Poetul Petre Popa, premiat de Uniunea Scriitorilor din Moldova

0
243

Soroceanul Petre Popa, cel care are grijă ca noi  să fim cât mai aproape de arta cuvântului, de teatru și cultură în general, a fost premiat recent, pentru poezia adresată copiilor.

La 22 iunie a avut loc Gala Premiilor Uniunii  Scriitorilor din Moldova. În cadrul festivității, poetului i-a fost decernat Premiul la categoria “Literatură pentru copii”, pentru volumul “Blazonul Veșniciei”, apărut de sub tipar în 2016.

Petre Popa a fost laureat la Gala Premiilor Uniunii  Scriitorilor la categoria “Literatură pentru copii”

“Blazonul Veșniciei” reprezintă un buchet din proză și poezii adresate copiilor, unele dintre acestea fiind aranjate pe note, în colaborare cu alți doi soroceni talentați: compozitorul Valeriu Ceban și cantautorul Anatol Rudei.

Calea acestui premiu a fost destul de lungă. Prima carte pentru copii „Puiul ursului de circ” a apărut în anul 1999, iar cea de a zecea carte, premiată, în 2017. Din anul apariției primei cărți am colindat zeci, poate și sute de grupe, clase din instituțiile de învățământ. Acesta a fost primul juriu. Mai apoi, datorită hainei muzicale „cusută” cu talent de sorocenii Valeriu Ceban și Anatol Rudei, poezia  s-a răspândit ca fluturii printre flori. O creație chiar se aseamănă cu un fluture. Ochiul omului îndrăgostit de culoare, de zbor, de frumos va admira un fluturaș, ochiul care vede lumea bicolor l-ar putea strivi chiar. Totuși este o deosebire – fluturele împăiat rămâne fără viață în insectar, iar poezia tipărită prinde o nouă viață. Longevitatea unei creații depinde de cantitatea de sinceritate, de talent și energie a mesajului”, menționează autorul.

Nu au întârziat și aprecierile venite din partea scriitorilor Spiridon Vangheli, Vasile Romanciuc, Claudia Partole, dar și cele ale criticilor literari Tudor Paladi, Ion Ciocanu, Vitalie Răileanu; Maria Gabor, Diana Vrabie.

“Aceste „priviri” tot fac parte din importantul premiu, menționează poetul Petre Popa. Aș reproduce chiar un pasaj dintr-o reflecție semnată de Diana Vrabie: „P.Popa face parte din categoria scriitorilor devotați literaturii pentru copii, domeniu de care se apropie cu maximă responsabilitatea, înțelegând că aici nu pot fi îngăduite jumătățile de măsură. Copiii sun minori, dar cartea scrisă pentru ei trebuie să întrunească condițiile majore ale măiestriei artistice, căci numai atunci își va îndeplini rolul pentru care a fost creată”. Mă bucur foarte mult, prin acest gest, Uniunea Scriitorilor a adus Soroca mai aproape de Chișinău, unde fierbe altfel viața literară, tot așa cum  eu promovez creația colegilor mei aici, la Soroca. Pe lângă prezența lor fizică, aproape toate numele din tagma scrisului se regăsesc în paginile mele din cele trei cărți de publicistică și eseu „Numai de bine”. Și pe această cale îmi exprim recunoștința pentru înalta apreciere și o voi răsplăti cu noi cărți, poate chiar în toamna acestui an. Să fac parte dreaptă, așezându-le alături de cele două volume „Oglinda infinitului” și „Numai de bine” apărute în primăvara acestui ani pentru adulți”.

Autorul exprimă mulțumiri autorităților locale și raionale pentru sprijin, mai cu seamă Consiliul raional a susținut editarea cărților autorului. Ulterior, opt titluri de carte semnate de Petre Popa vor ajunge în bibliotecile publice, școlare și grădinițe, în total peste 1600 de cărți.


Petre Popa s-a născut în 1958, în satul Tătărăuca Veche din raionul Soroca. Debut editorial – 1993. Printre  cărţile publicate sunt: Rădăcinile aripilor, Prinţul Moştenitor, Intuiţie, Aici Undeva, Dor pribeag & Asimetrii, A face rost de rost, epigrame, parodii…, Puiul ursului de circ, Ritmuri şi anotimpuri, Bunica bunicului, (proză şi poezii pentru copii) ș.a De asemenea domnul Popa este autor al versurilor a circa 150 de cântece, inclusiv pentru copii. Este membru al Uniunii scriitorilor din Republica Moldova, membru al filialei din Moldova a Uniunii Scriitorilor din România, iar în anul 2000 a fost decorat cu Ordinul “Steaua României” în grad de ofiţer.

Pentru activitatea sa a fost premiat la diferite concursuri și festivaluri literare: Laureat al Festivalului Naţional „Eminesciana”: 1983-1989; Laureat al Festivalului Naţional de poezie de la Sighetul Marmaţiei -1990.


 


Articolul precedentMETEO: Se anunță averse însoțite de descărcări electrice
Articolul următorBAC 2018: primele rezultate în raionul Soroca

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.