Lucrările de restaurare a Cetății Soroca, care au adus și multe elemente de renovare în detrimentul refacerii autentice a fortăreței medievale, au stârnit controverse printre specialiști, dar acestea „restaurarea” continuă. Piatra șlefuită și bordurile demne de casele moderne, dar nu de un monument istoric, au fost deja așezate pentru a fi admirate de vizitatorii, care de fapt ar vrea să vadă o cetate veche și nu o construcție cu multe elemente noi.
Am vizitat fortăreața împreună cu Sergius Ciocanu, Doctor în arhitectură și specialist în restaurarea monumentelor istorice, care ne-a spus părerea lui despre cum se desfășoară lucrările, ba ne-a mai povestit și unele curiozități mai puțin cunoscute despre Cetatea Soroca.
Reprezentanții Unității de Implementare a Proiectului nu au răspuns la telefon și mesaje, ca să-și expună opinia privitor la aceste secvențe video. Amintim că lucrările de restaurare a Cetății Soroca (etapa II) au loc în cadrul proiectului „Ștefan cel mare istorie comună, patrimoniu comun, Soroca-Vaslui”, I HARD/2.1/50″.
VEZI ȘI:
Restaurarea cetății Soroca: “Pot să-i facă și “șubă” după o așa tencuială” / VIDEO
Ce materiale se folosesc la restaurarea cetății Soroca? / VIDEO
La doi ani de la semnarea contractului încep lucrările de restaurare a Cetății Soroca
Proiectul de restaurare a Cetății Soroca criticat de experții în domeniu / VIDEO
Peste trei ore de discuții despre restaurarea Cetății Soroca. Ce propun specialiștii? / VIDEO