Compania de cipuri cerebrale a lui Elon Musk deschide înscrierea pentru primele sale implanturi pe oameni: ce trebuie să faci ca să controlezi un computer cu mintea

0
66

Elon Musk și compania sa Neuralink au făcut recent un pas important în dezvoltarea interfeței experimentale creier-computer (BCI) N1, anunțând începerea înscrierilor pentru primul lor studiu uman denumit “Precise Robotically Implanted Brain-Computer Interface” (PRIME, nu PRIBCI). Această veste vine după aproximativ un an de la ultimul eveniment “show and tell” al companiei și la patru luni de la declarația lui Musk privind începerea încercărilor. Mai interesant este că rivalul lor, Synchron, a introdus deja astfel de interfețe pe piață cu aproape o lună înainte.

Conform anunțului oficial al companiei, studiul PRIME are ca obiectiv principal evaluarea siguranței implantului lor N1 și a robotului chirurgical R1, precum și testarea inițială a funcționalității interfeței creier-computer (BCI). Scopul acestui studiu este de a permite persoanelor cu tetraplegie cauzată de leziuni ale măduvei spinării cervicale sau scleroză laterală amiotrofică (ALS) să controleze dispozitive externe cu ajutorul gândurilor lor. Cu toate acestea, este important să subliniem că acest obiectiv se concentrează pe beneficii medicale și asistență pentru persoanele cu dizabilități, contrar afirmațiilor nerealiste ale lui Elon Musk despre posibile aplicații transumaniste, cum ar fi “învățarea Kung Fu dintr-un card SD”, încărcarea conștiinței pe internet și controlul diverselor dispozitive electronice de uz casnic cu mintea.

Cu toate acestea, este adevărat că tehnologia BCI reprezintă, într-adevăr, o punte între mintea umană și mașini, transformând semnalele electrice analogice ale creierului în semnale digitale pe care dispozitivele le pot interpreta. Sistemul N1 dezvoltat de Neuralink utilizează o matrice Utah de înaltă fidelitate, care, spre deosebire de Stentrode Synchron, necesită o intervenție chirurgicală robotică pentru implantare. Această matrice este fixată pe cortexul motor al pacientului și înregistrează și transmite semnalele electrice către o aplicație dedicată care le interpretează și le transformă în comenzi acționabile pentru computere și dispozitive.


  • ETICHETE
  • EC
Articolul precedentFOTOGRAIA ZILEI: La casa bunicilor
Articolul următorCare este femininul de la doctor?
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.