Cele mai reușite proiecte privind implicarea bibliotecii promovarea valorilor europene

0
70

În ziua de astăzi, mulți tineri se confruntă cu provocări semnificative în societate, iar factorii precum absența părinților, diversitatea mijloacelor de informare și influența grupului de prieteni au un efect puternic asupra formării lor. Fără o îndrumare corespunzătoare, tinerii pot adopta modele de comportament care nu sunt întotdeauna constructive sau sănătoase. Pe de altă parte, această perioadă din viața lor este și o oportunitate de a explora diverse interese și valori, ceea ce poate fi pozitiv, dacă este făcut într-un mod conștient și bine informat. Totuși, este esențial să existe suport din partea comunității, instituțiilor educaționale și, atunci când este posibil, din partea părinților, pentru a-i ghida pe tineri să facă alegeri benefice.

În calitate de bibliotecar și facilitator al activităților cultural-educative, avem un rol important în a oferi tinerilor acces la resurse și activități care să le stimuleze dezvoltarea pozitivă și să le ofere alternative sănătoase pentru petrecerea timpului liber. Organizarea de evenimente, ateliere, cluburi de lectură și alte activități pot fi instrumente eficiente în a-i ajuta să își descopere interesele și să își construiască un sistem de valori solid.

Biblioteca Municipală „Mihail Sadoveanu” a inițiat programul educativ/instructiv „Învață-te să fii Om”, care este divizat în două servicii: „Turnirul amabilităților” și „Învață-te să fii sănătos”.

„Turnirul amabilităților”, prin intermediul cărui se oferă asistență și ore interactive, impresionante, de emotivitate vie. Scopul căruia este dezvoltarea personală și formarea conduitei civice la tineri și adolescenți, dezvoltarea stereotipurilor și prejudecăților asupra comportamentului și relațiilor interpersonale. Obiectivele acestuia sunt: educarea și formarea trăsăturilor de independență, autocunoaștere, leadership, încredere în sine, responsabilitate, politețe, punctualitate, respectarea normelor sociale; învățarea să fie galanți, respectuoși, tot ce înseamnă Bune maniere.

În urma implementării acestui program, în parteneriat cu Colegiul Agricol Soroca și Colegiul de Arte „Nicolae Botgros”,  în prima jumătate a anului de referință 186  tineri ai colegiilor și-au recapitulat abilitățile în Eticheta personală; au discutat despre Identitatea personală și relaționarea armonioasă precum și Modul de viață sănătos; cum să-și Asigure calitatea vieții și Securitatea personală; au fost ghidați în Proiectarea carierei profesionale și dezvoltarea spiritului antreprenorial cât și în Leadership eficient; Biblioteca – promotor al integrării europene în comunitate.

Vrem să menționăm, că a fost un program destul de dificil în relaționarea cu tinerii, fiindu-le deja create principiile și valorile personale, dar totuși, îmbucurător a fost faptul că la finele programului am văzut și unele schimbări pozitive la ei.

Este trist, dar adevărat, că adolescenții și tinerii din Republica Moldova se confruntă cu o serie de factori de risc care le pot afecta negativ sănătatea și dezvoltarea. Situația este agravată de lipsa unor programe eficiente de educație privind deprinderile de viață și de supravegherea parentală redusă, în special în familiile unde părinții sunt plecați la muncă în străinătate.

Pentru a contracara aceste tendințe, Biblioteca Municipală „Mihail Sadoveanu”, Soroca, în parteneriat cu Colegiul „Mihai Eminescu”, a inițiat în 2022  programul de educație pentru sănătate și deprinderi de viață „Învață-te să fii sănătos” care să ajungă la tineri în mod eficient. Scopul programului fiind: de a contribui la modelarea stilului de viață sănătos prin alimentație echilibrată și practicarea zilnică a activității fizice în rândul adolescenților și tinerilor.

Acest program a avut un succes deosebit la tinerii participanți fiind accesibil, relevant și abordând nu doar informațiile legate de sănătate, ci și abilitățile necesare pentru a face față provocărilor vieții.

Implicarea programului dat în activitățile cultural-educative a 100 de tineri, în cadrul celor 5 activități din prima jumătate a anului curent, a avut un impact semnificativ în acest context, provocând o serie de discuții interesante la tematicele: Bazele stilului sănătos de viață; Principii nutriționale; Principii de gătit sănătos; Comportamente alimentare; Apa; Fructe și legume; Protecția și siguranța consumatorului; Activitatea fizică. A fost interesant să aflăm că multe din aceste tematici abordate nu au fost cunoscute de ei stârnindu-le curiozitatea de a afla mai multă informație.

Succesul programului se datorează  diverselor forme și metode atractive folosite precum jocuri pe rol, jocuri interactive și de dezvoltare personală trezindu-le interesul tinerilor de a fi activi, receptivi și dorința de a se implica în diverse proiecte.

Serviciile date fac parte din ODD nr. 4 „Educație de calitate” – garantarea unei educații de calitate și promovarea oportunităților de învățare de-a lungul vieții pentru toți.

 

Andriana Muntean și Sofia Sârbu,
Biblioteca Municipală „Mihail Sadoveanu”, Soroca


  • ETICHETE
  • EC
Articolul precedentRegula celor 5 metri la semafor
Articolul următorReguli de circulație rutieră pe înțelesul copiilor din Soroca
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.