Acum zece ani, în noiembrie 2011, la consiliul orășenesc Soroca, a fost adoptată decizia cu privire la înființarea Întreprinderii Municipale „Servicii funerare”. Necesitatea fondării a apărut din motiv că în municipiu, în afară de cimitire, nu oferea nimeni servicii funerare. Atunci când era vorba de a săpa mormântul, de a amenaja locul, de a instala monumentele sau crucile locuitorilor, nu le venea nimeni în ajutor, mai ales persoanelor singuratice. Uneori oamenii îndurerați au mers cu petiții la primărie și au solicitat să li se acorde astfel de servicii.
Dintre cei 23 de aleși locali prezenţi la ședinţa consiliului orășenesc din 10 noiembrie 2011, au votat pentru fondarea noii întreprinderi 14 persoane, restul fiind împotrivă. Cei care au fost contra, și astăzi susțin ca a fost o greșeală. Însă cei care au fost pro, continuă să vadă și în prezent necesitatea acestor servicii.
“Pot spune că am avut dreptate, având un alt exemplu Întreprinderea Municipală Stadionul Orășenesc. Aceste întreprinderi, de obicei erau create pentru a da de lucru celor loiali, care nemuncind să aibă un salariu”, spune Victor Ciuvaga, fost consilier orășenesc.
“Eu și astăzi sunt de părerea că este necesitatea de astfel de întreprinderi. În loc să aducă oamenii cadavrul acasă, să-l ridici la etajul șase, e mult mai convenabil să fie făcute toate procedurile într-un loc special”, zice Anatol Căldare, ex-consilier orășenesc.
Statutul întreprinderii municipale prevedea acordarea lucrărilor funerare, scopul oficial al acesteia fiind oferirea serviciilor şi obţinerea veniturilor din următoarele activităţi: vânzarea accesoriilor funerare, coroanelor funerare, crucilor, realizarea monumentelor funerare, sicrielor, organizarea transportului funerar și prestarea serviciilor de săpare a mormântului și înhumare.
După aprobarea deciziei, urma să se stabilească tarifele corespunzătoare și primarul de atunci a orașului Soroca, Elena Bodnarenco, trebuia să numească şeful ÎM „Servicii funerare”. Dar această întreprindere “a murit din fașă”, fără măcar să-și pornească activitatea.
“Atunci când trebuia să fie numit conducătorul acestei întreprinderi, nimeni nu a fost de acord. Deci aceasta nici nu și-a pornit activitatea, a rămas în umbră. Cât despre cheltuieli, fusese alocat capitalul statutar al ÎM „Servicii funerare” în sumă de 5400 lei și atât. De atunci întreprinderea a rămas moartă ”, povestește Elena Bodnarenco, fost primar al orașului Soroca.
Dar cum credeți, astăzi, la scurgerea a unui deceniu de la adoptarea acelei decizii, ar fi fost bine ca ea să activeze? Are sau nu municipiul Soroca nevoie de o așa întreprindere?
Valeria Prisacari
Sigur ca e nevoie de asa servicii ar fi foarte bine sa avem asa ceva la noi in oras
E binevenită. Majoritatea țărilor au astfel de servicii.