Bucurie sau tristețe: Ce spun elevii și profesorii din raionul Soroca despre anularea examenelor de BAC

0
815
Foto: arhiva OdN

Examenele de Bacalaureat și cele de absolvire a gimnaziului sunt anulate oficial în acest an, în contextul epidemiei de Coronavirus. Absolvenții vor primi diplome în care vor fi indicate notele medii din ultimii trei ani de studii.

Anunțul a fost făcut la 13 mai de Prim-ministrul Ion Chicu, într-un biriefing de presă. Decizia propusă de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și aprobată de Guvern urmează dă fie votată în Parlament în două lecturi.

Opiniile sunt împărțite. Unii elevi și pedagogi cred că decizia este spre binele tuturor în condțiile epidemiei de coronavirus. Alții cred că modalitatea de notare finală a evilor va dezamăgi elevii sârguincioși și va favoriza elevii care nu au fost prea harnici la învățătură. Alte voci spun că decizia MECC a venit tardiv. Am discutat cu mai mulți pedagogi și elevi din raionul Soroca la acest subiect și vă prezentăm opiniile lor despre decizia autorităților.

 

  • Ce cred elevii?

Valeria Mâțu, elevă în clasa a XII-a la Liceul Teoretic ”Ion Creangă”, Soroca:

”Anularea bacalaureatului este o decizie luată de minister, dar care în totalmente decide soarta elevilor absolvenți. Pentru noi cei care suntem absolvenții anului 2020 decizia de a anula examenul de bacalaureat a venit ca un tabu, în momentul în care nimeni dintre noi nu mai credea că acest lucru este posibil. Nu îmi dau seama încă acum dacă ar trebui să mă bucur de aceasta, dar în același timp sunt ferm convinsă că este o decizie prin care  sănătatea mea, a familiei mele, dar și a profesorilor nu este în pericol. În aceste momente dificile prin care trecem decizia luată de către minister este una prin care protejează întreaga comunitate școlară.

Ceea ce ține de notele pe care le vom aveam în diploma de bac demonstrează munca noastră pe parcursul a trei ani de liceu, ceea ce puteam să demonstrăm și susținând examenul de bacalaureat. Dar totuși nu mai simțim aceleași sentimente, aceleași trăiri ale examenului care ne ducea într-o altă lume. Poate peste ani ne vom da seama cât de important a fost acest pas din viața noastră peste care  acum am sărit. ”

 

Vlad Dvorschi, elev în clasa a IX-a la Gimnaziul ”Andrei Porcescu”, Căinarii Vechi:

În opinia mea, această decizie este o necesitate a timpului. Cât privește hotărârea de a pune mediile din ultimii trei ani de studii, cred că este destul de rațională. Dacă examenele erau totuși desfășurate și se crea aglomerație în sala de examiare, nu cred că era foarte bine. În condițiile epidemiei decizia este spre binele elevilor. Cred că și rezultatele la examene erau la fel, elevii oricum aveau notele pentru care au studiat până acum.

 

Alexandra Celac, elevă la Colegiul de Arte ”Nicolae Botgros”:

”Acest virus a avut și părți pozitive. Ca de exemplu, a oferit o șansă și la elevii care nu și-au dat stăruința pe parcursul anului de studii prin anularea tezelor și mai ales prin anularea BAC-ului. Am participat activ la orele online și pot spune că am fost poate mai activi decât la școală, chiar și profesorii accentuau asta. Pandemia e o șansă pentru toți, cum nu ar suna asta. Anume ea ne-a făcut să prețuim libertatea, natura, copacii pe care atât de tare vroiam să-i vedem în floare.

Eu nu am fost nici pro nici contra, asteptam doar o decizie ca să mă mobilizez pentru a susține BAC-ul sau să atrag atenția la alte scopuri din viața mea. Cred că decizia autorităților, în general anul acesta și situația care s-a creat, este un bilet în viață pentru mulți dintre colegii și semenii mei. Cred că ar trebui să ne bucurăm că fiecare din noi care a acumulat note pozitive sau mai puțin pozitive, își va obține totuși diploma de BAC și nu să judecăm, afirmând “ai noroc că s-a anulat, că nu-l mai susțineai!”. Pot să afirm cu certitudine că cei care chiar s-au pregătit, aveau să-l susțină la sigur, celorlalți doar le-a fost norocul mare și eu chiar mă bucur că vor avea mai multe uși deschise în viață datorită acestei diplome. ”

 

  • Care sunt opiniile profesorilor?

Sergiu Gânga, profesor la Liceul Teoretic ”Constantin Stere”, Soroca:

”În situația creată (pandemia) cred că anularea exameneler de BAC a fost o decizie judicioasă. Sănătatea copiilor e mai importantă. Sigur că există anumite avantaje și dezavantaje. Sunt în câștig, în primul rând, elevii chiulangii care erau sub semnul întrebării la examene. Acum toți vor fi absolvenți cu acte în regulă. Nu cred că vor fi dezavantajați cei silitori, oricum mediile se vor calcula pentru clasele 10-12. Ei vor avea medii mai mari. Un alt avantaj este excluderea stresului. Dezavantaj: trăim în RM și avem mulți cumetri… Dar nu există un sistem ideal care ar exclude fraudele 100 la 100. Oamenii sunt inventivi. Le doresc la toți absolvenții multă sănătate, succes în carieră! ”

Loreta Bîcu, profesoara la Liceul Teoretic Visoca:

”Referitor la anularea examenelor de Bac vreau să zic că-mi pare rău că au fost anulate. Eu consider că anularea examenelor de bacalaureat este, la moment, o decizie corectă dictată de situaţia sanitară. Anul acesta noi avem 18 absolvenţi din diferite localităţi, în unele din ele conexiunea internet este slabă. Profesorii şi elevii clasei terminale s-au străduit să se implice permanent pentru a realiza pregătirea de examene, dar uneori am avut şi probleme tehnice. Profesorii cunosc multe aplicaţii, platforme digitale pentru a instrui elevii online, dar dispozitivele vechi, conexiunea slabă a internetului nu permit întotdeauna să realizăm obiectivele propuse.

Aceste două luni de izolare, nu cred că au influenţat negativ asupra pregătirii elevilor de examenele de bacalaureat. Elevii au fost pregătiţi de aceste examene pe parcursul anilor precedenţi, dar contează foarte mult perioada înainte de examene, adică pretestarea, consultaţiile şi desigur starea emoţională şi psihică a elevilor. Din păcate, trăim momente dificile care îi stresează pe tineri şi pe părinţii acestora crezând că vor rata examenele din cauza celor două luni de izolare. După părerea mea tinerii sunt capabili şi pregătiţi să susţină examenele de maturitate, dar creşte riscul de de îmbolnăvire cu COVID-19.”

 

Rodica Tinerelu-Negru, profesoara la Liceul Teoretic ”Constantin Stere”, Soroca:

”Cât privește examenele de absolvire a treptei primare și gimnaziale sunt totalmente de acord. Am două păreri contradictorii asupra deciziei Guvernului de a anula examenele de BAC. Prima ține de domeniul academic – examenele sunt probe de competență, care organizează elevii, stimulează dorința de carte, demonstrează abilitățile și cunoștințele obținute pe parcursul a trei ani de studii și cred că sunt necesare.

A doua se referă la sanatatea elevilor și profesorilor implicați în sesiunea de BAC. Din punct de vedere a securității sănătății – decizia e foarte bună, ceea ce înseamnă că ar diminua riscul de contaminare și răspândire a virusului. Cred că a fost selectat modul optimal pentru indicare a notelor în diplomele elevilor, mai ales că Diploma de bacalaureat va avea aceeași valoare juridică pentru instituțiile de învățământ superior din țară și peste hotarele republicii. ”

 

Vasile Cebotari, profesor la Gimnaziul ”Andrei Porcescu”, Căinarii Vechi:

”Referitor la anularea examenelor eu cred că a fost o decizie corectă, cel puțin pentru ciclul primar și gimnazial. Asigurarea condițiilor de desfășurare a examenelor ar fi foarte complicat de organizat în codiții de predare la distanță. ”

 

Olga Gherghilijiu, profesoară la Liceul Teoretic ”Ion Creangă”, Soroca:

”Eu cred că, în contextul perioadei de pandemie, s-a luat o hotărâre corecta, pe de o parte, iar în alt context, nu. Și mă întreb, de ce au ținut în suspans elevii, cadrele didactice, părinții? Puteau hotărî deodată… chipurile, noi avem grijă! Și mai cred că putea fi bună și a doua variantă, de susținere locală, căci , dacă suntem noi responsabili să-i învățăm, putem fi responsabili și de o evaluare corectă, dar imediat s-a imputat fraudarea… Mai degrabă nu convenea finanțarea. În final, eu nu mi-aș fi dorit să fiu absolventul acestei perioade. Știu, unii elevi au muncit și vor avea gustul amar al dezamăgirii, cei care au chiulit sau au “șchiopătat” se vor considera “norocoși”. În rest, rămâne viață să dea calificativul acestei soluții – de a anula sesiunea de bacalaureat. ”

 

  • Poziția Direcției Învățământ Soroca

Angela Mușenco, șefa Direcției Învățământ:

”Anularea examenelor de absolvire a gimnaziului și a celui de bacalaureat este dictată de situația epidemiologică din țară. Așa cum anunțasem anterior la Soroca planificasem un singur centru de BAC, dat fiind faptul că LT ”Petru Rareș” se află, începând cu luna martie, în reparație capitală. Pentru noi ar fi fost foarte dificil să organizăm examenele cu respectarea tuturor rigorilor, care să elimine riscul de contaminare.

Decizia MECC de a elibera diploma de bacalaureat în baza mediilor ultimilor trei ani la disciplinele de bază, în opinia noastră este justă, or sănătatea elevilor este în această situație este primordială. Suntem și cu gândul la elevii restanțieri din anii precedenți și de la treapta gimnazială și de liceu. Sperăm că li se va oferi totuși șansa de a susține examenele! ”

 

Potrivit Direcției Învățământ, în acest an, în raionul Soroca, 749 elevi de clasa a IX-a urmau să suțină examenele de absolvire a gimnaziului, inclusiv 13 restanțieri din anii precedenți. La examenele de BAC s-au înscris 362 candidați, din care 176 elevi din licee și 186 din colegii. În republică, 17 459 candidați urmau să susțină examenele de bacalaureat în acest an.

 


Articolul precedentO vioară găsită în subsolul unei case din Paris a fost donată Colegiului de Arte “Nicolae Botgros” din Soroca
Articolul următorCu ce au fost „cumpărați” aleșii locali să treacă dintr-un partid în altul?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.