A fost lansat proiectul „Educaţie mediatică pentru democraţie”

0
130

Astăzi a avut loc lansarea proiectului „Educaţie mediatică pentru democraţie”, susținut financiar de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională USAID și implementat cu susţinerea Centrului pentru Jurnalism Independent şi “Internews” de ziarul „Observatorul de Nord”. Proiectul îşi propune să promoveze jurnalismul cetăţenesc, cu implicarea bibliotecilor și a comunităților din raionul Soroca.

Astfel, în cadrul proiectului se va stabili o colaborare strânsă cu bibliotecile din raion, care vor avea rolul unor “punți de legătură” dintre cetățeni și redacție. Bibliotecarele vor avea menirea de a identifica şi relata informaţii şi subiecte care ţin de localitatea lor, inclusiv prin realizarea diferitor fotografii şi filmulețe care ulterior vor fi preluate de jurnalişti. În cadrul proiectului, bibliotecarii și toți cei interesați urmează a fi instruiți despre cum se scrie o știre, inclusiv și despre metodele de promovare online. “Bibliotecile publică materiale despre activitățile pe care le organizează, însă acestea nu sunt promovate de mass media. Ele nu ajung să fie cunoscute de publicul larg. Există un cerc virtual al bibliotecilor în care informația este difuzată și atât. Venim cu propunerea ca să mediatizăm împreună evenimentele care au loc în localitățile voastre”, a menționat Vadim Șterbate, coordonatorul proiectului.

Tamara Coşciug, specialist superior în cadrul Secției Cultură și Turism, a menționat că sunt mulți oameni talentați în sate și au loc evenimente despre care nu se scrie. “În cadrul proiectului „Novateca”, lucrăm cu comunitatea, iar bibliotecarii cunosc cel mai bine problemele și succesele localității. Considerăm că vom avea o colaborare fructuoasă”, a declarat doamna Coşciug.

Participanții au fost încurajați să se implice în reflectarea subiectelor ce îi privesc pe toți cetățenii din localitățile lor. Potrivit lui Vadim Șterbate, în sate sunt mulți oameni activi care s-ar putea implica. “În cazul în care cunosc despre un eveniment , dar nu știu cum să ne transmită informația, cetățenii pot solicita ajutorul bibliotecii din localitate”, spune jurnalistul.

De asemenea, conform proiectului, urmează a fi creată o platformă interactivă de discuţii şi dezbateri pe marginea problemelor locale. Prin intermediul acesteia, va fi asigurată libertatea de exprimare, pluralismul de opinii, participarea activă şi angajamentul civic, cultivarea gândirii critice a cetăţenilor.

Informăm că instruirea va avea loc în peste 10 biblioteci din raion, prima fiind planificată la finele lunii noiembrie. În cadrul instruirilor, participanții vor fi încurajați să utilizeze aplicaţiile „Scrie știrea Ta”  și „Sesizează o problemă”, de pe site-ul observatorul.md, prin intermediul cărora pot sesiza redacția despre noutățile sau problemele din localitățile lor.


Articolul precedentDorin Chirtoacă — Igor Dodon: 4:0!!!
Articolul următorUn locuitor al municipiului cere socoteală autorităților locale (VIDEO)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.