Baronul Artur Cerari: Conflictul de la Otaci a apărut pe loc gol… Președintele AO „Bare Rom”, Robert Cerari: primarul de la Otaci a ațâțat spiritele

0
1166

   Recent, la Otaci a avut loc un conflict dintre mai mulți locuitori ai orașului, în centrul atenției fiind cetățenii de etnie rromă. Conform unor surse, în altercații au participat circa 400 de oameni, iar bătaia generală a fost oprită doar după intervenția mascaților de la „Fulger”, care au aplicat, printre altele, și spray lacrimogen. În prezent orașul este patrulat de polițiști (aduși, inclusiv, și din raioanele vecine), iar situația s-a mai calmat. Cu toate acestea este prematur să afirmăm că neînțelegerile dintre aceste grupuri de cetățeni s-au epuizat. Or, gurile rele afirmă că acest conflict ar putea reizbucni pe motiv că cel puțin una din părți își dorește răzbunarea… Printre altele, la fața locului au fost chemați nu doar autoritățile statului și reprezentanți ai organelor de forță, dar și autorități ale etniei rrome de la Soroca, părerea cărora vă propunem să o aflați în rândurile de mai jos.

Artur CERARI, Baronul rromilor din Republica Moldova, președintele Judecății Mondiale a rromilor: Din motive de sănătate nu am avut posibilitatea să mă deplasez la Otaci, dar acest lucru l-au făcut alte persoane de la Soroca, la fel de influente. În opinia mea, în acest conflict s-a forțat mult nota, iar unele persoane nu au dorit să aplaneze lucrurile, dar dimpotrivă – au turnat gaz pe foc. Este adevărat că a existat o altercație, dar nu trebuia să se ajungă acolo unde s-a ajuns și de unde nu va fi ușor să ieșim. Din câte cunosc, totul a început de la un compliment făcut pe malul râului Nistru unei domnișoare de doi băieți de-ai noștri, gen „ce fată frumoasă, dar de ce ești singură”. Aceasta și-a chemat prietenul, după care totul s-a soldat cu o bătaie. Continuarea s-a produs atunci, când mai mulți locuitori ai orașului au venit, „înarmați” cu pietre și bâte, la poarta unui cetățean de-al nostru care organizase un parastas. Numai datorită intervenției celor de la ”Fulger” consecințele nu au fost grave. De altfel, băieții cu pricina au fost interogați la poliția, dar ulterior au fost eliberați. Vă dați seama, dacă erau vinovați erau reținuți. Vreau să mai zic că rromii respectă legile, în general, și urmează să vedem ce putem face și în acest caz. Ce ține de mine, voi face tot posibilul să aplanăm conflictul și să readucem liniștea în acest oraș.

Robert CERARI, președintele Organizației Obștești „Bare Rom”, consilier municipal la Soroca: Am fost la fața locului și m-am documentat din primele surse. Din cele văzute și auzite fac concluzia că o mare parte din vină o poartă primarul orașului Otaci, care a ațâțat o parte din locuitori împotriva rromilor. Bunăoară, cum poate fi calificată declarația primarului cum că rromii din Otaci trebuie alungați la Soroca? Da, altercația dintre câțiva tineri rromi și alții vorbitori de limba rusă a avut loc, dar aceasta nu înseamnă că primarul trebuia să cheme lumea la un… miting, care a avut loc nu în fața primăriei sau în alt loc din centrul localității, dar la poarta unui cetățean. Sau, ce fel de miting pașnic poate fi dacă oamenii au venit cu pietre în buzunare? Acum este deschis un dosar și instituțiile autorizate urmează să-și spună cuvântul. Eu pot spune doar că suntem telefonați de rromi din alte localități ale Republicii Moldova, care sunt gata să vină la Otaci, dar noi nu dorim așa ceva. Noi dorim, inclusiv rromii din orașul Otaci, să fim tratați ca și orice alți cetățeni ai Republicii Moldova și dacă cineva este vinovat să răspundă conform legii.

Pentru  a vedea și opinia altor părți, implicate în conflict sau chemate să aplaneze conflictul, vă propunem să citiți ce au scris colegii noștri de la Nordnews.md

Totul s-a întâmplat la poarta unei gospodării din centrul orașului

„Acestea sunt hainele soțului meu. A fost bătut până și-a pierdut conștiința. Două coaste îi sunt rupte, nasul este rupt, un dinte i-a căzut. Noi am crezut că nu scapă cu viață. Fiica mea are trei copii mici, se jucau în nisip. Ea tot a fost bătută. Toată familia mea a fost bătută. O persoană a greșit, eu nu trebuie să răspund pentru greșeala altuia”. 

„Iată, toate aceste pietre ei le-au aruncat în noi. Fiecare în buzunare avea pietre”.

„Noi am organizat socrului parastasul de 40 de zile. Noi stăteam în liniște, iar primarul  nostru ne-a chemat la „judecată”, la bătaie”.

„Șeful poliției, președintele, primarul orașului, au fost aici cu toții.  Au avut de suferit vreo 15 persoane, de-ai lor au venit vreo 100 de oameni”.

Conflictul s-a iscat după ce acum câteva zile, o adolescentă ar fi fost bruscată de rromi în timp ce se plimba pe malul Nistrului. În ajutorul fetei a venit un minor de 14 ani, dar și un tânăr de 18 ani. Aceștia au fost bătuți de trei rromi. Ultimul este internat la spital. Acum, localnicii vor să alunge rromii din localitate.

„Îmi e frică să dorm, ei ne-au amenințat că vor veni noaptea și vor da foc caselor noastre. Cum pot să rămân aici cu copiii?”.

Un martor a surprins violențele, cu doar un minut înainte ca telefonul să-i fie stricat.

„Iată, 20 de persoane îl bat doar pe unul. 20 de oameni îl bat pe al nostru. Se vede bine cine aruncă cu pietre. Iată femeile se feresc. Priviți ce fac ei”.

Mai multe persoane au avut nevoie de ajutorul medicilor.

„Noi avem trei persoane care au avut de suferit. Mâine ei vor merge la Dondușeni sau la Bălți pentru a fixa traumele”.

„Astăzi am sunat de 11 ori la 112, nu a venit nicio ambulanță. Slavă Domnului că au venit mascații, slava Domnului”. 

Rromii cer demisia primarului orașului și al șefului Inspectoratului de Poliție Otaci.

„Aici au venit și poliția și președintele, toată administrația, avem și dovezi video. Poliția nu a întreprins nimic, ei doar urmăreau ce se întâmplă”. 

„Noi, oamenii noștri vor un primar nou, un nou șef în poliție. Oare acest lucru nu este posibil? Eu cred că e posibil. În Otaci sunt 6 000 de rromi, noi ne dorim un alt primar. Așa este? Daaa!”. 

Rromii spun că nu vor să răspundă de ilegalitățile pe care le comit alții, chiar dacă sunt oamenii lor.

„Se întâmplă ca cineva să încalce legea și printre moldoveni, și printre ruși, și printre noi. Nu există diferență. Fiecare trebuie să răspundă conform legii. Să fie dus la poliție și pedepsit. Acest lucru se întâmplă permanent la Otaci. Printre ruși și printre ucraineni”.

De cealaltă parte, autoritățile raionale și locale susțin că rromii își fac propriile legi, sunt violenți și iresponsabili.

„Au fost produse împușcături din casa lângă care ați filmat, de aceea s-a iscat o situație de conflict. Inițial nu a fost niciun conflict”, a declarat Ana Zabolotnaia, consilieră locală.

Consiliera locală susține că rromii au venit cu mai multe amenințări pe rețelele de socializare.

„Degrabă vei rămâne fără mamă, este amenințare. Astăzi a fost totul spus, ascundeți-vă, 20 de mașini cu câte cinci persoane, rromii vor merge prin Otaci și prin sate ca să vă prindă”. 

„Au avut de suferit și o parte și alta. În acest conflict, nimeni nu poate fi corect sau vinovat”, a adăugat consiliera.

Președintele de raion, Iurie Plopa, declară că forțele de ordine au încercat să aplaneze conflictul.

„Domnul Pleșca Valentin, un profesionist care astăzi a arătat profesionalismul polițiștilor. Nu a fost nicio încălcare din partea polițiștilor”, a declarat președintele raionului Ocnița.

Autoritățile împreună cu oamenii legii urmează să stabilească toate circumstanțele în care a avut loc incidentul.

„Primarul de Otaci își exercită funcțiile destul de bine. Studiem materialele video, studiem pozițiile rromilor și a celor din partea opusă. Care este vinovatul, v-om stabili, așa trebuie să fie într-o familie, noi suntem toți moldoveni, asta le spun și rromilor”, a adăugat Plopa.

Articolul precedentCum s-a desfășurat Târgul Meşterilor Populari „La Nistru la Mărgioară” de la Soroca? / VIDEO
Articolul următorDe vânzare case la un preț de … 60 bani românești. Vezi unde și în ce condiții
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.