Alocațiile pentru copiii cu dizabilități și îndemnizațiile unice la naștere vor fi acordate fără a depune cereri în acest sens

0
100

  La ședința de astăzi a Cabinetului de miniștri a fost adopătat un proiect, conform căruia copiii cu dizabilități severe, accentuate sau medii vor beneficia de alocații sociale din partea statului fără depunerea unei cereri în acest sens. 

 În baza informaţiei transmise de către Consiliul Naţional pentru Determinarea Dizabilităţii şi Capacității de Muncă şi a datelor oferite de Agenția Servicii Publice alocația socială de stat va fi stabilită proactiv și va fi acordată, din oficiu, mamei copilului.

  Pe de altă parte, în cazul în care minorul este reprezentat de către o altă persoană decât mama, va fi păstrată obligativitatea de depunere a cererei personal, prin adresarea la organul teritorial de asigurări sociale cu documente confirmative. Tot în mod automat, în baza datelor disponibile în sistemele informaționale de stat, va fi stabilită indemnizația unică la naștere și indemnizația lunară pentru creșterea copilului.

Astfel, îÎn anul 2024, modificările propuse vor viza circa 33 de mii de mame, care vor beneficia de indemnizație unică la naștere, și peste 114 mii de copii, care vor primi indemnizație lunară de creștere și îngrijire a copilului până la vârsta de 3 sau 2 ani. De asemenea, proiectul va facilita  obținerea dreptului la prestații pentru circa 2300 de copii cu dizabilități.

Articolul precedentÎn căutarea legendelor: ”Berja” din Vasilcău / VIDEO
Articolul următorCirca 68.000 de cetățeni vor beneficia de un suport financiar în sumă de 5.000 de lei
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.