Mai multe oportunități pentru migranții reveniți acasă, la Florești / GALERIE FOTO

0
71

În perioada iunie – septembrie, Biroul relații cu diaspora, în parteneriat cu Agenția Veneto Lavoro din Italia, organizează o serie de sesiuni de instruire menite să sprijine și să dezvolte competențele antreprenoriale atât ale reprezentanților autorităților, cât și ale antreprenorilor locali.

O astfel de sesiune de instruire s-a desfășurat și în orașul Florești, în perioada 24-25 iulie, în cadrul căreia părțile interesate au fost familiarizați cu privire la gestionarea unei afaceri în domeniul social; identificarea problemelor din comunitate și propunerea soluțiilor; planificarea și dezvoltarea proiectelor de antreprenoriat social; gestionarea eficientă a resurselor.

Instruirea a fost realizată de Sandra Rainero, expert în economia socială, Agenția Veneto Lavoro, Italia. 

Olesea Vulpe, coordonatorul Proiectului DOMDE (Dezvoltarea capacităților antreprenoriale ale diasporei Republicii Moldova):  “Prin intermediul proiectului DOMDE, dorim să dezvoltăm capacitățile atât ale membrilor APL de nivelul I  și II, cât și a ONG-urilor care au statut social, inclusiv și a liderilor de opinie, pentru dezvoltarea economiei sociale, ca ecosistem în Republica Moldova, dar și a afacerilor sociale în mediul rural. O altă componentă este acordarea granturilor pentru migranți, pentru a-și dezvolta afaceri pe teritoriul Republicii Moldova. Se pune accent pe revenirea acasă a celor plecați din țară. Proiectul le dă posibilitatea reprezentanților diasporei să revină în Republica Moldova, să deschidă o afacere, să dezvolte businessul în mediul rural, să preia cultura economiei sociale și să o implementeze în Moldova, sub un anumit format, deoarece în fiecare țară din Europa ele sunt diferite, dar noi trebuie să îl preluăm pe cel care îl considerăm necesar. Noi în primul rând trebuie să punem accent pe cultură. În Italia, spre exemplu, când se iese din casă, responsabilitatea socială este prioritară: să facă ceva pentru comunitate, să se implice, atât oamenii de rând, cât și agenții economici. La moment, în Moldova activează foarte puține afaceri sociale, mai sunt inițiative sociale, din partea ONG-urilor, care nu totdeauna au o sustenabilitate. Acest proiect, însă, o să impulsioneze ca reprezentanții APC-urilor care au atribuții de elaborare și modificare a politicilor, să vină cu o nouă viziune în această direcție.“

Nadejda, participantă: „Este foarte importantă oferirea de resurse și oportunități pentru diaspora moldovenească, de a-și dezvolta propriile afaceri, contribuind astfel la creșterea economică și dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova. Mulțumim tuturor partenerilor și participanților pentru dedicare și implicare. Împreună construim un viitor mai bun!”

Igor, participant: “Am revenit acasă, după 8 ani munciți în Europa. Aș vrea să deschid o afacere socială, în care cu siguranță aș angaja persoane bine determinate, pentru a presta servicii sociale de calitate.“

Activitatea încurajează implicarea activă a diasporei și migranților reveniți în economia locală, prin dezvoltarea de proiecte, care să contribuie la dezvoltarea sustenabilă a comunităților locale.


Articolul precedentEugen Gorean, pictor: Europa pentru mine înseamnă prosperitate, cultură, siguranță, dezvoltare și egalitate
Articolul următorЕуджен Горян, художник: Европа для меня — это процветание, культура, безопасность, развитие и равенство
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.