Conectată la sistemul electroenergetic european ENTSO-E, Republica Moldova este puțin probabil să aibă pene de curent

0
191

E puțin probabil să avem pene de curent în Republica Moldova, așa cum se întâmplă în prezent, în Ucraina, deoarece țara noastră este conectată la sistemul electroenergetic european ENTSO-E și poate cumpăra energie electrică de pe piața UE. Totuși, pentru această energie electrică, ar trebui să plătim mai mult. Declarațiile au fost făcute de șeful Expert-Grup, Adrian Lupușor, în cadrul ediției din 26 octombrie a emisiunii „Alternativa” de la tv8.md

Potrivit acestuia, conectarea Republicii Moldova la sistemul comun face posibilă cumpărarea de energie electrică de pe piața românească, iar prin aceasta, putem avea acces la întreaga piață europeană.  „Nu cred că vom avea întreruperi de curent, întrucât Moldova este conectată la sistemul unificat al rețelei energetice europene ENTSO-E, poate cumpăra energie electrică de pe piața românească, iar prin aceasta să aibă acces la piața europeană. Singura problemă este prețul”, a precizat expertul.

Lupușor a remarcat că nu economia de energie în sine este importantă, ci economiile în orele de vârf, dimineața și seara, deoarece lipsa de energie electrică este remediată la această oră. „Trebuie să înțelegem, de asemenea, că și România ne ajută foarte serios, furnizând energie electrică pentru aproximativ 90 de euro per MWh și acesta este mult mai mic decât prețul pieței. Dar mai avem de cumpărat de pe piață, ceea ce depășește oferta din România. Nu pot spune cifrele exacte, dar tariful ar putea crește semnificativ dacă nu economisim în orele de vârf, dimineața și seara”, a subliniat Adrian Lupușor.

Totodată, acesta prevede o scădere a consumului după creșterea tarifului, întrucât chiar și acei cetățeni care nu iau cont de recomandările autorităților, vor fi nevoiți să închidă sursele inutile de consum pentru a economisi bani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.