Ce trebuie să faci cu primul ou vopsit de Paşte. Puţini credincioşi mai ţin cont, bunicii noştri aşa procedau

0
173

Tradiția vopsirii ouălor de Paște își are rădăcinile chiar în festivalurile păgâne antice, ce erau organizate pentru a celebra sosirea primăverii, spun unele voci. Oul era un simbol al renașterii și era adesea folosit în cadrul acestor evenimente.

Pe măsură ce creștinismul s-a răspândit în Europa, simbolismul oului a fost încorporat în sărbătorile pascale. Ouăle au fost folosite pentru a reprezenta învierea lui Iisus Hristos, deoarece erau considerate un element ce indica o nouă viață și era o amintire a pietrei care a fost rostogolită de pe mormânt.

Tradiția vopsirii ouălor în perioada sărbătorilor pascale își are, probabil, originea în Europa de Est, unde oamenii obișnuiau să decoreze ouăle folosind ceară și coloranți. Aceste ouă erau apoi dăruite sub formă de cadouri membrilor familiei sau prietenilor apropiați sau folosite la ceea ce se mai cunoaște drept „vânătoare de ouă”.

În timp, practica vopsirii ouălor de Paște s-a răspândit în toată Europa. Astăzi, multe culturi au propriile lor moduri de a decora ouăle, apelând la o mare varietate de culori, modele și tehnici. Sunt, de obicei, fierte, apoi vopsite sau pictate. Potrivit tradiției creștine, oul este un simbol al învierii lui Iisus Hristos.

Ce trebuie să faci cu primul ou vopsit de Paşte

Astăzi, oamenii vopsesc ouăle apelând la metodele tradiționale, cu coloranți naturali, cum ar fi coaja de ceapă sau sucul de sfeclă, precum și la metodele moderne care presupun utilizarea a diverse kituri cumpărate din magazine și coloranți sintetici.

În România, vopsirea ouălor este una dintre cele mai importante tradiții ce se respectă de sărbătorile pascale. Credincioșii nu uită niciodată să picteze ouăle inclusiv cu simboluri precum crucea, pentru a marca învierea lui Iisus Hristos. Tu știi ce ar trebui să faci cu primul ou vopsit, potrivit obiceiurilor vechi?

Pe vremea bunicilor noștri, primul ou care se vopsea trebuia neapărat să fie roșu. Era, apoi, pus lângă icoana Maicii Domnului. Credincioșii îl păstrau în locul respectiv până anul viitor. Unele voci spun că, dacă oul este întreg și complet, după trecerea celor 12 luni, înseamnă că oamenii din locuința respectivă vor avea parte de sănătate și bunăstare.

În ziua de Paște, credincioșii iau câte un ou în mână și îl schimbă cu cel al celeilalte persoane, spunând: „Hristos a înviat”.

 

  • ETICHETE
  • EC
Articolul precedentLa Soroca a fost evaluată implementarea proiectelor de vaccinare
Articolul următorCât de periculoase sunt căpușele pentru prietenii voștri patrupezi? / VIDEO
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.