Dacă în Rusia și România s-au înregistrat mai multe cazuri de rujeolă, Bucureștiul declarând chiar epidemie de rujeolă la nivel național, în Republica Moldova au fost înregistrate două cazuri.
Este vorba despre doi copii de trei ani, care au venit la Soroca din Rusia. După cum ne-a relatat medicul pediatru Silvia Tetiu, acești doi copii au fost internați în Secția de boli infecțioase, iar după însănătoșire au fost trimiși acasă. Alte cazuri de rujeolă nu s-au înregistrat.
Medicii sunt îngrijorați că boala s-ar putea răspândi, fiindcă acoperirea vaccinală împotriva rujeolei în Republica Moldova este sub recomandările OMS – de 95%. Agenția Națională pentru Sănătate Publică reiterează că vaccinurile din Calendarul național de imunizări sunt disponibile gratuit și pot fi administrate la medicul de familie. Părinții sunt îndemnați să revadă, împreună cu medicul de familie, calendarul de vaccinare al copilului. În cazul neefectuării vaccinurilor, să vaccineze copilul.
Vă amintim și care sunt simptomele rujeolei, care se transmite pe cale aeriană: debut brusc cu febră înaltă, inițial cu conjunctivită, lăcrimare, eliminări din nas, tuse uscată și pete roșii pe piele care apar în regiunea feței și gâtului, apoi se extind pe tot corpul. Dacă ați observat acestea semne de boală, adresață-vă urgent la medic!