Alergia la înțepăturile de insecte: Ce trebuie să știți și cum să vă protejați

0
293

O înțepătură de albină, viespe sau bondar poate fi dureroasă și periculoasă. Unii oameni au reacții grave sau chiar amenințătoare pentru viață la înțepături, necesitând tratament rapid. Insectele care provoacă cele mai grave înțepături sunt următoarele: albinele, bondarii, viespile, furnicile.

Dacă ai fost înțepat, trebuie să îndepărtați cât mai repede posibil acul din piele pentru a preveni pătrunderea veninului. Totuși, veninul este eliberat din ac în primele câteva secunde, așa că acest lucru este util doar dacă este făcut rapid.

Reacții locale și anafilaxie

Majoritatea persoanelor înțepate de o insectă vor dezvolta o reacție locală (zona se umflă și se înroșește). Unele persoane dezvoltă, de asemenea, o reacție alergică severă, numită anafilaxie.

Reacția locală
Imediat după înțepătură, majoritatea oamenilor au:
 • Durere acută sau arzătoare.
 • Umflături și înroșirea pielii.

Umflătura și durerea dispar de obicei în câteva ore.

Aproximativ 10% dintre oameni dezvoltă roșeață și umflături semnificative după o înțepătură. Aceasta se numește reacție locală mare. Zona poate deveni mare (10 cm sau mai mult) în decurs de 1-2 zile și apoi se reduce treptat în 5-10 zile.

Prezența unei reacții locale severe nu înseamnă că veți avea o reacție alergică severă (anafilaxie) dacă sunteți înțepat din nou. Doar 5% până la 10% dintre persoanele cu reacție locală mare suferă de anafilaxie dacă sunt înțepate din nou. Dacă aveți o reacție locală severă, consultați un alergolog pentru a determina ce măsuri trebuie să luați în caz de o nouă înțepătură.

Tratamentul reacțiilor locale

Pentru a reduce durerea și umflătura după o înțepătură de insectă, puteți încerca următoarele:

 • Aplicați un compres rece (o cârpă rece și umedă sau o pânză umedă înfășurată în jurul unui pachet de gheață) pe zona afectată.
 • Dacă apare mâncărime, puteți lua antihistaminice fără prescripție medicală, cum ar fi cetirizina, în doza corespunzătoare vârstei.
 • Un analgezic, cum ar fi ibuprofenul, poate ajuta la reducerea durerii.
 • Dacă tratamentele fără prescripție medicală nu ajută sau dacă durerea sau umflătura se agravează, consultați un medic.

Dacă tratamentele fără prescripție medicală nu ajută sau dacă durerea sau umflătura se agravează, consultați un medic.

Reacția alergică

Înțepăturile de insecte provoacă reacții alergice la unele persoane. Simptomele unei reacții alergice se dezvoltă de obicei rapid și includ:

 • Simptome cutanate, cum ar fi urticarie, roșeață sau umflături ale pielii departe de zona înțepăturii (de exemplu, ochii sau buzele se pot umfla după o înțepătură la mână);
 • Crampe abdominale, greață, vărsături sau diaree;
 • Voce răgușită, dificultăți de respirație și respirație greoaie;
 • Amețeli, leșinuri.

Reacțiile alergice severe sunt numite anafilaxie. Puteți avea o reacție anafilactică chiar la prima înțepătură!

Tratamentul reacțiilor alergice severe

Reacțiile alergice severe sunt situații medicale de urgență care pot duce la moarte dacă nu sunt tratate rapid. Dacă aveți simptome de anafilaxie, trebuie să obțineți cât mai repede asistență medicală de urgență. Dacă este posibil, rugați pe cineva să sune la serviciul de urgență (sunați la 112).

Nu mergeți singur la spital și nu cereți altcuiva să vă ducă. Să sunați la 112 este mai sigur din două motive:

 1. Puteți primi îngrijiri medicale de la paramedici imediat ce ajunge ambulanța. Dacă mergeți la spital, nu veți putea primi tratament până nu ajungeți la secția de urgență.
 2. Pe drum spre spital pot apărea complicații periculoase (de exemplu, puteți înceta să respirați), ceea ce crește șansele unui accident de mașină.

Primul și cel mai important tratament pentru o reacție alergică severă este administrarea de adrenalină. Epinefrina este disponibilă pe bază de prescripție medicală în seringi preumplute, numite autoinjectoare cu epinefrină (epipen).

Cum să determinați dacă aveți alergie la înțepături?

Dacă după o înțepătură aveți simptome de reacție alergică sau anafilaxie, trebuie să faceți o programare la medic. La această vizită, alergologul va încerca să determine dacă aveți alergie la înțepături. Dacă aveți alergie la înțepături, alergologul vă va învăța cum și când să utilizați autoinjectorul cu adrenalină.

Cum să Evitați Înțepăturile de Insecte?

Mâncarea și băuturile în aer liber: Atunci când mâncați în aer liber, păstrați alimentele și băuturile acoperite și ștergeți rapid resturile de mâncare și băuturi. Aveți grijă la viespi în recipiente de băuturi. Nu mergeți desculț afară.

Evitați cuiburilor de insecte: Dacă găsiți un cuib de viespi în apropierea casei, nu încercați să scăpați de el singuri. Sunați un specialist în combaterea dăunătorilor. Dacă sunteți alergic la veninul de insecte, evitați activitățile care pot deranja cuibul, cum ar fi tunderea gazonului sau tăierea gardului viu.

Comportamentul în prezența insectelor:

Dacă o insectă înțepătoare este în apropierea dvs., retrageți-vă încet și nu agitați mâinile. Dacă un roi de insecte se apropie sau sunteți înțepat, acoperiți-vă gura și nasul cu mâna și alergați spre o clădire sau un vehicul închis.

Alergia la înțepăturile de insecte poate fi foarte periculoasă, însă cu măsuri preventive și tratamente adecvate, riscurile pot fi gestionate eficient. Este esențial să cunoaștem reacțiile posibile și să fim pregătiți pentru orice situație. Consultarea unui alergolog și purtarea unui autoinjector cu adrenalină sunt pași importanți pentru cei cu alergii severe. Totodată, cunoașterea modului corect de a evita înțepăturile poate reduce semnificativ riscul de reacții alergice.

sursa: https://olvica.kiev.ua/

 


Articolul precedentFestivalul ,,La bășcuțele din Țîra” a ajuns la cea de-a IV-a ediție / GALERIE FOTO
Articolul următorSărbătoare sportivă la Soroca: Ziua Sportivului și a Mișcării Olimpice / VIDEO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.