“Grăchină, Europa și nemții ne vor ajuta să avem apă la robinet, ca să nu mai cărăm cu căldările…” / VIDEO

0
563

 

Cu acest dialog improvizat de eleva Alexandra Chirilici a început la Dărcăuți lansarea proiectului ”Cetățeni activi pentru apă potabilă în localitățile grupului „Vest” din raionul Soroca”. Evenimentul a adunat locuitori ai satului, colaboratorii Primăriei Dărcăuți împreună cu primarul comunei, Oleg Rozimovschi, primarii Ghenadie Pereteatcu de la Băxani, Marin Avornicița de la Bădiceni, Vitalie Muntean de la Rublenița și Iurie Marian de la Rudi, președintele raionului Soroca, Veaceslav Rusnac și secretarul Consiliului Raional, Stela Zabrian.

Proiectul este susținut financiar de Uniunea Europeană, fiind implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) ca parte a programului „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova”. Proiectul de aprovizionare cu apă a sătenilor din comuna Dărcăuți are un cost total de peste un milion de lei, cea mai mare parte de bani este acordată de Uniunea Europeană, iar Consiliul Raional Soroca își aduce la fel aportul. “Cu ajutorul lui Dumnezeu și al partenerilor, am reușit și am câștigat de la donatorii europeni acest proiect, a menționat primarul comunei Dărcăuți, Oleg Rozimovschi. Problema apei potabile este foarte stringentă pentru zona noastră. Mulțumesc tuturor celor prezenți care în acest regim de pandemie ați găsit timp și ați venit la acest eveniment atât de frumos și important pentru comunitatea noastră”.

Proiecte similare urmează să fie implementate în primăriile Băxani, Bădiceni și Visoca. Deși la prima vedere proiectul ar părea că este doar unul de infrastructură, la lansare s-a menționat că un accent deosebit va fi pus pe participarea și implicarea locuitorilor comunei. Comunitatea va fi implicată în întreg procesul de acces la apă potabilă a cetățenilor, prin comitetul local de cetățeni, de la verificarea calității lucrărilor până la cum au fost folosiți banii.

“Pornind de la faptul că oamenii sunt cea mai mare valoare și cea mai de preț comoară a unui stat, noi, statul, autoritățile publice locale, suntem datori de a crea acele condiții și a rezolva acele probleme sociale cu care se confruntă comunitatea, a subliniat Veaceslav Rusnac, președintele raionului Soroca. Când într-o localitate se face reparație la școală, la grădiniță, la centrul medical, este bine, înseamnă că satul e viu și merge în pas cu timpul. Cu toții conștientizăm ce este apa și care este necesitatea ei. Noi, Consiliului Raional, nu am putut lua altă decizie decât sprijinul financiar al acestui proiect, pentru care domnul primar a venit cu solicitarea”. În cadrul aceluiași eveniment primarul de Dărcăuți și președintele raionului Soroca au semnat un acord de colaborare pentru implementarea proiectului ”Centru Comunitar de dezvoltare, model de consolidare a comunei Dărcăuți”.

AO ”Info-DAVA” este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și imple-mentează proiectul ”Comunicare pentru schimbare” în raionul Soroca. Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din ca-drul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).

Articolul precedentRecord de infectări astăzi: 1149 de cazuri. Sunt persoane infectate și în raionul Soroca
Articolul următorProfil de integritate al candidatului Octavian Țîcu: trecutul politic, averi, interese
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.