Îndemnizațiile pentru familiile cu copii, modificări legislative: de la A la Z

0
936

  Casa Națională de Asigurări Sociale anunță că, astăzi, 1 septembrie 2022 au intrat în vigoare unele modificări legislative ce țin de acordarea indemnizațiilor adresate familiilor cu copii.

Astfel, persoana asigurată care se află în concediul pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani la toate unitățile în care desfășoară activități, are dreptul la indemnizație lunară pentru creșterea copilului conform următoarelor opțiuni: de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului și până la data împlinirii vârstei de 3 ani a copilului; de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului pentru o perioadă de 24 luni; de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului pentru o perioadă de 12 luni.

În cazul solicitării indemnizației lunare pentru creșterea copilului conform opțiunii până la împlinirea vârstei de 3 ani, cuantumul indemnizației va constitui 30% din baza de calcul, de la data acordării concediului până la împlinirea vârstei de 3 ani a copilului, dar nu mai puțin decât cuantumul  indemnizației minime lunare pentru creșterea copilului a persoanei asigurate (740 lei).

În cazul solicitării indemnizației lunare pentru creșterea copilului conform opțiunii pentru o perioadă de 24 luni, cuantumul indemnizației va constitui: 60% din baza de calcul, de la data acordării concediului pentru 12 luni, dar nu mai puțin decât cuantumul dublu al indemnizației minime lunare pentru creșterea copilului a persoanei asigurate (1480 lei); 30% din baza de calcul pentru următoarele 12 luni, dar nu mai puțin decât cuantumul indemnizației minime lunare pentru creșterea copilului a persoanei asigurate (740 lei).

În cazul solicitării indemnizației lunare pentru creșterea copilului conform opțiunii pentru o perioadă de 12 luni, cuantumul indemnizației va constitui 90% din baza de calcul, de la data acordării concediului pentru 12 luni, dar nu mai puțin decât cuantumul triplu al indemnizației minime lunare pentru creșterea copilului a persoanei asigurate (2 220 lei).

Pentru perioada concediului pentru îngrijirea copilului după expirarea celor 12 și 24 de luni de concediu și până la împlinirea vârstei de 3 ani a copilului, indemnizația lunară pentru creșterea copilului nu se acordă.

Opțiunea solicitată inițial pentru stabilirea indemnizației pentru creșterea copilului nu poate fi modificată ulterior.

În cazul concediului pentru îngrijirea copilului folosit de părinți în fracțiuni, primele 12 luni ale concediului se calculează de la solicitarea inițială a concediului respectiv pentru acest copil.

Totodată, prin modificările operate, a fost extins termenul de acordare a concediului paternal de la 56 zile la 12 luni de la nașterea copilului. Astfel, concediul paternal cu o durată de 14 zile calendaristice poate fi acordat tatălui în termen de 12 luni de la nașterea copilului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.