Cererile de solicitare a motorinei acordate de România au fost evaluate. Soroca nu se regăsește printre raioanele cu cele mai multe astfel de cereri.

0
75

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) și Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) au anunțat astăzi că au finalizat procedura de evaluare a cererilor de solicitare a motorinei din ajutorul umanitar extern acordat de România, transmite MOLDPRES.

Potrivit MADRM, au fost evaluate 3 502 cereri de solicitare a ajutorului umanitar sub formă de motorină, recepționate în perioada 16 martie – 5 aprilie curent, de la 3 430 de producători agricoli unici. „Cele mai multe solicitări de ajutor umanitar au fost depuse de producătorii agricoli din raioanele: Cahul – 232 cereri, Comrat – 177 cereri, Căușeni – 176 cereri, Orhei – 164 cereri, Ștefan-Vodă – 152 cereri”, indică instituţia.

Conform datelor preliminare, producătorii agricoli au declarat că, în anul trecut, au fost afectate de seceta circa 475 mii ha de teren agricol, cel mai mult fiind afectate terenurile cultivate cu porumb – 49,3% (234,4 mii ha), floarea soarelui – 45,9% (218,0 mii ha) și alte culturi (soia – 7,7 mii ha, sorg – 7,3 mii ha, sfecla de zahăr- 2,9 mii ha, mazărea – 2,7 mii ha etc.).

Până în prezent, AIPA a examinat circa 98 la sută din totalul dosarelor recepționate, or, pentru neîntrunirea criteriilor de eligibilitate, șapte dosare au fost respinse.

Datele preliminare arată că, după aplicarea coeficientului de categorisire a producătorilor agricoli, suprafața de teren eligibilă, constituie circa 325 mii ha. Cuantumul mediu cantitativ per hectar de motorină ar constitui circa 18,46 litri.

Mărimea ajutorului per hectar de teren arabil afectat se calculează în baza cantității totale de motorină disponibilă, raportată la suprafața totală eligibilă.

Perioada de distribuire a ajutorului umanitar va fi anunțată suplimentar, urmare a recepționării cantităților de motorină din partea României.

Articolul precedentÎn memoriam Galina Elisavenco
Articolul următorIP „Dinastia Romanciuc” din satul Vădeni – printre laureații Concursului literar-artistic „Ion Creangă – Mărțișorul literaturii române”
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.