La Gimnaziul “Dumitru Matcovschi” din Soroca poți să duci aparate electrice și electronice uzate

0
300

În municipiul Soroca, la Gimnaziul “Dumitru Matcovschi”, până la 14 noiembrie  se desfășoară campania națională de colectare a deșeurilor. Timp de o lună toți locuitorii orașului au fost îndemnați să meargă să lase obiectele electrice și electronice uzate în locul special amenajat pentru colectare, ne-a informat Viorica Fortuna, directoarea Gimnaziului “Dumitru Matcovschi” din Soroca.

Cu toții avem obiecte de uz casnic demodate, sau deja care nu mai funcționează și ar trebui undeva să le aruncăm. Această campanie este fondată anume pentru comoditatea locuitorilor de a le găsi locul perfect unde ar putea fi aruncate. 

Obiectele care pot fi aduse pentru distrugere sunt: aparate frigorifice mari / combine frigorifice, frigidere, congelatoare, maşini de spălat rufe, maşini de spălat vase, plite electrice, cuptoare cu microunde,  cuptoare electrice, aragaze, aspiratoare, fiere de călcat, uscătoare de păr, periuţe de dinţi electrice, cântare electrice/electronice, calculatoare, faxuri, telefoane, televizoare, camera video, aparate video, lămpi, unelte de tuns iarba sau pentru alte activităţi de grădinărit, jucării, echipamente sportive şi de agreement, console portabile de jocuri video, etc.

Nu toată lumea cunoaște că o baterie de la telecomandă sau ceas sau orice alt obiect, dacă ajunge în sol, dăunează grav mediul. Majoritatea deșeurilor electronice conțin substanțe toxice (plumb, zinc, nichel, bariu, crom, substanțe ignifuge etc.), iar aruncate în natură, în termen lung, conduc la afecțiuni precum cancer, disfuncții ale sistemului nervos central, ale sistemului respirator, imunitar, endocrin, digestiv și reproductiv, probleme în dezvoltarea cerebrală, presiune arterială ridicată etc.

Deoarece în Republica Moldova nu avem instalații autorizate pentru procesarea deșeurilor electronice, la finalul campaniei, deșeurile colectate vor fi transportate către Green Group Buzău, o companie din România care deține autorizație integrată de mediu și autorizație IPPS cu privire la emisii. Reciclatorul a fost ales în raza de 1 500 km, fiind cea mai apropiată fabrică performantă. Campania este organizată de către A.O. Eco- Digital cu suportul partenerilor Moldrec și EcoRecycling.

Valeria Prisacari

Articolul precedentRecord de morți – 49… Printre cei uciși de virus nu sunt soroceni
Articolul următorSecvențe de la spectacolul lui Eugen Doga la Soroca / VIDEO / SĂ NE AMINTIM
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.