Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci din greșeală un aliment mucegăit. Modificările care se produc

0
814

Alcătuit din ciuperci microscopice, mucegaiul se dezvoltă în alimentele cu umiditate ridicată, cum ar fi fructele, legumele și pâinea.  Cu toate acestea, poate crește pe aproape orice tip de alimente, iar experții avertizează că nu este întotdeauna vizibilă cu ochiul liber.

Asta pentru că, pe lângă sporii pufoși care uneori servesc drept semnal de alarmă la suprafața alimentelor, mucegaiul se înrădăcinează și mai adânc în interiorul unui produs alimentar contaminat, astfel încât s-ar putea să nu vă dați seama că ați ingerat mucegai până când este prea târziu.

Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci din greșeală un aliment mucegăit?

Dar ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci din greșeală un aliment cu mucegai? Medicii spun că, deși cel mai probabil vei fi bine, este important să fii în alertă pentru anumite simptome care pot indica o problemă mai profundă.

Consumul accidental de alimente cu mucegai poate provoca simptome grave

Cei mai mulți oameni se retrag instinctiv la gândul de a mânca alimente cu mucegai și știu să evite orice pete decolorate sau pufoase care ar putea indica o creștere fungică. Cu toate acestea, nu este neobișnuit să vă dați seama că ați mâncat ceva cu mucegai pe el abia după ce ați mestecat și înghițit.

Deși este puțin probabil să aveți o reacție gravă la consumul unei cantități mici de mucegai, puteți avea simptome gastrointestinale neplăcute, spun experții.

„Cel mai probabil, dacă mâncați accidental alimente mucegăite, veți avea tulburări digestive, cum ar fi greață, vărsături și crampe abdominale”, spun specialiștii.

Cu toate acestea, în cazuri rare, apar reacții alergice mai grave, „inclusiv anafilaxie, care este o reacție care pune viața în pericol și care necesită asistență medicală imediată”.

Sunați la 112 pentru asistență de urgență dacă prezentați semne de anafilaxie, care pot include erupții cutanate, greață, vărsături, dificultăți de respirație și șoc.

Unele tipuri de mucegai sunt mai rele decât altele!

Anumite tipuri de mucegai pot fi mai periculoase decât altele, spun specialiștii.

„Cele mai comune și potențial dăunătoare mucegaiuri găsite în alimente includ Aspergillus, Fusarium, Penicillium, Rhizopus și Cladosporium.

Aceste ciuperci produc micotoxine care pot cauza probleme grave de sănătate atunci când sunt consumate”, explică aceștia.

Potrivit Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA), cerealele, fasolea uscată, fructele uscate și cafeaua sunt deosebit de susceptibile de a dezvolta micotoxine.

Cu toate acestea, specialiștii mai spun că toate tipurile de mucegai pot provoca consecințe asupra sănătății și spune că este înțelept să aruncați orice aliment care are mucegai vizibil sau un miros urât.

Este important să inspectați în mod regulat alimentele perisabile și să aruncați tot ceea ce pare stricat. Dacă mâncați ceva care ar putea fi contaminat cu mucegai, contactați imediat medicul dumneavoastră pentru sfaturi și tratament.

Nu încerca să îndepărtezi părțile de mucegai, avertizează experții

Dacă ați întâlnit vreodată mucegai pe o porțiune izolată de mâncare și v-ați întrebat dacă ați putea salva restul, nu sunteți singurul. Cu toate acestea, specialiștii vă recomandă să nu faceți acest lucru, spunând că este mai bine să fiți mai prudent.

Specialiștii mai avertizează că nu este recomandabil să consumați nicio porțiune dintr-un produs alimentar care are mucegai vizibil, deoarece acesta se poate răspândi rapid în porțiunile invizibile și poate contamina întregul produs, iar unele mucegaiuri pot produce toxine chiar și atunci când nu sunt vizibile.

Cu toate acestea, potrivit unui ghid util al Departamentului de Agricultură al SUA (USDA), există câteva excepții de la regulă. De exemplu, puteți salva o bucată de brânză tare dacă tăiați mucegaiurile vizibile cu o margine de câțiva milimetri.

sursa: playtech.ro


  • ETICHETE
  • EC
Articolul precedentZiua Pământului este sărbătorită anual la data de 22 aprilie în peste 190 de țări din întreaga lume
Articolul următorButonul secret pe care îl au cuptoarele cu microunde. Nu mulți știu, funcția lui este foarte utilă
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.