FALS: NATO adună tehnică militară la granița cu R. Moldova

0
114

Canalul de telegram al liderului Partidului Regiunilor din R. Moldova, Alexandr Kalinin, a publicat un video în care o coloană de tancuri mărșăluiește pe o stradă. Kalinin susține că imaginile au fost filmate la București, pe 12 ianuarie curent, și reprezintă tancuri NATO care s-ar îndrepta spre granița cu R. Moldova. Informațiile sunt false. Imaginile respective au fost filmate la 1 decembrie 2023, cu prilejul Zilei Naționale a României, când a avut loc, la București, Parada Națională, susține Ministerul Apărării Naționale din România.

„НАТО стягивает военную технику к границе Молдова. У кого остались вопросы?” (în traducere: „NATO adună tehnica militară la granița cu R. Moldova. Cine mai are întrebări?”), a scris Kalinin la descrierea videoului care a adunat peste 100 de reacții, peste 160 de comentarii și peste 2.500 de afișări. Același video cu același mesaj a fost publicat pe Facebook de către utilizatorul Олег Олег.

Tancurile participau la parada organizată de Ziua Națională a României

De fapt, imaginile au fost filmate la București pe data de 1 decembrie 2023, cu prilejul Zilei Naționale a României. Cu acest prilej, în capitala României a avut loc Parada Națională, se arată într-un răspuns pentru Stopfals.md, oferit de Biroul de presă al Ministerului român al Apărării Naționale. „Elementele de tehnică se deplasau spre unitățile militare de care aparțineau, după încheierea activității care a avut loc în Piața Arcul de Triumf”, notează instituția.

Tancurile NATO care se apropie de granița cu R. Moldova – o sperietoare mai veche a propagandei ruse

Narațiunea pro-Kremlin, precum că forțele NATO sau tehnica militară NATO din România se deplasează spre Republica Moldova, nu este nouă. Portalul Stopfals.md a dezmințit mai multe falsuri la acest subiect, inclusiv cu caracter românofob.

În februarie 2023, Ministerul Apărării Naționale a României a reacționat la o știre despre o așa-zisă „relocare” a unor sisteme de apărare antiaeriană din dotarea Armatei României către frontiera cu Republica Moldova. „Materialul video folosit în postările pe acest subiect realizate pe diferite platforme on-line, în care apar, printre altele, sisteme Himars și Gepard din dotarea unor unități militare românești, a fost realizat la sfârșitul lunii noiembrie 2022, în centrul orașului Alba Iulia, cu prilejul antrenamentelor pentru ceremonia militară organizate pentru sărbătorirea Zilei Naționale a României”, a notat instituția. Stopfals.md a reflectat atunci acest subiect.

Sperietoarea cu tancurile NATO a fost folosită încă înainte de invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina. Jurnaliștii portalului Stopfals.md au scris în mai 2016 că „mai multe mass-media din Federaţia Rusă, dar şi unele de la Chişinău, au publicat informaţia potrivit căreia pe data de 8 mai, în centrul capitalei, a fost aduse „tancuri americane” sau „tancuri NATO”, contrar opiniei majorităţii cetăţenilor care nu ar agrea o colaborare cu NATO”. Stopfals.md a relatat că la expoziţia din Piaţa Marii Adunări Naţionale de fapt nu au fost tancuri, ci au fost expuse 5 unităţi de tehnică de geniu din dotarea Armatei SUA şi 12 unităţi din dotarea Armatei Republicii Moldova.

Cine este Alexandr Kalinin

Alexandr Kalinin este președintele Partidului Regiunilor, fondat în 2011 de fostul bașcan al Găgăuziei, Mihail Formuzal. Sub conducerea lui Kalinin, Partidul Regiunilor a militat pentru integrarea în Uniunea Eurasiatică, anularea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, oferirea statutului de a doua limbă de stat limbii ruse, federalizarea R. Moldova și interzicerea mișcărilor unioniste.

În campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipe din 2021, politicianul s-a făcut remarcat în timpul dezbaterilor electorale de la Pro TV Chișinău. Nemulțumit de faptul că moderatoarea emisiunii nu i-a adresat întrebările în limba rusă, Kalinin a ridicat vocea la cei prezenți și a aruncat o sticlă cu apă în panoul postului de televiziune.

Alexandr Kalinin sprijină deschis invazia Rusiei în Ucraina și luptă în țara vecină de partea forțelor ruse. De la începutul războiului, el a publicat zeci de video-uri de pe front, afirmând că organizează campanii de sprijin pentru militarii ruși și grupările pro-ruse de pe teritoriile Ucrainei aflate sub ocupația Rusiei. Totodată, acesta se prezintă drept fondator al „Diviziei internaționale „Nistru”, denumită după Dimitrie Cantemir (original: Интернациональное подразделение «Днестр» имени Дмитрия Кантемира).

Kalinin s-a ales și cu un dosar penal pentru incitare la ură națională, susținere și propagare e războiului. Acesta i-a amenințat pe procurorii moldoveni că va veni la audieri la Chișinău „cu tancul” din Donbas. Kalinin a fost inclus și în lista de sancțiuni europene și canadiene pentru acțiuni contra Ucrainei. În noiembrie 2023, președinta Maia Sandu i-a retras cetățenia Republicii Moldova.

Mariana Colun,Stopfals.md


Articolul precedentCurs valutar pentru 30 ianuarie 2024: euro valorează19 lei și 20 de bani, iar dolarul costă 17 lei și 74 de bani
Articolul următorMEC propune divizarea manualelor școlare în două părți pentru reducerea greutății ghiozdanelor elevilor
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.