDEO
Articolul următorParlamentul a decis astăzi ca Peștera Bechir, din Soroca, să fie inclusă în Registrului monumentelor ocrotite de stat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.