Cum se spune corect sandviș, sendviș sau sandvici

0
105

Este o gustare rapidă, delicioasă și o putem face cum dorim noi. O luăm cu noi la școală, la muncă sau în vacanțe. Se găsește cu ușurință la magazine mici, dar și la restaurante mari. Este vorba despre sandwich, însă cum se spune corect sadviș, sendviș sau sandvici, în limba română?

Cine a inventat sandwich-ul?

Probabil că nu multă lume știe istoria sandwich-ului. Acesta este numit după Lordul Sandwich, însă nu se știe deocamdată cu exactitate contextul în care a apărut pentru prima dată acest termen.

Cu toate acestea, în cartea „Tur la Londra”, de Pierre Jean Grosley, regăsim povestea lui Lord Sandwich care mereu stătea la masa de joc cu o bucată de pâine și una de carne.

Lordul era un jucător de cărți renumit, așa că nu lua foarte des pauze de masă. Având în vedere acest lucru, el le spunea slujitorilor săi să-i aducă felii de carne între două felii de pâine. De aici, mai multă lume de la masa de joc a început să comande „la fel ca Sandwich”.

De asemenea, N.A.M. Rodger, biograful lui Sandwich, sugerează că angajamentele Lordului în marină și politică au dus la ore prelungite la masa de lucru, iar de aici și-ar fi făcut apariția felului de mâncare servit de Lord și denumit după numele său.

Cum se spune corect sandviș, sendviș sau sandvici

Cu toții știm că termenul sandwich provine din limba engleză. Împrumutul lui în limba română a generat o serie de forme, toate scrise diferite, unele corecte, altele mai puțin corecte, însă asemănătoare în pronunție.

Potrivit DOOM-ului, Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, variantele acceptate sunt sandvici / sendviș, prima fiind cea recomandată. Termenul intră în categoria neologismelor adaptate de limba română. Formele de plural corespunzătoare sunt sandviciuri și sendvișuri.

În DEX se regăsesc următoarele variante:

  • SÁNDVIȘ s.n. În gastronomie, preparat obligatoriu din două felii de pâine sau chiflă tăiată în două, unse cu unt, umplute la mijloc cu felii de carne sau mezeluri, rondele de ouă, roșii sau altele; este un preparat specific de fast-food, luat ca o gustare consistentă între mese; var. sandvici, sandviciuri; din engl. sandwich; pentru gustările realizate asemănător, dar neacoperite (engl. open sandwich) v. tartină, canapea, cruton.
  • SÁNDVICI, sandviciuri, s. n. Felie de pâine (unsă cu unt) cu un aliment rece (șuncă, salam, brânză etc.), peste care se așază adesea a doua felie de pâine; tartină. [Var.: sándviș, sánviș, séndviș s. n.] – Din engl., fr. sandwich.

Care este forma corectă de plural a cuvântului „pizza”

Forma greșită de plural a cuvintelor este una dintre cele mai cunoscute greșeli gramaticale. Anumite cuvinte pot avea forme neregulate de plural. Din fericire, putem găsi forma corectă în Dicționarul Ortografic, Ortoepic și de Punctuație.

Un termen care ne dă mereu bătăi de cap este „pizza”, cuvânt originar din limba italiană. Cu toții ne-am aflat în situația în care am vrut să comandăm mai multe de o pizza și nu știam care este forma corectă de plural al acestui cuvânt. Ei bine, conform DOOM, forma corectă de plural este „pizze”.


  • ETICHETE
  • EC
Articolul precedentCondimentul din bucătăria ta care elimină gândacii în câteva minute. Ce trebuie să pui în colțuri și la ușă
Articolul următorCartofii rămân proaspeți toată iarna. Cum îi depozitezi corect
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.