Câte zile se ia anafura de Paște. Ce spune tradiția?!

0
154

Termenul Paști este preluat de la egipteni, unde însemna trecere. Prima dată a fost folosit aceste termen în Vechiul Testament, în timp ce Moise, când acesta a ținut secret faptul că va trece Marea Roșie, către Țara lui Israel, unde se spunea că curgea lapte și miere. Creștinii au preluat termenul, semnificația fiind alta, păstrându-se doar traducerea. Iată ce înseamnă Paștile:

  • trecerea de la viața trăită în letargie, indiferență și ignoranță spirituală, la viața de comuniune cu Dumnezeu
  • reîntoarcerea la plenitudinea bucuriei paradisiace.

Paștile sfințite

După Sfânta Liturghie, care are loc în noaptea de Înviere, conform tradiției, credincioșii care participă la slujbă iau lumină pe care o duc la mormintele persoanelor care nu mai sunt printre noi.

Ei iau și pasca pe care a pregătit-o fiecare biserică, după ce a fost sfințită și citită. În schimbul paștii pe care o iau, credincioșii trebuie să lase ou roșu sau bani. Paștile mai pot fi luate și în Duminica Învierii sau după Sfânta Liturghie.

Când se mănâncă anafura din Noaptea de Înviere

Păștile/pasca/anafura luate în Noaptea de Înviere, conform tradiției se mănâncă dimineața, în cantități mici, cu condiția să nu fi mâncat nimic și de a spune rugăciunea: Tatăl Nostru:

,,Tatăl nostru, Carele ești în ceruri, sfințească-Se numele Tău, vie împărăția Ta, facă-se voia Ta, precum în cer, așa și pe pământ. Pâinea noastră cea spre ființă, dă-ne-o nouă astăzi, și ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri. Și nu ne duce pe noi în ispită, ci ne izbăvește de cel rău. Amin.”

Înainte de a lua Sfântul Paște, oamenii trebuie să se spele pe față, cu apă care a fost pusă într-un pahar, împreună cu un ou roșu. Potrivit tradiției, aceștia vor avea fața roșie ca și coaja oului. Persoana cea mai în vârstă din familie, ia o bucată din sfintele paști, spunând: Hristos a Înviat! Persoana care primește răspunde cu: Adevărat a Înviat, făcând sfânta cruce. După ce se repetă acest lucru de trei ori, pot fi primite paștile.

Cum se sfințesc Paștile

Paștile sunt cunoscute drept pâinea sfințită care este pregătită pentru a fi dată credincioșilor. Acestea sunt sfințite printr-o rugăciune specială și prin stropirea cu apă sfințită, după ce a fost stropită în prealabil cu vin.

Creștinii dau mărturie că prin consumarea Sfintelor Paști, ori de câte ori mănâncă această pâine și beau acest pahar, mărturisesc moartea Domnului și vestesc Învierea Sa. Conform susținerilor Bisericii, cel mai corect ar fi ca înainte de a lua acestea, credincioșii să ia Taina Sfintei Împărtășanii, cu Trupul și Sângele Mântuitorului.

sursa: playtech.ro

  • ETICHETE
  • EC
Articolul precedentCe s-a întâmplat cu soldații romani care l-au executat pe Hristos?
Articolul următorCând se poate spăla după Paște. Zilele în care se pot face treburi casnice
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.