Cutremur de pământ simulat la Colegiul ,,Mihai Eminescu” (FOTO)

0
51

La Colegiul ,,Mihai Eminescu” s-a desfășurat recent Ziua Protecţiei Civile. Cadrele didactice şi elevii au demonstrat acţiunile lor în caz de cutremur de pământ.

Echipele formate au participat la mai multe probe practice cu privire la salvarea bunurilor materiale şi a sinistraţilor, cât şi a acordării primului ajutor medical. În cadrul lor au fost utilizate echipamentele de luptă ale pompierilor. Acestea au fost monitorizate de conducerea colegiului şi de reprezentanţii Serviciului Protecţiei Civile din cadrul Direcţiei Situaţii Excepţionale Soroca.

Tinerii au avut ocazia din punct de vedere practic să demonstreze cunoştinţele căpătate pe parcursul anului la orele de protecție civilă.

La finalul aplicaţiei echipele participante au fost menţionate cu diplome.

DSE Soroca atenţionează că în caz de cutremur este necesar de a respecta următoarele măsuri:

Nu intraţi în panică. Nu întreprindeţi nimic ce ar putea să-i dezorienteze pe cei din jur. Nu ţipaţi și nu vă agitaţi. Edificiile moderne sunt construite astfel, încât ar putea rezista la un cutremur cu o magnitudine de 6-7 grade.

Dacă vă aflaţi înăuntrul clădirii rămâneţi pe loc. Dacă cutremurul de pământ va surprins afară, nu încercaţi să vă adăpostiţi. Un număr mare de accidente se produc din cauza că lumea încearcă să intre sau să iasă în grabă din clădire, iar uneori se aruncă din geamuri. Nu faceţi acest lucru.

Seismul poate dura de la câteva secunde până la un minut. Nu vă speriaţi dacă în timpul oscilaţiilor se va deconecta energia electrică, se vor include semnalele de alarmă. În cazul în care aţi rămas în apartament  plasaţi-vă în tocul uşii a peretelui de bază (de obicei este uşa de la intrare), sub grindă, sau în colţul camerei care este edificată dintr-un perete de bază. Nu staţi în mijlocul odăii, depărtaţi-vă geamuri, dulapuri, poliţe, oglinzi, balcoane sau alte obiecte grele care ar putea să cadă.

Odată cu încetarea zguduiturilor, părăsiţi imediat clădirea. Coborâţi-vă pe scări, lipindu-vă de pereţi. Încercaţi să deconectaţi gazul, apa, energia electrică. Luaţi trusa medicală, lanterna, lucrurile cele mai necesare, produse alimentare, închideţi uşa cu cheia.

Încercaţi să vă deplasaţi pe un loc deschis, îndepărtându-vă la o distanţă de 10-15 metri de imobile, edificii, poduri, conducte de gaz, întreprinderi şi locuri unde sunt depozitate substanţe inflamabile, explozibile si toxice. Feriţi-vă de firele electrice rupte si de obiectele ce ar putea să cadă (balcoane,  parapete, garduri de piatră, pervazuri). Dacă  seismul va surprins în automobil e de dorit să vă deplasaţi pe un loc deschis, departe de edificii, estacade, treceri subterane,  ziduri sau poduri, nu părăsiţi automobilul până nu încetează zguduirile. Fiţi gata pentru acordarea ajutorului la transportarea sinistraţilor. Noaptea lumina farurilor d-voastră ar putea fi de folos.

Nu intraţi în panică în transportul obştesc, nu spargeţi geamurile, nu vă înghesuiţii la uşi. Şoferii de autobuse, troleibuze vor opri singuri mijlocul de transport si vor ţine uşile deschise.  Însă e de dorit ca pasagerii să rămână locului până la încetarea oscilaţiilor.

În instituţiile şcolare si preşcolare, în funcţie de circumstanţe, evacuaţi în mod organizat copiii, sau ocupaţi locurile sigure sub băncile şcolare. Liniştiţi copiii. În instituţiile curative liniştiţi bolnavii, propuneţi-le să ocupe  locuri apărate, paturile instalaţi-le lângă pereţii de bază.

În incinta instituției a fost organizată o expoziție cu diferite mijloace primare de prevenire a situaţiilor excepţionale

În cazul în care aţi fost prinşi sub dărâmături:

Străduiţi-vă să nu vă pierdeţi cu firea, respiraţi adânc, pregătiţi-vă să înduraţi foamea si setea.  Atenţionaţi într-un fel sau altul salvatorii: ţipaţi sau bateţi cu ceva.

În cazul în care spaţiul din jurul d-voastră este relativ liber nu aprindeţi chibrituri, lumânări pentru a nu consuma oxigenul. Deplasaţi-vă atent, străduiţi-vă să nu provocaţi o nouă prăbuşire, orientaţi-vă după mişcarea aerului din afară.

Doga Eugen, inspector PC DSE Soroca


Articolul precedentEra asasinatelor ori Statul polițienesc ca obiectiv de tactică electorală
Articolul următorNu ai carte – nu ai minte!
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.