Centrului Comunitar Incluziv, o nouă instituție socială la Schineni

0
147

Întreaga comunitate din Schineni s-a adunat, marți, în centrul satului, unde a fost inaugurat și sfințit Centrul Comunitar Incluziv. Instituția a apărut în urma unui proiect implementat de Asociația Obștească “Destin” din localitate, în parteneriat cu Primăria comunei Schineni, iar la realizarea lucrărilor au participat zeci de voluntari din sat.

Centrul Comunitar Incluziv este amplasat în incinta Căminului Cultural din localitate. În cadrul proiectului lansat de AO ”Destin” au fost reparate mai multe spații, în care, ulterior, au fost amenajate: o sală de fitness cu echipament sportiv modern, o sală pentru amatorii de ping-pong și biliard, alte spații pentru activități destinate localnicilor de toate vârstele. Totodată, pentru a extinde serviciile Centrului, tinerii din localitate s-au implicat și ei. Astfel, sala destinată tinerilor care practică dansul a fost dotată cu oglinzi, iar vestiarul – cu dulapuri.

În semn de recunoștință, la festivitatea de inaugurare grupurilor de inițiativă, voluntarilor și partenerilor proiectului le-au fost decernate diplome. Cei prezenți la eveniment au avut parte și de un program festiv prezentat de copiii de la gimnaziul și grădinița din localitate, dar și de membrii Clubului sportiv ”Dragonii” din Drochia. Astfel,  deschiderea Centrului a devenit o sărbătoare pentru întreaga comunitate.

Suma totală a proiectului este de 20162 dolari:

  • 9666 dolari — Fundația Est Europeană (FEE), din sursele Guvernului Suediei
  • 10320 dolari –contribuția APL, inclusiv 1760 dolari –contribuția Consiliului raional Soroca
  • 176 dolari — contribuția agentului economic Bostan Iurie
  • 2960 dolari — contribuția prin muncă voluntară a membrilor AO ”Destin” și a membrilor Grupului de mobilizare comunitară.

OPINII

Silvia Leșan, primărița comunei Schineni: ”În baza unui proiect finanțat de FEE și implementat de AO ”Destin” în parteneriat cu primăria, au fost reparate și dotate mai multe săli. Acum avem sală de fitness, sală de dans și sală de sport cu biliarde și tenis. Vom mai aduce accesorii pentru sport. Apoi AO ”Destin” a depus un nou proiect la organizația PEOPLE IN NEED, pentru extinderea serviciilor Centrului. A fost creat Centrul Educațional Integrat, unde cca 100 de copii și părinții lor au beneficiat de instruiri de specialiști. Apoi, un grup de tineri au depus și ei o cerere de proiect la programul de granturi Fondul pentru tineri Soroca, care s-a soldat cu succes. În aceeași perioadă, șefa Centrului de Sănătate Soroca, care are sediul în aceeași clădire, văzând că se fac atâtea investiții în acest local, a renunțat la ideea de a se muta în alt local, deoarece acesta era în stare deplorabilă. Ea a decis să renoveze spațiul în care este amplasat Oficiul medicilor de familie. Acum spațiile din Căminul Cultural sunt renovate”.

Rodica Susic, director de proiect: ”Deschiderea Centrului comunitar incluziv are ca scop integrarea tinerilor și grupurilor vulnerabile din satul Schineni în viața comunitară activă și în activități dezvoltative. Pentru atingerea obiectivelor propuse, prin prezentul proiect s-au realizat un șir de activități, dintre care una a fost selectarea și instruirea Grupului de mobilizare comunitară, care întrunește 40 de membri: tineri, reprezentanți ai grupurilor vulnerabile, pensionari, persoane cu dizabilități. Scopul Crupului de mobilizare comunitară este de a soluționa problemele sociale, de a contribui la promovarea egalității de gen în comunitate, de a participa la procesul de luare a deciziilor, de a monitoriza puterea de aplicare a planului de acțiune, a pune accent pe transparența în luare de decizii, a fi mai siguri de rolul lor și de posibilitatea de a face viața mai bună și mai motivată, să nu rămână dincolo de probleme”.

Adriana Pocitari, lidera Grupului de Inițiativă “Tineri activi”: ”Am văzut că Centrul incluziv era deja gata, am aplicat cu un proiect la Fondul pentru tineri al CRT DACIA, pentru că era necesitate de un dulap în vestiar și oglindă în sala de forță. Am organizat un grup de tineri din șapte persoane, am scris proiectul și am solicitat cele necesare. Am obținut 10 mii de lei de la Fondul pentru Tineri, iar cu 2060 lei a contribuit primăria”.

Elena Fornea, șefa Căminului cultural Schineni: ”Vom elabora un grafic, în baza căruia adulții, tinerii, dar și copiii din localitate vor putea veni la Centru pentru a practica dansul, sportul sau pentru jocurile pe care le avem aici. Elena Rău, profesoara de educație fizică, îi va îndruma pe cei pasionați de sport. Vom desfășura activități pentru toate categoriile de populație”.

Valeriu Slițenco, directorul Clubului sportiv „Dragonii”, profesor-antrenor la Școala Sportivă din Drochia: ”Astăzi la Schineni avem o prezentare de kickboxing și forme tradiționale voievod. Am venit cu mai mulți discipoli, care, la rândul lor, sunt antrenori: Valeriu Slițenco, Aureliu Slițenco, Valeriu Eftodi, Irina Chiopsa, Valeriu Slițenco jr. și Caterina Boico. Planificăm pe viitor o colaborare cu Centrul Comunitar din Schineni”.

Ala Baran, directoarea AO „Destin”: ”Proiectul ”Sprijin integrat familiilor vulnerabile cu copii”, în cadrul căruia a fost creat Centrul Educațional Integrat, a fost realizat cu suportul organizației PEOPLE IN NEED, finanțat de Agenția Cehă pentru Dezvoltare. Costul proiectului este de 3925 euro, dintre care 2500 euro oferite de PEOPLE IN NEED, 1365 euro fiind contribuția primăriei, iar AO ”Destin” a contribuit cu 60 euro prin muncă voluntară. Scopul proiectului este prevenirea incluziunii sociale a copiilor și a elevilor din familiile social-vulnerabile din comuna Schineni, prin furnizarea unui pachet de servicii sociale și educaționale copiilor și familiilor lor, prin intermediul Centrului educațional integrat”.

Ala Taran, AO „Pune umărul”: ”Asociația noastră ajută cetățenii să identifice problemele din comunitate și caută cum să le soluționeze. Nu oferă granturi, dar haideți să încercăm, să nu stăm, să facem ceva ca localitățile noastre să se schimbe spre bine. Și iată, aici, la Schineni, avem un model extraordinar de comunicare între cetățeni foarte activi, care vor să facă ceva pentru comunitate și autorități deschise pentru comunicare”.

Moraru Nicoleta, elevă: ”Eu practic dansurile de șase ani. Până acum repetițiile se desfășurau la gimnaziu pe timp de iarnă, iar vara –  la căminul cultural. Acum avem o sală pentru repetiții în acest centru, cu podea potrivită și oglinzi, unde ne simțim mai confortabil”.

Dumitru Leșan, elev: ”Mă bucur mult că avem o sală de forță cu echipament modern, unde vom face sport. Dar pentru că sunt pasionat de dans mă bucur că vom avea aici și condiții bune pentru repetiții”.


Articolul precedent(VIDEO) “Hora Unirii” în jurul Cetății Soroca
Articolul următorValentin Coșciug: “Menirea mea este de a transmite tinerei generații frumosul ce vine din lăuntricul meu”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.