Pe 14 mai curent, Biblioteca Publică Raională „Iulian Filip” din orașul Drochia a găzduit un eveniment de zile mari – o întâlnire de suflet cu Lidia Ungureanu, poetă, publicistă, graficiană, eseistă, băștinașă din satul Chetrosu în cadrul Campaniei 25 Scriitori, Cercetători, Întâlniri a Programului Național LecturaCentral, ediția VIl-a, un eveniment cultural – literar cu genericul „Lidia Ungureanu – între viață și cuvânt”.
Sala bibliotecii raionale a devenit neîncăpătoare, primind oaspeți aleși, invitați din satul de baștină al scriitoarei, dar și cititori fideli ai bibliotecii, profesori, elevi, bibliotecari și seniori.
Evenimentul a fost moderat de Cristina Țurcanu, șefa Direcției Cultură, Turism, Tineret și Sport, fiind onorat de prezența președintelui raionului Drochia, Vasile Cemortan, care a adresat un mesaj de salut. În semn de recunoștință și admirație pentru munca prodigioasă în activitatea de om literat și contribuție la întregirea literaturii autohtone, artei și culturii, la îmbogățirea patrimoniului cultural național și pentru promovarea imaginii raionului Drochia, a oferit o Diplomă de Gratitudine scriitoarei.
Atmosfera sărbătorii a fost întregită de interpretul de muzică populară, Maestru în Artă, Arsenie Botnaru, băștinaș din s. Chetrosu, care a venit în recital cu un colaj de melodii pe versurile Lidiei Ungureanu.
În semn de aleasă prețuire și profundă recunoștință pentru activitatea literară, Cristina Țurcanu, șefa Direcției Cultură a oferit celebrei scriitoare Testimoniu de Noblețe, iar Maria Cojocaru, directoarea BPR „Iulian Filip” a oferit Diplome de recunoștinţă atât protagonistei evenimentului, cât și interpretului Arsenie Botnaru, Cetățean de Onoare al raionului Drochia.
La eveniment au fost prezenți și fiul scriitoarei, Vlad Tudose-Ungureanu, pictor și grafician, care a impresionat pe cei prezenți cu o galerie inedită de pictură și grafică în filmul de prezentare a expoziției personale de lucrări.
Programul evenimentului a fost susținut de grupul „Plai Natal” din s. Țarigrad, ghidat de Nina Bejan; Studioul artistic „Academia Micilor Vedete”, diriguiți de Cristina Țurcanu; elevi de la Liceul Teoretic „Ștefan Cel Mare” din orașul Drochia, de la gimnaziul ,,Dumitru Bunescu” și gimnaziul „Victor Coṭofană” din satul Chetrosu, evoluând în recital cu versuri din creația poetei.
Multe flori, mesaje de felicitare și cuvinte de aleasă prețuire au adresat personalități ale culturii drochiene: Vitalie Zagaevschi, publicist, scriitor, ziarist, președintele Cenaclului literar „Steaua de Vineri”, Vasile Grițco și Sofia Vieru, profesori filologi, dar și consăteni ai scriitoarei: Emilia Surlaru, Ion Bunescu, Nina Chihai și Raisa Buga, fostă colegă de școală, în vârstă de 73 de ani, Silvia Cipovenco, o promițătoare poetă, care a adresat Lidiei Ungureanu, în semn de recunoștință, o creație proprie din culegerea de versuri în premieră, recent apărută.
Evenimentul a fost unul spectaculos, plin de emoții și culoare, buna desfășurare fiind grație înaltei responsabilități a bibliotecarilor BPR „Iulian Filip”: Galina Mîțu și Adelina Porcesco, iar asistența tehnică fiind asigurată de Dinu Cantemir.
Toți cei prezenți au trăit la maximum clipe de revelație, cu selecte versuri și melodii, care i-au făcut să evadeze în locurile de baștină, cu oameni gospodari, cu tradiții și dragoste de tot ce ține de frumos.
Alexandra MOLDOVAN, corespondentă voluntară, HUB-ul Tinerilor Scriitori și Jurnaliști, Centrul de Creație a Copiilor Drochia