Dacă și tu vrei să pregătești cartofi pentru sezonul de iarnă, dar nu știi cum să-i depozitezi pentru a rezista luni de zile la rând, ai ajuns la locul potrivit. Playtech Știri îți explică în materialul de astăzi cum trebuie să procedezi pentru ca tuberculii să nu mucegăiască rapid.
De ce ai nevoie pentru a depozita cartofii
Poate că tuberculii de cartofi rezistă mai mult timp pe tejgheaua din bucătărie în comparație cu alte legume, dar în cele din urmă încep să le răsară muguri verzi și își pierd atât aroma, cât și prospețimea. Dacă știi cum să depozitezi corect cartofii, vor rămâne proaspeți pe parcursul întregului sezon de iarnă.
În principiu, pentru a depozita cartofii în așa fel încât să se mențină proaspeți pentru o perioadă cât mai lungă de timp, ai nevoie de o cutie de carton/ o pungă de hârtie cu găuri/ un coș. Specialiștii în depozitarea alimentelor spun că tuberculii vor rezista timp îndelungat, dacă îi vei depozita corect.
Cum trebuie să arate tuberculii pentru iarnă
Pentru început, analizează toți cartofii. Tuberculii nu trebuie să fie moi sau să prezintă pete, germeni, mucegai sau alte forme de pagube cauzate de dăunători sau instrumentele de grădinărit. Doar cartofii care arată foarte bine pot fi depozitați pe termen lung, pentru sezonul de iarnă.
Așează cartofii într-o cutie de carton sau într-o plasă foarte largă, cu găuri, pentru a asigura o bună ventilație legumelor. Pungile din plastic nu este bine să le folosești pentru că nu permit tuberculilor să respire. Poți să le utilizezi doar dacă depozitezi legumele pentru o perioadă scurtă de timp.
Cum să depozitezi cartofii ca să reziste iarna
Este important să depozitezi cartofii într-un loc răcoros, umed și întunecat, a subliniat specialista în depozitarea alimentelor Vlatka Lake. Dacă ai o pivniță, un beci sau o cămară răcoroasă, este locul pentru pentru tuberculii pe care vrei să îi păstrezi pentru iarnă. O magazie izolată ar funcționa, de asemenea.
Pe de altă parte, nu este deloc recomandat să depozitezi cartofii în frigider, fiindcă temperatura prea rece va transforma amidonul din tuberculi în zahăr. Ai grijă și la temperatura din cămară. Aceasta trebuie să fie cuprinsă între 7,5 și 10 grade Celsius.
Nu în ultimul rând, verifică tuberculii de cartofi în mod regulat și elimină-i din spațiul de depozitare pe cei care sunt moi, zbârciți sau pe cei care prezintă germeni, astfel încât să nu conducă la stricarea celor din jur. Ai grijă să fie mereu fermi la atingere.