Ai noștri ca brazii!
Asociația Presei Independente (API) a premiat câștigătorii concursului național de materiale jurnalistice care promovează diversitatea și incluziunea socială, ediția a III-a, în cadrul unui side event al Forumului Mass-Media 2024. Concursul a fost organizat în cadrul proiectului „Cetățeni Activi, Comunități Prospere, Faza II”, finanțat din resursele acordate de Guvernul Elveției și Suedia, componenta „Jurnaliștii pentru diversitate și incluziune: responsabilitate și angajament”.
Evenimentul a inclus premierea câștigătorilor concursului desfășurat de API în perioada mai – iulie 2024. În urma jurizării celor peste 90 de materiale jurnalistice depuse în concurs au fost desemnați următorii câștigători:
Categoria Presă scrisă și online:
Irina Lencăuțan, TV Nord Bălți, pentru materialele În bucătăria lui Octavian. Un adolescent cu autism din Bălți îmbrățișează profesia de bucătar și „Acceptă-mă” – Bate un gol pentru viață.
Diana Guja, Agora.md, pentru articolele Ce vor femeile? Aceleași salarii cu bărbații și Copiii sunt în regulă. Adulții, mai puțin. Tot la această categorie au mai fost premiate alte două jurnaliste: Diana Preașca, Moldova.org, pentru materialele Cinci moldoveni vorbesc despre sărăcie. E rușinoasă, se moștenește? și E normal că m-a alungat soția.” Șase persoane vorbesc despre alcoolism și Marina Gorbatovschi, Ziarul de Gardă, pentru materialele Istoria unei octogenare care și-a îndeplinit promisiunea făcută părinților săi, deportați în Siberia și O poveste de Crăciun: „Suntem oameni ca toți oamenii. Avem visuri, speranțe, obiective”.
Categoria Audiovizual:
Angela Zaharova, Elita TV Rezina, pentru reportajele Doctori fără frontiere la Nistru, între dedicație și oferta statuluiși În grija cui rămân vârstnicii singuratici din regiunile țării? . Virginia Pîntea, Moldova 1, pentru materialele Au plecat de acasă cu tot cu copii pentru a se salva de la ce e mai rău și Doi soţi din Chişinău au devenit mamă şi tată pentru opt copii rămaşi fără îngrijire părintească. Încă două premii au fost oferite Danielei Danilova, TVR Moldova, pentru reportajele Romii, între drepturi și prejudecăți și Stigmatizaţi pentru că iubesc diferit și Ilincăi Televca, OamenișiKilometri, pentru materialele: „Imigrant în propria țară” și Lumea ar fi mai simpatică, dacă oamenii ar purta flori.
Categoria Fotografie:
Gabriela Boxan, Expresul, Ungheni, pentru fotografia intitulată Dimineți de octombrie la Ungheni și pentru fotografia Lucru manual la Fabrica de ceramică din Ungheni.
Vadim Șterbate, Observatorul de Nord, Soroca, pentru fotografiile Maidanezii din Soroca și Ziua Europei – Unitate prin diversitate.
Categoria Produse media realizate de studenți ai facultăților de jurnalism din țară și începători în jurnalism:
Victoria Cernea, Radio Chișinău, pentru două materiale: În R. Moldova sunt aproximativ 5000 de persoane cu deficiențe de auz și doar 22 de interpreți de limbaj mimico-gestual și interviu marca OAMENII CETĂȚII cu Preotul Viorel Cojocaru, care ține slujbe în limbajul mimico-gestual.
Xenia Adauji, SP, Bălți, pentru materialele Бельчанке срочно нужны дорогостоящие протезы для ног: неравнодушных просят помочь și «Я остался на улице»: история одного постояльца бельцкого центра для бездомных.
De asemenea, juriul a decis să ofere două mențiuni, pentru perseverență în abordarea complexă și aprofundată a subiectelor care promovează diversitatea și incluziunea socială, jurnaliștilor Andrei Bordian, Rezina în Obiectiv și Constantin Niculae, TV 8.
Pentru a încuraja și stimula studenții Facultăților de Jurnalism din țară să scrie despre persoanele marginalizate și diferite grupuri dezavantajate, în cadrul unei secțiuni speciale, aceștia au depus dosarele la 3 categorii, și anume: Conținut scris, Conținut TV și Radio și Multimedia. În urma jurizării, cinci studenți ai Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova au fost premiați: la categoria Conținut scris: Cristina Plataș, Mihail Nesteriuc și Ruslana Șveț, iar la categoria Conținut TV și Radio – Vlad Țurcanu și Sabrina Colbasnicov. Iar studenților de la aceeași facultate – Andrei Vîrlan, Vasile Lipcean și Beatricia Cojocaru li s-au oferit mențiuni.
Câștigătorii au fost premiați cu certificate cadou pentru procurarea echipamentelor tehnice necesare activității de jurnalist.
La concurs au depus dosarele și redacții ale instituțiilor media din întreaga țară care au politici editoriale și practici de abordare complexă a subiectelor care vizează grupurile vulnerabile și marginalizate, promovând beneficiile diversității și ale incluziunii. Astfel, deținătoarea trofeului pentru Diversitate și Incluziune 2024 a fost desemnată redacția Agora.md, pentru materialele Drag(ă) Medea. Autorul Drag Show-urilor din Chișinău, despre performance, bula queer, religie și tocuri și Scurt „dicționar” QUEER sau de ce QUEER nu înseamnă ciudat. Redacției i s-a oferit trofeul pentru diversitate și incluziune, care reprezintă o fuziune dintre elementele media și simbolul toleranței.
Concursul a fost organizat, pentru al treilea an consecutiv, pentru a stimula comunitatea jurnalistică să ajute la schimbarea atitudinii societății față de grupurile vulnerabile și marginalizate. Mai multe informații despre concurs puteți accesa aici. Această ediție a concursului a fost ultima desfășurată în cadrul acestui proiect, însă misiunea mass-media de a promova respectul pentru drepturile omului și incluziunea continuă să fie una din cele mai importante roluri ale jurnaliștilor.
Această activitate este implementată de Asociația Presei Independente în cadrul proiectului „Cetățeni Activi, Comunități Prospere, Faza II”, componenta „Jurnaliștii pentru diversitate și incluziune: responsabilitate și angajament”, finanțat din resursele acordate de Guvernul Elveției și Suedia.