Aeroportul Internațional Mărculești: au prejudiciat statul cu circa 2.000.000 lei și acum riscă amendă de până la 57.500 de lei sau închisoare pe trei ani

0
491

Un fost factor de decizie al Aeroportului Internațional Mărculești și un fost evaluator al Camerei de Comerț și Industrie, filiala din Soroca, au fost trimise în judecată pentru prejudicierea statului cu aproape două milioane lei, în 2015.

Potrivit Oficiului Nord al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), aceștia și-au depășit în mod vădit atribuțiile de serviciu – primul, în calitate de autor al infracțiunii, iar al doilea în calitate de complice – atunci când au convenit asupra stabilirii unui cost redus pentru patru autocamioane și o semiremorcă a Aeroportului, care ulterior au fost schimbate pe alte nouă autocamioane mai vechi și o semiremorcă din partea unei companii. Autocamioanele deținute de Aeroport aveau o vechime de până la zece ani, iar cele primite în schimb fuseseră fabricate în perioada URSS, unul din acestea fiind chiar din anul 1978.

La luarea deciziei de implementare a acestui contract de schimb, fostul conducător al Aeroportului nu a cerut acordul obligatoriu al Consiliului de Administrație al întreprinderii. Schema a fost implementată pe parcursul a trei săptămâni, iar evaluarea a avut loc în chiar ziua în care a fost solicitată. Ulterior, bunurile vechi primite în schimb au fost și ele la rândul lor transmise din proprietatea Aeroportului, în mod legal.

Cu rol de reparare a daunelor provocate statului, la solicitarea procurorilor, Agenția pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale efectuează investigații financiare-paralele pentru aplicarea sechestrelor asupra bunurilor celor doi, în vederea confiscării lor ulterioare.

Pentru faptele incriminate, legea penală prevede o amendă de până la 57.500 lei sau pedeapsa cu închisoarea pentru un termen de până la 3 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani. Dintre cei doi, fostul evaluator își recunoaște vinovăția, ceea ce va impune judecarea cauzei în privința lui în procedură simplificată și, deci, o reducere a pedepsei. Până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești finale, legea prevede respectarea principiului prezumției nevinovăției față de învinuiți.

Anterior procurorii oficiului Nord al PCCOCS au trimis în judecată un alt dosar penal în care figurează un învinuit din acest dosar, în aceeași calitate de fost factor de decizie al Aeroportului Internațional Mărculești. Atunci, acestuia i-a fost formulată învinuirea pentru depășirea atribuțiilor de serviciu, care a dus la prejudicierea întreprinderii de stat cu aproape 1,9 milioane euro. (SURSA: Jurnal.md)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.