Refugiați din Ucraina, pasionați de frumos și arta țesutului tradițional / GALERIE FOTO

0
85

Pe 25 iulie curent, Centrul de Tineret Drochia a găzduit un atelier de creație în cadrul proiectului YouCreate 2024, în parteneriat cu Terre des hommes – Moldova și AO CASMED. Primirea caldă și ospitalitatea gazdelor au asigurat o atmosferă prietenoasă pentru buna desfășurare a atelierului, în cadrul căruia cei prezenți au aflat informații utile în arta țesutului, aplicând cunoștințele în practică, sub îndrumarea meșterului popular Aurica Roman, conducătoarea Centrului de Artizanat și Meșteșuguri “CreativArt” din orașul Drochia.

Au fost pregătite din timp toate accesoriile necesare pentru desfășurarea atelierului: războaie de țesut de format mic, bobine cu ață de diverse culori, pieptene, ace pentru țesere și alte articole, oferite de AO CASMED.

Atelierul de creație a adunat participanți de diferite vârste, pasionați de frumos, printre care și persoane refugiate din Ucraina. Alina Arama, directoarea Centrului de Tineret Drochia a salutat participanții, îndemnându-i să urmeze pas cu pas sfaturile utile în arta țesutului.

Atmosfera a fost una lucrativă și amicală, fiind întregită de concentrarea la maxim a fiecărui ucenic de a realiza un produs final de calitate. S-au bucurat de buna desfășurare a atelierului și reprezentanții AO Casmed – partenerii Centrului de Tineret Drochia, care au fost prezenți la eveniment.

„Asociația Obștească CASMED din mun. Bălți implementează proiectul „Consolidarea integrării refugiaților ucraineni” cu sprijinul financiar al Crucii Roșii din Elveția. Prin activitățile organizate în colaborare cu Centrul de Tineret Drochia, ne bucurăm, că avem prilejul să sprijinim incluziunea refugiaților din Ucraina în comunitatea locală, – a menționat Ana Spatari, responsabilă de comunicare în cadrul AO CASMED.

Meșterul popular Aurica Roman a explicat pas cu pas noilor învățăcei arta țesutului, urmărind și ghidând pe fiecare. În cadrul atelierului au participat câteva persoane refugiate din Ucraina: două mame cu copii și o adolescentă, care au rămas nespus de mulțumite de această experiență unică, învățând pentru prima oară din arta țesutului, care este o îndeletnicire tradițională din cele mai vechi timpuri. În pofida barierei lingvistice (prezentarea fiind în limba română), beneficiarii ucraineni au urmărit cu deosebită atenție și interes fiecare mișcare, unele explicații ale meșteriței Aurica Roman, fiind traduse în rusă de Olga Cernobai-Cichir, specialist tineret al Centrului.

„Sunt din Odesa și locuiesc aici în orașul Drochia timp de 2 ani și jumătate. Am început recent să frecventez Centrul de Tineret, unde  vin deja a doua oară. Aici am învățat lucrul hand made, îmi place să desenez, să cos, să croșetez. Îmi place să vin aici, pentru că mi-am făcut noi prieteni, aici putem comunica și e locul unde mi-am găsit un hobby, – afirmă Amalia Bogacenco, o adolescentă refugiată din Ucraina.

Mulțumiți de rezultatul muncii în cadrul atelierului, participanții au făcut poze de grup cu lucrările efectuate, urmând să le finiseze peste o săptămână, în cadrul atelierului următor.

Tradiția țesutului se păstrează în multe localități din țară,  datorită unor oameni care, din marea dragoste pe care o au față de acest meșteșug, continuă să dea formă pânzei, dar și să păstreze, să valorifice și să promoveze această artă în rândul tinerei generații.

De rând cu populația băștinașă, refugiații ucraineni, învață cu mult interes și entuziasm multe meșteșuguri tradiționale, printre care și arta țesutului, integrându-se în comunitatea locală, căpătând noi abilități și deprinderi, demonstrând că dragostea și pasiunea de frumos nu are hotare.

Delia DUMITRESCU


Articolul precedentO familie din Redi-Cereşnovăţ bate alarma: au glod în loc de drum de acces spre casă / VIDEO
Articolul următorEugen Gorean, pictor: Europa pentru mine înseamnă prosperitate, cultură, siguranță, dezvoltare și egalitate
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.