Restanțieri la lecția abuzului

0
16

Cu pretenții elitiste, dar departe de a fi un model de conduită, mediul academic e la fel de expus viciului și umilinței. Ne-am convins de asta după ce am vorbit cu mai multe studente de la Universitatea de Stat din Moldova, care susțin că au fost victime sau martore ale hărțuirii sexuale. Când am mers după explicații, ne-am ciocnit de un sistem inert, nepregătit să prevină și să reacționeze în astfel de situații. Puținele cazuri, raportate conducerii universității sau Ministerului Educației și Cercetării, nu au fost investigate cum se cuvine și nici raportate organelor de drept. Prin urmare, persoanele vizate în acest subiect se prezumă a fi nevinovate. Mai multe detalii, în anchetă. 

Studentă a Universității de Stat din MoldovaM-am simțit dezgustată și, în același timp, parcă eram supărată pe mine că nu puteam să-i reproșez, să țip la el. Mă simțeam foarte inconfortabil și mă simțeam parcă folosită. Eu nu puteam să-i reproșez lui ceva, pentru că simțeam că el e în poziție autoritară. 

Tânăra din imagine este studentă la Universitatea de Stat din Moldova. Anul trecut, a locuit în unul dintre căminele din Capitală, unde, timp de aproape cinci luni, atât ea cât și alte studente ar fi fost acostate de portarul căminului, un bărbat de 56 de ani.

Studentă a Universității de Stat din MoldovaMereu făcea glume proaste și indecente și aproape tot timpul când îi dădeam cheia, făcea glume proaste. Când trebuia să o iau de la el, niciodată nu putea să ți-o dea fără să trebuiască să stai acolo vreo cinci minute, să stai și să vorbești cu dânsul, și ce vrea el și după asta ți-o dă. Asta mă făcea să mă simt parcă nu sunt om, dar parcă sunt o jucărie de-a lui și mereu puneau mâna pe mâna mea. 

O altă studentă mărturisește că a ajuns să-i fie frică de angajatul căminului, care nu scăpa nicio ocazie să între în vorbă cu ea, să o atingă și, uneori, chiar s-o amenințe.

Studentă a Universității de Stat din MoldovaMi-a provocat frica, fiindcă nu-l cunosc atât de bine încât să știu de ce este în stare. Stres mereu era, fiindcă nu știai când putea să între peste tine în cameră sau, de exemplu, la baie. Baia era la primul etaj, deci, respectiv, treceam pe lângă dumnealui, pe lângă camera unde el stătea, se odihnea. Mereu, fiind acolo când treceam sau intram înapoi în camerele noastre, se uita mereu din urma noastră, își permitea să ne atingă umerii, să spună: „Ce, gata, te-ai spălat? Ești pregătită să te culci?”. Era foarte neplăcută această chestie. 

Portarul căminului, despre care povestesc studentele, este Victor Bobeica. Acesta a fost angajatul unui cămin al Universității de Stat din Moldova aproximativ un an și jumătate. A demisionat în luna ianuarie 2024, după ce mai multe fete au depus plângeri la administrația căminului. Ca să aflăm ce are de spus fostul angajat al căminului în apărarea sa, îl căutăm acasă, în satul Țipala din raionul Ialoveni.

Reporter: Recent pe numele dumneavoastră au fost depuse mai multe plângeri din partea unui grup de fete. Ce acuzații v-au fost aduse? 

VICTOR BOBEICA, fost portar al unui cămin al USMNu știu nimic. Nu vreau să vorbesc. 

Reporter: Dumneavoastră cunoașteți ce acuzații v-au fost aduse? 

VICTOR BOBEICA, fost portar al unui cămin al USMNu. Eu știu ce au avut ele împotriva mea? Nu le-am bătut, nu am avut relații sexuale cu vreuna sau ceva… Pe urmă s-au început niște minciuni, eu am auzit. Au zis că eu ceva am avut cu fetele sau ceva brutal cu dânsele m-am purtat.

Reporter: Câteva studente spuneau că, atunci când era tura dumneavoastră, nici nu vroiau să vină la cămin, atât de frică le era de dumneavoastră. 

VICTOR BOBEICA, fost portar al unui cămin al USMAsta tot din cauza doamnei Carolina.

Reporter: Credeți că ea le-a convins să spună asta despre dumneavoastră? 

VICTOR BOBEICA, fost portar al unui cămin al USMProbabil că da. 

Doamna despre care vorbește Victor Bobeica este șefa căminului – Carolina Guțuleac. Ea este cea care a recepționat plângerile studentelor. După mai multe tentative de a vorbi cu ea, o găsim, în sfârșit, la biroul său, care se află la primul etaj al căminului.  

Reporter: Bună ziua.

CAROLINA GUȚULEAC, șefa unui cămin al USMBună.

Reporter: Doamna Carolina, Malvina Cojocari de la Proiectul Media „Cu Sens”.

CAROLINA GUȚULEAC, șefa unui cămin al USMNu vreau să-ți dau interviu. Și ce o să-mi faci? 

Reporter: Doamna Carolina, vă rog să ieșiți să vă acordăm câteva întrebări și după plecăm.

În loc să răspundă la întrebări, aceasta a sunat la 112, iar peste aproximativ o oră a venit un echipaj de poliție. Nici oamenilor legii, șefa căminului nu le-a deschis ușa. Am ieșit afară, unde am dat explicații despre motivul aflării echipei de filmare în incinta căminului, care au fost consemnate într-un proces-verbal.  

Ulterior, am aflat că șefa căminului a redirecționat plângerile fetelor către șeful Departamentului Social al Universității de Stat din Moldova, Victor Gîrlea. Acesta, la rândul lui, l-a anunțat pe rectorul universității, Igor Șarov, care i-a cerut să-i spună portarului să depună cererea de demisie.

VICTOR GÎRLEA, șeful Departamentului Social, USMEl a scris cerere din prima. A venit și peste cinci minute a ieșit și a dus cererea, și a dus-o la cadre. Într-o cerere era spus că unei domnișoare i-a dat o cutie de ciocolată. Altă domnișoară s-a plâns că atunci când el i-a dat cheie de la recepție, i-a reținut mâna, a atins-o de mână. Mă rog, știți… Altă domnișoară a spus că i-a pus la ușă un buchet de flori. 

IGOR ȘAROV, rectorul Universității de Stat din MoldovaDin informația care mi-a fost prezentată și pe care am avut-o atunci, la moment, nu a fost vorba despre o hărțuire sexuală, ci despre o tentativă. Dar n-am vrut să intru în amănunte și de aceea l-am concediat. Dacă din partea doamnelor sau a domnișoarelor erau mai departe, de acum, de a-l ataca în judecată, fiecare poate să-și facă dreptate așa cum crede el de cuviință. 

Reporter: Dar de ce nu ați anunțat poliția? 

IGOR ȘAROV, rectorul Universității de Stat din MoldovaPentru ce? Dacă erau chestiuni din partea persoanelor respective că au fost agresate fizic sau altfel, dacă erau cazuri legate de poliție, atunci o făceam. Dar în cazul când a fost doar o tentativă și a fost concediat să nu aibă nimic cu Universitatea de Stat de Moldova, am crezut că aceasta este suficient. 

Incidentul de la cămin nu este singular. La sfârșitul lunii iunie 2024, Ministerul Educației și Cercetării a recepționat o petiție anonimă din partea unui grup de fete, care susțin că sunt absolvente ale Facultății de Drept de la USM. Tinerele îl acuză pe unul din lectorii universitari de hărțuire sexuală. 

„Permanent eram impuse să acceptăm ,,invitațiile” acestui profesor, iar în cazul refuzului, studentele erau intenționat neadmise la examene sau primeau note scăzute. Mai mult ca atât, ne propunea pentru acceptarea ,,întrevederii sexuale” suma de 300 de euro”, este menționat în textul petiției. De asemenea, la solicitarea șefei Departamentului Drept Penal, Mariana Grama, lectorul ar fi transmis studentelor că susținerea cu succes a tezei de licență le costă  câte o mie de euro. Iar unele studente, potrivit petiției anonime, ar fi primit și o reducere de 300 de euro, dacă îi ofereau acestuia anumite favoruri de natură sexuală. 

Lectorul cu pricina este doctorul în drept Ghenadie Fortuna. Și-a început cariera în 1985 la Procuratura Criuleni, în funcția de anchetator, iar din 1992 este lector al Facultății de Drept a Universității de Stat din Moldova, funcție pe care o deține de aproape 30 de ani. Din 2013 până în 2017 a fost membru al Consiliului Superior al Procurorilor. Iar în 2020 a încercat să ajungă membru al Consiliul Superior al Magistraturii din partea Parlamentului, însă a acumulat cel mai mic punctaj.

Reporter: În această vară pe numele dumneavoastră a fost depusă o petiție în care ați fost… 

GHENADIE FORTUNA, lector universitar, Facultatea de Drept, USMS-au expus organele competente. 

Reporter: Domnule Fortuna, potrivit plângerii dumneavoastră ați fi propus 300 de euro pentru întrevederi sexuale, cum comentați?

GHENADIE FORTUNA, lector universitar, Facultatea de Drept, USMComportamentul dumneavoastră este… 

Reporter: Dumneavoastră cum comentați aceste acuzații? 

GHENADIE FORTUNA, lector universitar, Facultatea de Drept, USMProstii, nu vă ocupați cu măgării. 

Reporter: Vi se aduc niște acuzații foarte grave, care este poziția dumneavoastră în acest sens? 

GHENADIE FORTUNA, lector universitar, Facultatea de Drept, USMEu v-am zis că-s prostii. Nu și, gata, e suficient probabil. Laconic v-am spus sau de acum vreți ca să iau eu măsuri contra voastră? 

De cealaltă parte, Mariana Grama, șefa Departamentului Drept Penal, în cadrul căruia activează Ghenadie Fortuna, susține că nu a primit nicio plângere de hărțuire sexuală, deși recunoaște că au ajuns la urechile ei astfel de informații.

MARIANA GRAMA, șefa Departamentului Drept Penal, USMSunt șefă de departament de doi ani, acum e al treilea. În decursul acestor ani nu am avut nicio plângere de la niciun student în privința domnului Fortuna. Vorbim concret de hărțuire, da? O singură dată s-a apropiat o persoană de mine, un masterand, și mi-a zis, uitați-vă, o domnișoară spune că domnul Fortuna nu știu ce, nu știu cum. Am încercat să aflu numele domnișoarei, nu mi l-a spus. I-am zis să se apropie, o să-i asigur confidențialitatea fără niciun fel de întrebări. Adică de undeva trebuie de pornit, dacă există problema. 

Cât despre acuzațiile de luare de mită în complicitate cu Ghenadie Fortuna, menționate în plângerea anonimă.

MARIANA GRAMA, șefa Departamentului Drept Penal, USMAm sesizat procuratura, lăsați să se clarifice Procuratura Anticorupție, corect? Deci eu vreau să văd un om, dacă-i vorba despre mine concret, că eu am cerut nu știu care sumă de bani. 

Nu am reușit să vorbim cu niciuna dintre absolventele care au semnat petiția. Însă, din discuția cu mai multe studente ale Facultății de Drept, care au sau au avut cursuri cu Ghenadie Fortuna, înțelegem că se știe, de ceva timp, despre comportamentul nepotrivit al lectorului.

Studentă a Universității de Stat din MoldovaÎn timpul perechilor, el își povestea experiențele din trecut, că a avut tot felul de treburi, că pe numele lui a fost scrisă o petiție, că au vrut să-i dea mită Pe scurt, el vrea cumva să se eschiveze. Noi, însă, știm toată povestea și ce zvonuri circulă prin Universitate.

Reporter: Dar ce zvonuri circulă prin Universitate?

Studentă a Universității de Stat din MoldovaCă el hățuia fetele, că pe unele dintre ele le-a invitat la mare. Despre hărțuirea sexuală, el, la fel, ne-a povestit, de aceea noi suntem în cunoștință de cauză.

Studentă a Universității de Stat din Moldova: El putea, cumva, să ne jignească, gen: „Unde ai venit cu această fustă?”. Mai erau situații, atunci când, de exemplu, ne punea note: dacă îi plăceai, ca și domnișoară, îți punea note bune, dacă nu – puteai să mergi să-ți corectezi restanțele încă de multe, multe ori.

Iar o fostă studentă ne-a spus că a fost martora unei discuții dintre o colegă de-a ei cu mai mulți profesori, când a mers la decanat să depună actele de transfer la o altă universitate. Atunci a aflat că nu doar studenții cunosc despre comportamentul lui Ghenadie Fortuna.

Studentă a Universității de Stat din MoldovaAu întrebat-o: „Care e motivul? De ce, aproape de finalul anului doi de studii, ai decis să-ți schimbi universitatea? Ce s-a întâmplat?”. Ea spune: „Iată, sunt în relații nu foarte bune cu unul dintre profesori”. Am fost șocată, sinceră să fiu, de ceea ce am auzit. Ei au menționat numele și prenumele lui, și au întrebat: „S-a dat la tine?”. Ea nu s-a așteptat că acolo vor fi profesori și cred că și decanul. Și ei au spus că sunt multe fete care din această cauză și-au schimbat universitatea.

În ultimii cinci ani, peste 300 de studente ale Facultății de Drept au depus cerere de exmatriculare din proprie inițiativă. Câte dintre acestea l-au avut în calitate de lector pe Ghenadie Fortuna, nu am reușit să aflăm. În prezent, acesta ține cursuri doar studenților din anul doi și doar în grupele cu predare în limba rusă.

Cazul a fost făcut public în această vară, atunci când plângerea anonimă a ajuns în presă. În scurt timp, a fost convocată, într-o ședință extraordinară, Comisia de Asigurare a Calității din cadrul Facultății de Drept, care s-a mulțumit să audieze doar profesorii vizați în plângere. Ce s-a discutat atunci, ne spune prodecana Facultății de Drept, Stela Botnaru.

STELA BOTNARU, prodecană, Facultatea de Drept, USMAu fost invitați la acea comisie și doamna Grama, care este, de fapt, membru al Comisiei de Calitate, și domnul Furtuna. Le-am cerut explicații. Dânșii și au răspuns la tot, au spus că cert, clar și pentru toată lumea: „Așa ceva nu a fost”. 

Reporter: Cu studentele ați încercat să vorbiți? Pentru că ați ascultat doar o parte. 

STELA BOTNARU, prodecană, Facultatea de Drept, USMCu care studente, domnișoară?

Reporter: Cu toate studentele? 

STELA BOTNARU, prodecană, Facultatea de Drept, USMUitați-vă, eu sunt aici deja de vreo opt ani de zile. La mine nicio studentă nu a venit vreodată să-mi spună și să se plângă pe astfel de comportament. Niciuna. 

Iar Comisia de Etică și Integritate Academică a Universității de Stat, a cărei președintă este fosta decană a Facultății de Drept, Violeta Cojocaru, a decis să nu examineze petiția, pentru că este una anonimă. 

VIOLETA COJOCARU, președinta Comisiei de Etică și Integritate Academică, USMDar, totuși, universitatea s-a autosesizat. Poate nu nemijlocit pe acest caz, dar pe fenomen. Au fost făcute chestionare, sondaje în rândurile studenților pentru a urmări acest proces calitativ de educație care presupune și interacțiunea umană. Presupune un climat sănătos, corect, respectarea acelor principii și valori, care sunt caracteristice pentru o instituție de învățământ. Sigur că sondajul nu a depistat un astfel de fenomen de hărțuire sexuală și de luare de mită la Universitatea de Stat de Moldova. 

Pe de altă parte, universitatea nu are niciun regulament sau mecanism intern de sesizare a cazurilor de hărțuire sexuală, deși legea obligă orice instituție de învățământ, fie ea publică sau privată, să adopte astfel de documente, susține avocata Doina Ioana Străisteanu. 

DOINA IOANA STRĂISTEANU, avocatăCu regret, această obligație este la nivel de recomandare. Neexecutarea acestea nu duce la sancțiuni și, la ziua de astăzi, vorbim despre anul 2024. Noi nu avem un mecanism eficient pentru oricare din femei, indiferent de vârstă, indiferent dacă se întâmplă într-un loc de studiu sau într-un loc de muncă, nu are acces la un acest mecanism. 

Reporter: Ce veți întreprinde, în calitate de rector, ca astfel de cazuri să nu se mai repete?

IGOR ȘAROV, rectorul Universității de Stat din MoldovaSă-i îndemn pe studenți de acum să nu se teamă. Să nu se teamă și să am cererile concrete, fiindcă în persoana mea, în calitate de rector, veți avea o persoană care vă apără drepturile. Am destule pârghii pentru acest lucru. 

Despre ce pârghii este, mai exact, vorba, nu am primit răspuns. Am vorbit despre acest caz și cu ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, care pasează responsabilitatea pe umerii conducerii universității. 

DAN PERCIUN, ministrul Educației și Cercetării: Noi am solicitat universității să examineze cazul. Știu că universitatea a examinat cazul, a discutat cu o parte dintre studente și cu o parte dintre profesori și nu au identificat probe care să confirme acest lucru. 

Potrivit celor mai recente studii din domeniu, „frecvența cazurilor de hărțuire sexuală este mai mare în rândul fetelor”. La începutul anului 2024, la inițiativa Ministerului Educației și Cercetării, a fost realizat un sondaj în rândul a peste 4000 de studenți din șapte universități și au fost întrebați despre cazurile de corupție, dar și de hărțuire sexuală pe care le cunosc sau despre care au auzit. 

DAN PERCIUN, ministrul Educației și CercetăriiDin acele date reprezentative pentru șapte universități și colectate în cadrul celui mai mare exercițiu sociologic care s-a făcut pe acest subiect în universitățile noastre, există incidente, dar ele nu poartă un caracter sistemic. Cu toate astea, este evident oportun să avem niște proceduri mai clare, aprobate de către senatele universităților cu privire la raportarea acestor cazuri. Nu excludem că există asemenea practici și ele pe noi ne îngrijorează.

Ministrul Educației și Cercetării ne-a dat asigurări că, în scurt timp, cu sprijinul „La Strada”, o organizație neguvernamentală care ajută femeile și copii să trăiască în siguranță, și fără violență, va fi elaborat un mecanism de raportare a cazurilor de hărțuire sexuală în instituțiile de învățământ superior. Când va fi implementat acesta și care va fi impactul? Nu se știe, deocamdată. Noi vom urmări subiectul și vom reveni cu detalii. Între timp, dacă ești martoră sau victimă a unor acțiuni de hărțuire sexuală, adică acel comportament fizic, verbal sau nonverbal, cu caracter sexual, care crează un mediu ostil, ofensator sau intimidant, raportează-l organelor de drept după ce ai adunat suficiente probe, recomandă experții. Ține minte că hărțuirea sexuală este o infracțiune penală care se pedepsește cu până la doi ani de închisoare. 

Subiect realizat cu sprijinul National Endowment for Democracy (NED). Conținutul și opiniile exprimate aparțin exclusiv autorilor și nu reflectă punctul de vedere al NED.

Articolul precedentMinisterul Energiei, despre zvonurile că R. Moldova nu va mai avea energie electrică: „Nu este adevărat”
Articolul următorMinistrul Dan Perciun: În 2025, salariile profesorilor vor fi mai mari, în funcție de gradul didactic
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.