Muzeul de Istorie şi Etnografie Floreşti, situat într-o clădire care poartă amprenta istoriei, parcă te îmbie să-i treci pragul, aici poţi trăi clipe emoţionante de la atingerea sufletului cu trecutul zbuciumat, dar plin de măreţie şi demnitate.
Edificiul este construit prin anii 1939, iniţial, a găzduit autorităţile care se perindau, dar din 24 august 1979 a devenit bijuteria arhitecturală a oraşului.
Holul muzeului este destinat pentru organizarea expoziţiilor temporare, legate de evenimente importante, în sala “Arheologie” sunt expuse obiecte care prezintă mesaje ale omului primitiv către omul civilizat de astăzi, descoperite de savantul arheolog Vsevolod Marchevici.
Sălile de etnografie includ piese vechi ce povestesc despre viaţa şi munca strămoşilor, fiind prezent şi meşteşugăritul popular.
În „Casa Mare” sunt expuse piese de mobilă veche de la finele sec. XIX şi începutul sec. XX, icoane pictate, piese de interior.
De asemenea, aici puteţi găsi poze vechi cu primii medici din Floreşti (1873-1902), poze ale gimnaziului “Ion Duca” (1931-1934), dar şi a fondatorului primei şcoli primare din Floreşti, Constantin Moţoc.
Directoarea muzeului, dna Ana Cuşnir, ne-a relatat că în perioada verii, muzeul este vizitat de turişti şi moldoveni care revin de peste hotare acasă, însă în perioada anului şcolar, uşa muzeului este deschisă mai des de grupuri de elevi.
Turiştii şi vizitatorii sunt invitaţi în muzeu pentru a experimenta o incursiune captivantă în istorie şi cultură, având posibilitatea de a aprecia patrimoniul nostru cultural şi artistic.
Ina Rîbalchin, reporteră