Hrana umedă – un pericol real pentru animalele de campanie

0
153

Proprietarii de câini și pisici ar putea reduce semnificativ impactul asupra mediului prin hrănirea animalelor lor cu hrană uscată mai degrabă decât cu hrană umedă, care conține mai multă apă. Studiul, publicat recent în Scientific Reports, constată că proprietarii de animale le pot hrăni în mod sustenabil pe acestea, cu suficienți nutrienți și calorii din hrana uscată. 

Numărul pisicilor și al câinilor este într-o creștere substanțială, peste tot în lume. În prezent, se estimează că în Statele Unite ale Americii există 76,8 milioane de câini și 58,4 milioane de pisici, în timp ce Brazilia are 52 de milioane de câini, iar China are 53 de milioane de pisici.

În ce măsură afectează tipurile de mâncare pentru animale starea mediului înconjurător?

Marcio Brunetto și colegii săi au evaluat impactul asupra mediului – generat de emisiile cu efect de seră, utilizarea terenurilor și a apei – dat de alimentația a 600 de câini  și a 300 de pisici din Brazilia. Autorii au investigat hrana umedă și hrana uscată comercializată pentru animale, de la anumiți retaileri din Brazilia. Acestea au fost, de asemenea, comparate cu hrana făcută în casă – fie mâncare produsă de companii, fie mâncare gătită acasă de proprietari. În plus, autorii studiului au evaluat compoziția nutrițională și calorică a diferitelor diete.

Pentru toate variabilele, mâncarea umedă pentru pisici și căței a avut cel mai mare impact asupra mediului, comparate cu mâncarea uscată. Mâncarea gătită în casă a avut un impact intermediar asupra mediului, deși cantitatea de apă folosită la aceste rețete a fost similară cu cea utilizată la prepararea mâncării uscate.

Rezultatele subliniază nevoia creării de mâncare pentru animale, mai „prietenoase cu mediul”. Autorii estimează că un câine de zece kilograme, care consumă în medie peste 500 de calorii pe zi ar fi responsabil cu producerea a peste 800 de kilograme de dioxid de carbon (CO2) pe an când este hrănit cu mâncare uscată, comparativ cu peste 6.500 de kilograme de CO2 pe an, în cazul unei diete umede – o creștere de aproape șapte ori mai mare.

Hrana uscată aduce o cantitate mai mare de energie per gram, în timp ce hrana umedă  și cele făcute în casă vin cu o valoare mai mare de proteine. În alimentația umedă, ingredientele de origine animală au adus aproape de două ori mai multă energie, comparativ cu alimentele uscate, ceea ce poate să contribuie mai mult la impactul lor asupra mediului.

Rezultatele studiului arată impactul hranei pentru animale asupra mediului, evidențiază nevoia de a o face mai sustenabilă și oferă o indicație asupra modului în care poate fi obținută.


  • ETICHETE
  • VC
Articolul precedentAtenție! Zece produse care îți omoară ficatul, organul care îndeplinește peste 500 de funcții
Articolul următor„Caravana Faptelor Bune” – peste 200 de persoane aflate în dificultate, din municipiul Soroca, vor primi pachete cu produse alimentare pe durata a șase luni.
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.