În China a apărut un nou tip de cafea – latte cu ceapă verde. Băutura câștigă rapid popularitate pe platformele video și pe rețelele sociale. Trendul se răspândește în întreaga lume, iar căutarea „cafea cu ceapă” generează deja milioane de rezultate: băutura este preparată și încercată atât de utilizatori obișnuiți, cât și de reprezentanți ai marilor branduri.
Însă opiniile degustătorilor diferă: unii o consideră surprinzătoare și plăcută, menționând beneficiile, în timp ce alții se strâmbă și nu pot găsi nici un avantaj la această rețetă care sfidează stereotipurile.
În China, acesta nu este primul experiment de acest fel asupra papilelor gustative ale iubitorilor de cafea. Chinezii numesc astfel de preparate și băuturi „bucătărie întunecată.” Termenul se referă la mâncarea care provoacă simțurile omului, combinând elemente incompatibile și distrugând stereotipurile despre mâncarea atractivă. Bucătarii creează combinații de ingrediente ciudate sau chiar respingătoare pentru mulți, în speranța de a crea ceva cu adevărat nou și gustos.
În ultimii ani, chinezii au dezvoltat mai multe specialități provocatoare. Printre acestea se numără, de exemplu, cafeaua cu stridii, inventată în provincia Guangdong din sudul țării; latte-ul pe bază de bulion de vită din regiunea centrală Ningxia; orezul cu cafea, preparat în cafenelele din Shanghai; latte-ul cu sos de soia și altele.
Cafeaua cu ceapă verde: de ce este această băutură la modă și cum câștigă popularitate?
Dar, judecând după efectul din rețelele sociale, cafeaua cu ceapă verde a devenit cea mai discutată noutate. Utilizatori din diverse țări își împărtășesc acum activ videoclipuri despre cum prepară și beau „latte-ul nebunesc.”
Videoclipurile virale din China, unde a început totul, arată rețeta: mai întâi se pune ceapă verde tocată mărunt în ceașcă, apoi cuburi de gheață, se toarnă lapte, după care se adaugă espresso și, când băutura este gata, se decorează cu ceapă verde tocată deasupra.
Cafeaua cu ceapă verde: opinii despre gustul băuturii
Într-un alt videoclip, o angajată a unei companii de producție de băuturi vegane a modificat rețeta și a preparat propria versiune – mocca cu ceapă verde pe bază de lapte vegetal al firmei sale. Încercând băutura în fața camerei, fata a spus că întotdeauna a detestat ceapa verde, dar, spre surprinderea ei, aceasta a dat cafelei o ușoară picantețe: „A fost destul de plăcut. Încercam să înțeleg ce magie conferă acestei băuturi un gust atât de plăcut? Nu cred că am fost vreodată atât de surprinsă de o băutură,” povestește ea.
Un barista australian a preparat și a încercat rețeta „clasică” de latte cu ceapă verde. În videoclip, el se retrage brusc de lângă ceașcă după primul înghițitură. „Este groaznic! Nu pot găsi niciun avantaj la această cafea,” spune el.
Angajații unui brand american de frișcă au riscat și ei să prepare latte cu ceapă verde folosindu-și propria frișcă. După degustare, au numit băutura „supă de nedorit.”
Ați încerca o astfel de cafea?
Utilizatorii postează fotografii cu pahare de cafea cu ceapă și comentarii aprobatoare, spunând că le-a plăcut gustul unic. Alții comentează că cafeaua devine din ce în ce mai ciudată cu fiecare an. De exemplu, nu demult, un latte cu lapte de cocos sau cu lavandă părea exotic, iar acum aceste băuturi sunt ferm stabilite în meniurile multor localuri. Unii glumesc că, după ce au băut cafea cu ceapă verde proaspătă, angajații vor putea „speria atât vizitatorii de dimineață, cât și vampirii.” Alții ironizează: va trebui să precizeze acum, la comandă, că vor cafea fără ceapă?
Se consideră că în China au început să experimenteze cu băuturile de cafea pentru a atrage atenția vizitatorilor. Totuși, este adevărat și faptul că popularitatea virală a rețetelor neobișnuite pe Internet poate fi o mișcare de marketing excelentă și poate ajuta la dezvoltarea brandului. De aceea, probabil, ceapa verde nu va fi ultima dintre cele mai epatante variante de cafea specială.