Unele persoane publice au declarat că integrarea europeană amenință valorile tradiționale din Republica Moldova. În calitate de argument, aceștia au evocat faptul că Biserica Catolică a permis binecuvântarea cuplurilor de același sex. Mihail Vlah, consilierul Bașcanului Găgăuziei, a anunțat că este vorba despre căsătorie dintre persoanele de același sex. Acesta afirmă că o astfel de indicație vine „de sus”. În realitate, Biroul Doctrinar al Vaticanului a permis binecuvântarea cuplurilor de același sex, nu și a căsătoriilor dintre persoanele de același sex. Permisiunea nu este una obligatorie și nu se referă la ortodoxie.
„Integrarea europeană amenință valorile tradiționale”
„Integrarea europeană amenință deja în mod direct valorile tradiționale ale Moldovei. Preoților catolici li se permite acum să binecuvânteze cuplurile dintre persoane de aceliași sex. Întrucît Biserica Catolică din Moldova face parte din Biserica Catolică mondială, această „indulgență” se aplică automat și clerului nostru”. O astfel de declarație a publicat pe canalul său de Telegram Natalia Parasca, lidera partidului „Renaștere”.
„Am prefera ca în loc de căsătoria homosexuală, să ne vină din Occident adevărata libertate a presei și supremația dreptului. Există o amenințare la ușa noastră. O amenințare la adresa familiei tradiționale, a demografiei (care în Moldova deja cade în prăpastie), o amenințare la adresa bunăstării viitoare a copiilor noștri. Eu și partidul „Renaștere-Возрождение” suntem categoric împotriva impunerii „culturii” homosexuale locuitorilor Moldovei”, se spune în postare.
Declarația făcută de Natalia Parasca a fost preluată de canalul de Telegram al partidului „Renaștere”, canalul Insider Moldova (cu circa 30 de mii de abonați), canalul lui Veaceslav Jucov, consilier în Consiliul Municipal Bălți din partea partidului „Renaștere”, pe canalul de Telegram WTF Moldova?!, pe canalul Гагаузская Республика (peste 33 de mii de abonați) și chiar pe canalul Помощь Юг Молдова (un grup creat pentru a ajuta cetățenii ucraineni care s-au refugiat în R. Moldova din calea războiului), unde declarația în cauză a fost postată de unul dintre abonați.
Natalia Parasca a fost citată și de un utilizator de Facebook, care a postat declarația pe pagina personală. Și pagina SalutMoldova, prezentată ca un site de știri, a citat-o pe Natalia Parasca.
Mihail Vlah, consilierul Bașcanului Găgăuziei, Evghenia Guțul (care a acces la putere fiind susținută de partidul Șor, între timp declarat neconstituțional), a întrezărit și el un pericol în decizia Bisericii Catolice. Acesta consideră că autoritățile moldovenești „ne trag în Europa, unde sunt luate decizii improprii pentru credința ortodoxă”. El mai consideră că o parte din Republica Moldova, în special populația din Găgăuzia, este împotriva căsătoriilor între persoane de același sex.
„Europa e diversă și valorile de acolo sunt diverse. Cuiva poate că îi este pe plac, iar cuiva nu-i este… (…) Da, marasmul în sânul Bisericii Catolice se agravează. Clericii au ordin de sus să binecuvânteze căsătoriile între persoane de același sex. E greu să înțelegi așa ceva. E tare grav. Ce se întâmplă cu lumea? Cum să explici una ca asta copiilor noștri? Am o întrebare pentru locuitorii Moldovei. Poporul nostru sigur trebuie să aspire într-acolo? Suntem duși la abator, iar noi tacit acceptăm această bacanală. Suntem nimiciți, noi însă așteptăm în tăcere un „viitor european” (în original: «Европа разная и ценности там разные. Кому-то может это подходит, а кому-то и нет (…) Маразм, конечно в Католической Церкви крепчает. Священникам сверху спустили и дали добро на благословение однополых браков. В голове это конечно не укладывается. Очень страшно. Куда мир катится. Как это объяснить нашим детям? Вопрос к жителям Молдовы. Нашему народу точно туда? Нас ведут на убой, а мы тихо соглашаемся с этой вакханалией. Нас уничтожают, а мы молча ждём «европейского будущего»), a scris Mihail Vlah pe pagina sa de Facebook.
Binecuvântarea cuplurilor de același sex nu oferă și permisiunea pentru căsătorie
La 19 decembrie, Biserica Catolică a permis clericilor să binecuvânteze cuplurile de același sex. Acest act a fost publicat de către Biroul Doctrinar al Vaticanului.
În declarație se spune că binecuvântarea cuplurilor de același sex nu va oferi legitimitate relațiilor de acest gen din punctul de vedere al Bisericii Catolice. La fel, se menționează că binecuvântarea cuplurilor de același sex nu poate avea loc concomitent cu încheierea unei uniuni civile sau în prezența în acel moment a unor veșminte ori altor indicii evidente de nuntă.
„Declarația rămâne ferm ancorată doctrinelor tradiționale ale Bisericii cu privire la căsătorie, fără a admite ritualuri liturgice sau binecuvântări asemănătoare ritualurilor liturgice care ar putea genera confuzii. Totuși, valoarea actului ține de faptul că acesta propune o contribuție specială inovativă pentru semnificația păstorească a binecuvântărilor, care permite extinderea și îmbogățirea semnificației lor clasice din perspectivă liturgică”, se spune în document.
Decizia Bisericii Catolice nu se referă la Biserica Ortodoxă
Instituția căsătoriei, potrivit Declarației Bisericii Catolice, rămâne în continuare o uniune dintre un bărbat și o femeie, naturalmente deschisă pentru a da naștere copiilor.
„Doar în acest context, relațiile sexuale dobândesc un sens natural, adecvat și pe deplin uman. Doctrina Bisericii în această chestiune rămâne una fermă”, se menționează în declarație.
Clericii au dreptul să decidă singuri, în fiecare caz concret, dacă oferă binecuvântare cuplurilor de același sex.
Deciziile Bisericii Catolice nu influențează în niciun fel Biserica Ortodoxă și nu lezează în niciun fel drepturile creștinilor ortodocși.
Natalia Parasca și partidul „Renaștere” – cine sunt aceștia?
Partidul „Renaștere” a fost creat de un grup de deputați care au părăsit fracțiunea parlamentară a Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) în anul 2012. La prezidențialele din 2016, formațiunea l-a susținut pe Igor Dodon.
În martie 2023, foștii deputați din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan au părăsit fracțiunea socialiștilor, aderând la partidul „Renaștere”. S-au alăturat formațiunii și deputații Vasile Bolea și Alexandr Suhodolschi, excluși din PSRM în mai, după ce l-au vizitat pe Ilan Șor în Israel.
Natalia Parasca este președintă interimară a partidului „Renaștere” și consilier municipal de Chișinău. Formațiunea se pronunță împotriva Maiei Sandu și cere ca PAS, partidul de la guvernare, să fie declarat în afara legii. Formațiunea se mai pronunță pentru „parteneriatul strategic” cu Federația Rusă. În septembrie 2023, Natalia Parasca a avut o întrevedere cu reprezentanta oficială a Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova. Astfel, Parasca a informat-o pe Zaharova despre intenția partidului „Renaștere” de a organiza un referendum cu privire la aderarea R. Moldova la Uniunea Economică Eurasiatică.
Natalia Parasca, președinta interimară a partidului „Renaștere”, cu reprezentanta oficială a MAE din Rusia Maria Zaharova. Septembrie 2023. Foto: Facebook, Partidul Politic „Renaștere”/Политическая Партия «Возрождение»
„Renașterea” falsurilor
Pentru partidul „Renaștere” acesta nu este primul caz de plăsmuire a falsurilor. Astfel, în octombrie 2023, candidatul partidului „Renaștere” pentru funcția de primar al municipiului Chișinău Vasile Bolea a declarat că autoritățile intenționează să denunțe până la sfârșitul anului aproape 300 de acorduri în cadrul Comunității Statelor Independente (CSI). Afirmația sa a fost dezmințită de Stopfals.md.
Cu o zi înaintea alegerilor locale, desfășurate în R. Moldova la 5 noiembrie, pe Facebook a apărut un video fals, în care președinta Maia Sandu s-ar fi referit la „situația dezastruoasă” din țară și „îngroparea democraţiei”, chemând electoratul să voteze candidatul partidului „Renaştere”. Acest video a fost un deepfake despre care a scris portalul Stopfals.md.
Propaganda LGBT, una dintre narațiunile preferate ale propagandei ruse
Politicienii proruși și instituțiile media care fac propagandă abordează des subiectul minorităților sexuale, inventând mereu falsuri noi.
În noiembrie 2022, fostul președinte Igor Dodon a scris pe Facebook că actuala guvernare intenționează să distrugă familia și credința, implementând în școli un proiect care țintește promovarea drepturilor copiilor LGBT. Afirmația este însă un fals. În realitate, activitatea „Copiii LBGT în școala ta” a fost organizată de Centrul Informațional GENDERDOC-M pe rețelele sociale cu scopul de a preveni bullyingul în școli, autoritățile neavând nicio implicare în acest proiect. Falsul în cauză a fost dezmințit de Stopfals.md.
Iar în iunie 2023, Victor Petrov, fostul deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei, cunoscut pentru viziunile sale proruse, și care actualmente ocupă funcția de vice-președinte al Comitetului Executiv din autonomie, a declarat că PAS promovează perversiunea şi valorile LGBT prin organizarea unui marş de solidaritate în susţinerea drepturilor comunităţii LGBT. Acest fals a fost dezmințit de Stopfals.md.
De menționat că la 20 iunie 2023. mișcarea politică obștească Gagauz Halk Birlii în frunte cu Victor Petrov, a fost prima care a aderat la partidul „Renaştere”.
Senatoarea din România, Diana Șoșoacă, care împărtășește viziuni proruse, a declarat pe 31 mai 2023 că UE reglementează recunoașterea căsătoriilor dintre cuplurile LBGT+, precum și dreptul lor de a adopta copii în UE. Stopfals.md a dezmințit acest fals.
Ce înseamnă integrarea europeană pentru Republica Moldova?
La 27 iunie 2014, Uniunea Europeană și Republica Moldova au semnat Acordul de Asociere care include și Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (ZLSAC). Acordul instituie bazele pentru o asociere politică mai fermă și pentru integrarea economică, contribuind la extinderea cooperării în domeniile de interes reciproc. Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător facilitează exporturile în Moldova și importurile din Moldova, simplificarea comerțului prin armonizarea etapizată a legislației, regulilor și procedurilor, inclusiv a standardelor, cu Acquis-ul comunitar.
Relațiile UE-Republica Moldova au intrat într-o nouă etapă strategică de când Consiliul Europei a recunoscut perspectiva europeană a R. Moldova și i-a acordat statutul de țară candidată la UE. În Avizul său, Comisia Europeană a prezentat nouă pași pe care R. Moldova trebuie să-i parcurgă pentru a progresa în continuare pe calea aderării. Astfel, se așteaptă ca R. Moldova să avanseze pe calea unei reforme cuprinzătoare a justiției, să combată corupția, să remedieze deficiențele identificate de OSCE/ODHIR și de Comisia de la Veneția, să intensifice recuperarea activelor, să reformeze instituțiile publice, să elimine influența oligarhilor, precum și să amplifice lupta împotriva criminalității organizate.
Din octombrie 2021, UE a oferit țării noastre un sprijin de peste 1,09 miliarde EUR inclusiv granturi și împrumuturi, angajându-se totodată să continue să consolideze capacitatea de rezistență a Moldovei. La 14 decembrie 2023, Consiliul European a aprobat deschiderea negocierilor pentru aderarea Moldovei și Ucrainei la Uniunea Europeană.
Uniunea Europeană nu a impus niciun fel de condiționalități vizavi de recunoașterea căsătoriilor între persoane de același sex nici pentru Moldova, nici pentru vreo altă țară care este membră al UE ori candidată pentru aderarea la UE.
Elena Celak, Stopfals.md