Dezbateri după un an de pandemie: cum au gestionat autoritățile sorocene criza? / VIDEO

0
147

Redacția ziarului „Observatorul de Nord” a organizat o rundă de dezbateri publice la tema: „Un an de pandemie – cum autoritățile sorocene au gestionat criza”.

La eveniment au participat: Svetlana Păunescu – vice-președinta raionului Soroca, președinta Comisiei Raionale Extraordinare de Sănătate Publică; Valeriu Bordian – vice-directorul Spitalului Raional Soroca; Mihai Mâțu – medic, Consilier raional; Eugenia Rezuș – medic, Șefa Secției Boli interne a SR Soroca; Ludmila Ciobanu – șefa Centrului de Sănătate Soroca; Valeriu Petrovici – medic-traumatolog, unul din liderii Mișcării Voluntarilor, care au adunat mijloace extrabugetare pentru lupta cu virusul; Angela Mușenco – șefa Direcției raionale învățământ; Sergiu Sochircă – directorul Hotelului „Central” din Soroca; doamna Ecaterina Popa și doamna Maria Mitrofan – reprezentante ale comunității, persoane care au avut de suferit de pe urma infectării cu COVID-19.

Printre altele, în cadrul dezbaterilor, s-a accentuat că autoritățile sorocene au întreprins mai multe eforturi financiare, în special, pentru a lupta cu pandemia și consecințele ei. Astfel, la inițiativa Președintelui raionului Soroca, la începutul pandemiei a fost deschis un cont de colectare a donațiilor benevole pentru susținerea și procurarea echipamentelor medicale pentru instituțiile medicale din teritoriu. Pe acest cont au fost acumulați 825.940 lei.

Din Fondul de rezervă, modificat și aprobat prin Deciziile Consiliului raional:
Au fost acordate ajutoare materiale cetățenilor raionului, în sumă de 151.000 lei, inclusiv 140.000 lei pentru contracararea COVID-19;
Pentru compensarea cheltuielilor de alimentație a lucrătorilor medicali de la IMSP „Spitalul raional Soroca”, antrenați în tratamentul pacienților cu COVID-19, pentru perioada situației de stare excepțională au fost alocați 192.200 lei;
Centrelor de Sănătate Publică (13 la număr) le-au fost alocați 297.200 lei;
Pentru procurarea echipamentului medical (combinezoane, măști, halate) au fost alocați 725.700 lei;
Pentru procurarea a trei tunele de dezinfectare, instalate la intrarea în instituțiile medicale au fost alocați 180.000 lei;
Pentru procurarea Aparatului de respirație – 359.000 lei;
Cheltuieli de transport (pentru lucrătorii medicali) la/de la serviciu – 75. 000 lei;
Pentru servicii de cazare a lucrătorilor medicali – 100 lei;
Pentru proiectarea Secției morfopatologie (topografie) – 65.000 lei;
Pentru procurarea unei autosanitare – 450.000 lei;
Pentru întreținerea trupelor de carabinieri, în perioada de carantină în municipiul Soroca – 347.000 lei


Articolul precedentDe astăzi, în România începe a III etapă de vaccinare. Dacă ai cetățenia română poți și tu să te înscrii pe platforma electronică.
Articolul următor„Pașaportul verde” cu datele despre vaccinare – aproape o realitate
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.