Ana BEJAN: „A venit timpul să ieșim din subteran și să spunem lucrurilor pe nume: VREM REÎNTREGIREA ȚĂRII!”

1
397

Nu știu dacă renumita Carte a Recordurilor Guinness include și un compartiment aparte în ceea ce privește numărul de partide cu aceeași orientare (geostrategică) înregistrate într-o singură țară, dar… dacă acesta ar exista, RM ar fi, cu siguranță, printre primele, dacă nu chiar prima. Or, până nu demult la noi existau tocmai 10 formațiuni politice care și-au declarat, într-un fel sau altul, atașamentul lor față de idealul Unirii — Partidul Național Liberal, Partidul Liberal, Uniunea Salvați Basarabia, Partidul Verde Ecologist, Partidul “Noua Opțiune Istorică”, Partidul Democrația Acasă, Mișcarea Populară Antimafie, Partidul Acțiunea Democratică, Partidul Unității Naționale, Partidul Liberal Democrat din Moldova, iar de câteva săptămâni pe acest segment a mai apărut un partid — Partidul Popular Românesc (PPR). Astăzi vă propunem un interviu cu doamna Ana Bejan, una din vicepreședinții PPR.

− Doamnă Ana Bejan, prima întrebare mi se pare una logică: de ce și cui a mai fost necesar încă un partid unionist?
− Un răspuns simplu și la obiect ar fi următorul: pentru a nu deruta alegătorul și pentru a ne uni forțele în numele idealului suprem — Unirea. Voi răspunde însă mai detaliat și voi spune că inițiativa formării unui Bloc comun, mai cu seamă că suntem în preajma alegerilor generale, aparține Partidului Liberal Reformator. S-au dus tratative serioase și de durată cu toate formațiunile politice unioniste, dar acestea nu au avut efectul scontat. Să menționez că la aceste tratative au participat persoane notorii de pe ambele maluri ale Prutului, inclusiv președintele Traian Băsescu. Parcă toată lumea înțelegea importanța creării acestui bloc, unii chiar își manifestau dorința de a merge împreună cu noi, dar… ulterior primeam refuz după refuz. Cu părere de rău, mulți s-au cramponat și se cramponează pe niște interese și scopuri personale sau de grup. Acest lucru se întâmplă de la independență încoace, chiar dacă în perioada campaniilor electorale mereu se duc discuții… sterile.

− Apropo, Partidul Liberal Reformator era deja unul cunoscut în politica moldovenească și, probabil, multă lume se întreabă de ce nu ați mers cu denumirea veche mai departe, dar ați creat o nouă identitate?
− Dacă cineva crede că este vorba de jocuri de culise, greșește amarnic, fiindcă totul este clar ca buna ziua: era timpul să avem curajul să spunem lucrurilor pe nume, era stringenta necesitate de a ieși din subteran și de a declara deschis despre ceea ce ne dorim — REÎNTREGIREA ȚĂRII. Adică, în denumirea partidului trebuia să existe un cuvânt care ne-ar fi identificat scopul nostru. Astfel, la congresul extraordinar al Partidului Liberal Reformator s-a decis să se schimbe denumirea formațiunii în Partidul Popular Românesc. Lider al partidului a fost ales jurnalistul Vlad Țurcanu, fost consilier prezidențial. Sigla PPR reprezintă o acvilă îndreptată spre România și cu aripile în culorile tricolorului.

− Există vreo deosebire esențială între PPR și alte partide unioniste?
− Nu doresc să afirm că suntem mai buni decât alții, fiindcă acest lucru trebuie să-l decidă alții, eventual alegătorii, dar… judecați și singuri: suntem unica formațiune politică ce chiar prin denumire spune lucrurilor pe nume, or ne dăm bine seama că pentru unii cuvântul „românesc” este aidoma unei petici roșii pentru taurii care participă la renumitele coride spaniole. Mesajul nostru este clar românesc, iar PPR este pentru oamenii curajoși, pentru oamenii care simt și trăiesc românește.

− Va participa PPR în alegerile locale generale?
− Cu siguranță vom participa, chiar dacă PPR este o formațiune politică nouă. Vom participa nu doar la alegerile locale, dar și pe unele circumscripții rămase fără deputați după ce unii aleși în Parlamentul Republicii Moldova au părăsit legislativul, din varii motive. Ne dăm bine seama că vom fi criticați și „bătuți” din toate părțile, dar această ostilitate nu ne sperie — vom merge cu capul sus și vom lupta pentru cauză. Sperăm că și oamenii ne vor urma și vor înțelege că frica, inerția, indiferența și, nu în ultimul rând, interesele personale sau de grup ne-au făcut și ne fac doar rău.

− Și o ultimă întrebare, la fel ca prima de logică: ce le-ați răspunde celor care își vor manifesta, probabil, dezacordul că numele Anei Bejan este legat cu noul partid și că ar fi timpul să vă retrageți din politica mare?
− Știu că sunt oameni care m-ar dori mai mult în grădină sau la bucătărie, departe de politică, dar vreau să-i dezamăgesc — nu mor caii când vor câinii, cum zice o vorbă din popor, de aceea voi merge și eu mai departe, voi lupta pentru idealul meu. Nu voi face acest lucru din scopuri meschine și nu doresc de la nimeni dividende politice sau de alt gen, fiindcă niciodată n-am pus interesele mai sus decât cauza. Știu că sunt o persoană incomodă pentru unii, că nu toată lumea agreează ca cineva să le spună lucrurilor pe nume, dar… fiecare cu idealurile și filozofia sa. Eu, cum am fost, așa și rămân — o luptătoare pentru întregirea neamului românesc și basta.

− Vă mulțumesc pentru interviu.

*Publicitate politică


Articolul precedentMâine apare o nouă ediție a ziarului Observatorul de Nord, vedeți titlurile ediției
Articolul următorUnde în Soroca au dreptul concurenții să lipească afișe electorale?
Redactor-șef al ziarului „Observatorul de Nord”, câştigător în topul „10 jurnalişti ai anului”. Membru al Uniunii Jurnaliștilor din Republica Moldova. Câștigător în TOP-ul „10 jurnaliști ai anului”. În presă din anul 1986. Activitate: corespondent, redactor de secție la ziarul raional din Soroca; corespondent Agenția de știri „Moldpress”, corespondent zonal al ziarului guvernamental „Независимая Молдова”; purtător de cuvânt al prefecturii Soroca, consilierul prefectului. Din anul 1988 fondator și redactor al ziarului „Observatorul de Nord”.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.