Copilărie compromisă: Mărturiile bunicilor noștri despre anii foametei / VIDEO

0
171

Copiii născuți în anii 30 – 40  ai secolului trecut au avut parte de un destin dramatic. Copilăria lor a coincis cu anii războiului și a foametei. De-a lungul timpului nu prea au vrut să-și împărtășescă amintirile, au considerat că ceea ce au trăit a fost ceva ruşinos. Dar le-am citit suferința, ori de câte ori i-am surprins ridicând și sărutând o fărâmă de pâine de jos…

Să le ascultăm amintirile, ca să ne convingem că foamea nu a fost doar o consecință a secetei, ci și o tactică folosită de autoritățile sovietice să-i sperie și să îi descurajeze pe basarabeni, să nu -și dorescă prea multe, să se mulțumească cu o bucățică de pâine…

Mătușa Evghenia Răilean s-a născut în satul Volovița, raionul Soroca în 1936. Anii de foame i-au marcat cumplit soarta, a crescut fără tată, iar din cei 9 copii în familie, doar 4 au supravețuit. La școală nu a mers, ca să-și salveze familia de foame, ducea de vânzare sarcini de lemne la Soroca si pe banii câștigați cumpăra pâine.


Articolul precedentCât este ceasul pe Lună?
Articolul următorLa izvoarele înțelepciunii cu Ana Blandiana
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.