FALS: Republica Moldova nu primește gaz de la Gazprom pentru că n-are bani să-l achite

0
111

Fostul prim-ministru al României Victor Ponta a declarat la o emisiune online a publicației românești Evenimentul Zilei  că Rusia ar fi stopat livrările de gaze către Republica Moldova, deoarece țara noastră nu ar fi avut bani ca să le plătească, iar acum R. Moldova apelat la gazoductul Iași-Chișinău, pe care președinta Maia Sandu nu l-ar fi dorit. Informațiile sunt false, or, Moldova n-are datorii la Gazprom pentru gaze. Actuala președintă Maia Sandu nu avea cum să se opună construcției gazoductului Iași-Chișinău, deoarece construcția acestuia s-a început cu mai mulți ani în urmă, când ea deținea funcția de ministră a Educației.

Gazoductul l-am făcut în 2014. Umblam noi cu bricheta să-i dăm drumul. Nu l-a vrut nici Maia Sandu, nici toți iubitorii de… Era ministru al Educației (Maia Sandu n. red) în guvernul lui Iurie Leancă. Acum, că în sfârșit le-au oprit rușii gazul, ne-am adus aminte că le dăm. Întrebarea este că ăia (Republica Moldova n.red) n-au avut bani să plătească la ruși, nu că n-au vrut să ia de la ruși. Nu au avut bani”, a declarat Victor Ponta la emisiunea Podcastul EVZ.

Declarațiile lui Ponta au fost preluate și de unele instituții media din Republica Moldova, fiind publicate și pe rețelele de socializare. Telegraph Moldova a publicat pe Facebook declarația respectivă, care a adunat peste 60 de comentarii și aproape 150 de distribuiri.

Unele comentarii sunt critice la adresa autorităților de la Chișinău, în timp ce altele pun la îndoială veridicitatea declarațiilor lui Victor Ponta:

Victor Ponta a făcut aceste declarații în contextul crizei energetice cu care se confruntă Republica Moldova, după ce Gazprom a redus volumul livrărilor de gaze începând cu 1 octombrie. Doar că motivul invocat de gigantul rus nu este neplata livrărilor curente, ci faptul că Ucraina nu ar fi permis tranzitarea unui volum mai mare. Citat din comunicatul Gazprom: „Volumul este determinat de refuzul unilateral al părții ucrainene de a primi gazele rusești”.

Moldova n-are datorii pentru consumul curent de gaze naturale

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) confirmă că R. Moldova nu are datorii la plățile curente pentru gazele rusești. „Afirmațiile politicianului român sunt false. În primul rând, nu Republica Moldova ar putea avea datorii pentru consumul de gaze, ci compania Moldovagaz ce asigură aprovizionarea cu gaze naturale la tarife reglementate ca obligație de serviciu public. Totodată, Moldovagaz nu are datorii curente pentru plata gazelor. Orice întârziere în plata gazelor în contractul Moldovagaz cu Gazprom ar duce la întreruperea furnizării gazelor. Au fost situații dificile începând cu noiembrie 2021, iar Comisia pentru Situații Excepționale a luat măsuri fără precedent pentru a asigura plata facturilor și a evita orice întârzieri. Există însă o datorie istorică, ce se află în prezent în proces de auditare”, se spune în răspunsul oficial al serviciul de presă MIDR transmis portalului Stopfals.md.

Gazprom confirmă achitările

În ultimele luni, Moldovagaz a publicat cu regularitate informații despre achitarea către Gazprom a gazului consumat. Chiar dacă compania rusă a confirmat achitările, totuși volumele nu au fost majorate. În ultimele luni SA „Moldovagaz” a întâmpinat unele dificultăți la achitarea gazelor naturale, întrucât Gazprom solicită o parte din plată în avans, iar în câteva rânduri a intervenit Comisia pentru Situații Excepționale care, prin intermediul companiei Energocom, i-a împrumutat resursele financiare necesare.

Ponta și gazoductul inaugurat „cu bricheta”

Gazoductul Iași-Ungheni a fost inaugurat la 27 august 2014 pe timpul guvernelor Victor Ponta (București) și Iurie Leancă (Chișinău). Nu este clar ce a avut în vedere Victor Ponta atunci când a spus că Maia Sandu nu a susținut acest proiect. Mai mulți ani gazoductul într-adevăr a fost practic nefuncțional, iar ulterior a fost construită extensia până la Chișinău. Chiar și așa, acesta nu poate asigura volumul necesar de gaze în perioada rece a anului. Publicația specializată Mold-street.com scria anul trecut că unele lucrări nu au fost finalizate de România. „Acesta (gazoductul) a fost finanțat majoritar de Uniunea Europeană prin programul transfrontalier Programul Operațional Comun România- Ucraina- Republica Moldova 2007-2013. Acest proiect nu se putea realiza decât la solicitarea autorităților din Republica Moldova, care au și cofinanțat investiția pe partea Republicii Moldova”, a comentat Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Solicitat de portalul Stopfals.md, Serviciul de presă a președinției a calificat drept „false” declarațiile fostului premier de la București.

Victor Ponta și partenerii săi politici la Chișinău

Victor Ponta este un politician român, fost prim-ministru al României în perioada 2012-2015. Și-a început cariera politică în Partidul Social Democrat (PSD), considerat un apropiat al fostului lider al formațiunii și ex-premier, Adrian Năstase, condamnat pentru corupție. În 2010-2015 a fost președinte al PSD, de unde a demisionat în 2015. În 2014 a candidat la funcția de președinte al României, dar a pierdut în turul doi în fața lui Klaus Iohannis.

Ponta era considerat la Chișinău un apropiat al fostului premier Iurie Leancă, dar cu legături și în Partidul Democrat, condus în acea perioadă de Vlad Plahotniuc. La prezidențialele din 2014 a existat un scandal legat de presupusa tentativă de mituire a alegătorilor la secția de votare din Nisporeni pentru a-l vota pe Victor Ponta, fiind implicat fostul primar PDM al localității, Ion Gangan. În 2019, Iurie Leancă a candidat la funcția de europarlamentar pe listele Partidului Pro România, condus de Victor Ponta.

Dana DRAGAN

Stopfals.md


  • ETICHETE
  • VC
Articolul precedentPensii pentru moldovenii care au muncit sau muncesc în Grecia
Articolul următorO șoferiță de 22 de ani, originară din Căușeni, a decedat după ce s-a răsturnat cu automobilul.
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.