Un expert în zona alimentară a explicat care sunt motivele pentru care carnea de pui nu ar trebui reîncălzită la cuptorul cu microunde. Preparatul pe care îl vei scoate din aparatul electrocasnic nu-i va mulțumi deloc pe cei prezenți la masă. Ce se întâmplă cu carnea, cât timp este supusă microundelor.
Carnea de pui, 75% apă și 25% proteine
Carnea de pui este compusă, în general, din aproximativ 70-75% apă și 20-25% proteine, potrivit lui Jacob Tuell, profesor asistent la Northwest Missouri State University, specializat pe zona alimentară. Acesta a explicat ce se întâmplă cu preparatul când este reîncălzit la cuptorul cu microunde.
Când puiul este reîncălzit în cuptorul cu microunde, aparatul electrocasnic face ca moleculele de apă din carne să vibreze, producând în cazul de față căldură. Datorită conținutului ridicat de umiditate, cuptorul cu microunde poate să încălzească produsul foarte repede.
Ce se întâmplă cu puiul când este reîncălzit
Cu toate acestea, pe măsură ce carnea se încălzește, microundele provoacă modificări la nivelul structurii proteinelor. Aceste modificări conduc la schimbarea texturii preparatului, a spus profesorul Jacob Tuell.
Modificarea structurii proteinelor are, de obicei, ca rezultat o textură a preparatului mai dură, mai cauciucoasă, dacă acesta este încălzit la cuptorul cu microunde. Schimbarea texturii cărnii de pui are loc din cauza microundelor care modifică modul în care proteinele se pliază și interacționează între ele.
Cum afectează râncezirea oxidativă calitatea puiului
Puiul are, de obicei, un conținut scăzut de lipide, compuși organici care includ grăsimi și uleiuri. Acizii grași polinesaturați sunt cel mai des întâlniți în carnea de pui. Aceștia sunt predispuși la râncezirea oxidativă, în timpul depozitării cărnii de pui, în special dacă este pre-gătită.
Râncezirea oxidativă poate declanșa o aromă neplăcută a preparatului, a explicat Jacob Tuell, profesor asistent la Northwest Missouri State University. Totuși, reîncălzirea cărnii de pui nu provoacă în mod inerent oxidare și arome nu neapărat plăcute ca miros.
De obicei, principalul factor care declanșează oxidarea este păstrarea produsului la frigider, înainte de reîncălzire. Făcând abstracție de el însă, textura cauciucată și aroma neplăcută a cărnii de pui sunt motive suficiente pentru a nu reîncălzi preparatul la cuptorul cu microunde.
Sfaturile expertului pentru reîncălzirea cărnii de pui
„Recomandarea mea ar fi să reîncălziți carnea de pui folosind o temperatură relativ scăzută, preferabil la un cuptor convențional. Trebuie să vă asigurați că atingeți o temperatură internă a preparatului de 73 de grade Celsius, pentru a fi unul de calitate.
Pe măsură ce creșteți temperatura, modificările texturii, a nivelului de suculență și a altor trăsături senzoriale vor fi mai severe”, a spus Jacob Tuell, profesor asistent la Northwest Missouri State University.