Care sunt cele 10 recomandări pentru Consiliul Raional Soroca de la Consiliul pentru Participare?

0
262

La Soroca s-a desfășurat Forumul anual al Democrației Locale. Evenimentul a ajuns la a patra ediție, este o activitate de totalizare a activității Consiliului pentru Participare din raionul Soroca (CPR Soroca), unde sunt prezentate cele mai semnificative rezultate obținute: cum se asigură transparența în procesul decizional de către societatea civilă, cum se implică cetățenii în consultarea Consiliului Raional Soroca referitor la proiectele de decizie, ș.a.

Participanții au fost salutați de Stela Zabrian, Secretar al Consiliului Raional Soroca și Andrei Brighidin din partea Fundaţiei Est-Europene. Despre realizări și perspective de viitor pentru CPR Soroca, a vorbit Vadim Șterbate, asistent de proiect, Valentina Onica, președinta AO “Casa Sperațelor” a adus argumente de ce este nevoie ca societatea civilă să se implice în procesul decizional, iar Ionela Olari, președinta Consiliului Local al Tinerilor a vorbit despre necesitatea implicării tinerei generații. Discuții aprinse a stârnit raportul privind evaluarea costului netransparenței decizionale în cadrul Consiliului Raional Soroca, realizat de avocatul Sergiu Balaur, expert în cadrul proiectului. 

Iar la final cei prezenți au venit cu 10 recomandări pentru Consiliul Raional Soroca:
1. Asigurarea Transparenței Procesului Decizional publicarea informațiilor pe pagina web și panoul informativ așa cum prevede: Legea nr.436 din 28.12.2006 privind Administrația Publică Locală;Legea nr. 239 din 13.11.2008 privind Transparența în Procesul Decizional; Legea nr.131 din 3.07.2015 privind Achizițiile Publice;Legea nr.982 din 11.05.2000 privind Accesul la Informație; Hotărârea de Guvern nr.188 din 3.04.2012 privind Paginile Oficiale Ale Autorităților Administrației Publice în Rețeaua Internet; Alte acte normative, conexe.
2. Asigurarea termenelor de publicare în timp a anunțurilor referitoare la inițierea procesului decizional, cum ar fi: Anunțul Inițieiri Proiectelor de Decizii, Anunțul Dezbaterilor Publice a Proiectelor de Decizii, Anunț de Desfășurare a Ședinței Consiliului Raional cu atașarea Ordinii de Zi și Proiectelor de Decizii, etc.
3. Publicarea Proceselor-Verbale după Ședințele Comisiilor de Specialitate Raionale.
4. Publicarea Proceselor-Verbale a grupurilor de lucru implicate în achizițiile publice.
5. Publicarea unui Raport cu conținut narativ și structură privind Transparența Procesului Decizional al CR Soroca.
6. Publicarea Raportului-Aviz al serviciului Audit Intern.
7. Crearea Rubricii noi, Bugetarea Participativă, pe pagina web a CR Soroca. Pentru asigurarea realizării Bugetării Participative de către cetățeni și Societatea Civilă.
8. Propunerea de creare a unei rubrici distincte noi pe pagina web a Consiliului Raional Soroca, cu Structura – rubrică distinctă Carieră cu sub-rubrici / Anunțuri de Angajări / Anunțuri pentru Funcții Publice Vacante / Anunțuri ale Rezultatului Concursurilor Desfășurate.
9. Propunerea de creare pe pagina web a CR Soroca, rubricii BUGETUL RAIONAL. Unde ar fi Elaborat pentru 2023 și inclus Bugetul Raional al Cetățeanului. La rubrica BUGETUL RAIONAL, este important să fie publicat Bugetul Raional (adoptat în lectură finală), cu respectarea principiului previzibilităţii şi sustenabilităţii art. 10, art. 11 principiul performanței și art 12 principiul transparenței din Legea Nr. LP181/2014, din 25.07.2014, finanţelor publice şi responsabilităţii bugetar-fiscale.
10. Ar fi extraordinar, ca pe pagina web a CR Soroca să existe o rubircă BUGET cu sub-rubrici Buget Modifcat, Raportul de Indeplinire a Bugetului, iar pentru sporirea implicării cetățenești crearea rubricii Bugetarea Participativă pe pagina web a CR Soroca. La această rubrică cetățenii / părțile interesate ar putea veni cu propuneri, proiecte, forme alternative de finanțare a proiectelor sociale de interes public. Consultarea și implementarea recomandărilor Consiliului Pentru Participare Soroca.

Forumul anual al Democrației este realizat în cadrul Proiectului ”Facilitarea participării civice în procesul decizional”, implementat de Centrul de Resurse pentru Tineret DACIA cu suportul oferit de către Fundația Est-Europeană din resursele acordate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Suedia.

Consiliul pentru Participare din raionul Soroca este o structură creată pe lângă Consiliul Raional Soroca în calitate de organ consultativ, fără statut de persoană juridică, ca expresie a voinței de recunoaștere a valorii competențelor și de asigurare a participării societății civile și a sectorului privat în procesul de elaborare, implementare, monitorizare, evaluare și revizuire a politicilor raionale. Consiliul pentru Participare din raionul Soroca are ca scop să faciliteze participarea asociațiilor obștești și a cetățenilor activi la procesul decizional, să eficientizeze procesul decizional și să responsabilizeze Consiliul Raional Soroca față de comunitate. Consiliul activează în baza unui Regulament, aprobat de Consiliul Raional Soroca prin Decizia Nr. 26/04 din 27 septembrie 2018.


Articolul precedentSpectacol inedit la Soroca, așa ceva nu ai mai văzut / VIDEO
Articolul următorAtenție la foc! O femeie a primit arsuri după ce a încercat să-l aprindă cu benzină
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.