Cum a preluat satul Dubna experienţa europeană în gestionarea deșeurilor prin colectarea selectivă / VIDEO

0
803

Satul Dubna din raionul Soroca este la prima vedere o localitate ca multe altele de pe la noi. Și totuși, anumite gospodării ies în evidență prin faptul că au preluat experienţa europeană în gestionarea deșeurilor menajere prin colectarea selectivă a gunoiului.

Și dacă până acum oamenii vedeau astfel de practici de sortare a gunoiului doar în alte țări, sau la televizor, de anul trecut câteva gospodării au început să selecteze gunoiul separat, sticlele în tomberoanele verzi, deșeurile din plastic în cele portocalii, iar reziduurile menajere amestecate, în cele negre.

De fapt proiectul “Diminuarea poluării mediului prin gestionarea corectă a deșeurilor agricole şi menajere” a fost implementat de Asociaţia Producătorilor Agricoli „Teragronord” din Soroca, în șase localități din raion, pe lângă Dubna, au mai fost instalate astfel de tomberoane în satele Vărăncău, Slobozia Cremene, Schineni, Căinarii Vechi și Şeptelici. Iar până la instalarea tomberoanelor în cele 72 de gospodării, beneficiarii au fost instruiți.

Printre beneficiari au fost nu doar familiile din aceste sate, ci și agenții economici, printre care patru care activează în sectorul agricol și 12 magazine. Astfel numărul celor care pot utiliza aceste tomberoane este mai mare decât doar cele câteva familii din fiecare sat.

Și fiindcă proiectul vizează nu doar gunoiul menajer, ci și cel agricol, oamenii au primit şi câte o ladă pentru compost. Astfel resturile vegetale nu mai sunt incendiate sau duse prin râpi, ci sunt în primul rând surse de îngrășământ natural pentru grădină.

Și fiindcă pofta vine mâncând, deja și alți consăteni au fost intrigați de acest mod civilizat de gestionare a deșeurilor. Așa că până vor fi implementate și alte proiecte similare de colectare selectivă a gunoiului, unii îi tot întreabă pe beneficiari despre avantajele acestora, iar alții colectează deșeurile de plastic și le aduc la vecini.

Odată cu implementarea a asemenea practici în mai multe localități și gospodării, problema evacuării deșeurilor ar putea să se transforme într-o sursă suplimentară de venit pentru comunitate.

Proiectul implementat în cele șase sate din raionul Soroca a fost finanțat în cadrul Programului de granturi locale ale Uniunii Europene în cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova”, fiind implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei. Partenerii proiectului pentru regiunea Nord au fost asociațiile obștești Pro Cooperare Regională și Casmed.

Acest reportaj a fost produs cu suportul proiectului „Comunicare Strategică și Suport pentru Mass-media în Republica Moldova”. Conținutul acestuia este responsabilitatea exclusivă a autorilor și nu reflectă în niciun fel opinia Uniunii Europene


Articolul precedentLa Soroca a ajuns un lot de ajutoare umanitare din partea Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei
Articolul următorDepune o cerere, în perioada 11 aprilie – 7 iulie, și primește subvenții
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.