În TOP-ul celor mai aglomerate municipii, Soroca este pe locul III

0
260
fotografie simbol

În luna august Republica Moldova a trecut de 700 mii autoturisme importate, susține economistul Veaceslav Ioniță. „Anul acesta se importă în fiecare lună câte 3 mii de automobile. Dacă o ținem tot așa, atunci în mai puțin de 3 ani trecem de 800 mii autoturisme și până la un milion nu mai este atât de mult”, menționează Ioniță.

În Moldova avem înregistrate aproape 1,1 milioane unități de transport, dintre care peste 680 mii de autoturisme. Chiar și-n an de criză, moldovenii au continuat să procure automobile, iar numărul lor crește continuu an de an. În timp ce numărul de automobile sa dublat în mai puțin de 15 ani, lungimea drumurilor și a străzilor a rămas practic la fel cum era acum 50 de ani. Drept consecință numărul de automobile la un km de drum a crescut de 24 de ori în ultimii 50 de ani, de la 3 automobile la un km de drum în 1970 la peste 73 de automobile în 2020.

Însă cel mai grav au fost afectate principalele localități urbane din țară. Astfel mun. Chișinău are în prezent înregistrate aproape 230 mii automobile, iar suprafața străzilor și drumurilor din oraș a crescut nesemnificativ în ultimii 30 de ani. Drept consecință, doar automobilele înregistrate în mun. Chișinău ocupă 20,7% din suprafața străzilor din oraș. Asta fără automobilele celor care vin în municipiu.

TOP-ul este urmat, după cum și era de așteptat de mun. Bălți, unde automobilele ocupă 8,2% din suprafața străzilor și mun. Soroca cu o aglomerație de 6,3%.

Autor: Veaceslav IONIȚĂ

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.